Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ευθύνες στη διεθνή κοινότητα
  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο
  • Ο Γλ. Κληρίδης στη Μόσχα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, αναχωρώντας από την Κύπρο, το απόγευμα της Κυριακής, αφού ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή του στο νησί, απηύθυνε προς την Τουρκία μήνυμα συμφιλίωσης και ειρηνικών προθέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα το ακούσει και θα το δεχτεί... "Δεν είναι δυνατό - είπε σε δηλώσεις του, λίγο πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας - να συνεχίσει η Τουρκία να συμπεριφέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο, εάν θέλει να είναι μέσα στα πλαίσια της συνέσεως και της σωφροσύνης και του σεβασμού των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσπάθησα, πρόσθεσε, να απευθύνω προς τους Τουρκοκύπριους ένα μήνυμα, το οποίο μου επέτρεπε η ιδιώτης μου ως εκτός της Κύπρου ευρισκομένου, για να τονίσω ότι το μέλλον της Κύπρου αφορά όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους και ότι η ευτυχία των μεν εξαρτάται από την ευτυχία των άλλων και ότι η προοπτική της Κύπρου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση - ένα άλλο μήνυμα το οποίο θέλω να επαναλάβω και το οποίο τόνισα όσο μπορούσα με μεγαλύτερη έμφαση, για να εξηγήσω τη βασική δέσμευση της Ελλάδος να υποστηρίξει μέχρι τέλους την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση - δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκυπρίους, αφορά και τους Τουρκοκύπριους".

Απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ο Κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι οι ευθύνες της είναι πολύ μεγάλες, διότι δεν έχει πράξει υπέρ της Κύπρου, υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ των σπουδαίων αρχών οι οποίες έχουν καταπατηθεί στην Κύπρο, ό,τι όφειλε και μπορούσε να πράξει.

Αποχαιρετώντας τον Κ. Στεφανόπουλο ο ομόλογός του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης, είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν τεράστιας σημασίας, γιατί από πλευράς του ο Πρόεδρος Κ. Στεφανόπουλος έστειλε τα σωστά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς το εσωτερικό, προς το εξωτερικό, προς τους Τουρκοκύπριους και προς τις άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης αποδέχτηκε πρόσκληση του Κ. Στεφανόπουλου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο Κληρίδης στη Μόσχα

Ανακοινώθηκε χτες επίσημα ότι ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα από τις 11-14 του Ιούλη και θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπ. Γιέλτσιν. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον πατριάρχη Αλέξιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Γλ. Κληρίδης αποδέχτηκε πρόσκληση του δημάρχου Μόσχας, την οποία του διαβίβασε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Μουρατόφ, χτες το πρωί.

Επιβεβαιώθηκε επίσης χτες ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Γκίνκελ, απέστειλε επιστολή στον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, αλλά χωρίς να αναφερθεί το περιεχόμενό της. Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε την επιστολή "διάβημα" της Γερμανίας για τους πυραύλους S-300.

Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι ο ειδικός συντονιστής του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κορντοβέζ, αναμένεται να επισκεφθεί αυτή τη βδομάδα την Κύπρο, αλλά δεν είναι βέβαιη η επίσκεψη. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Στυλιανίδης, δήλωσε χτες ότι έχουν γίνει διευθετήσεις, ώστε η ερχόμενη Πέμπτη και η Παρασκευή να είναι διαθέσιμες για επαφές. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αρνείται να καθορίσει συνάντηση με τον Ντιέγκο Κορντοβέζ, αναμένοντας το αποτέλεσμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και την ανανέωση της θητείας της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, πριν αποφασίσει αν θα έχει συνάντηση με τον αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ. Πάγκαλος, δήλωσε, την Κυριακή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αναμένεται πως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι θετικά υπέρ της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ