"Η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική γραμμή πάλης είναι γραμμή συσπείρωσης της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Αυτή η συσπείρωση της εργατικής τάξης, των μισοπρολετάριων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των πιο καταπιεσμένων μικροαστικών στρωμάτων της πόλης, της νεολαίας, στη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου (ΑΑΔΜ) είναι το άμεσο καθήκον που έχει να εκπληρώσει το ΚΚΕ, οι Οργανώσεις του, τα στελέχη του, τα μέλη".
Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής στη Συνδιάσκεψη της ΚΟ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο σε αίθουσα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια εξέλεξενέο γραμματέα της ΚΟΘ τον Χρήστο Κόφφα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης επικράτησε υπεύθυνος και πλούσιος προβληματισμός με κεντρικό θέμα αναφοράς τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ πάλης του λαού, που μπορεί να δώσει την εναλλακτική πορεία και να βγάλει τη χώρα από τα σημερινά πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα.
Το στοιχείο του προβληματισμού και της προσπάθειας ανάλυσης των φαινομένων, που χαρακτηρίζουν σήμερα την ελληνική αστική κοινωνία, το σύστημα του ιμπεριαλισμού, γενικά, αλλά και στην περιοχή Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα, ήταν κυρίαρχο στην εισήγηση που παρουσίασε από μέρος της ΝΕ Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας της, Χρήστος Κόφφας.
"Την επανάσταση δε φτάνει να τη λες", υπογράμμισε, "πρέπει να δουλεύεις για τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίησή της". Μια απ' αυτές τις αναγκαίες προϋποθέσεις, που δημιουργεί τις συνθήκες που επιτρέπουν την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού και το άνοιγμα του δρόμου για τη ριζική επαναστατική αλλαγή, είναι η συγκρότηση του Μετώπου, τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση στη Συνδιάσκεψη.
Γενική ήταν η διαπίστωση ότι άμεση προτεραιότητα σήμερα, για όλες τις δυνάμεις του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, έχει η πάλη για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, που η πετυχημένη έκβασή της μπορεί να συμβάλει στη συγκρότηση του ΑΑΔΜ. Οπως καθαρά περιγράφηκε και από το σχέδιο απόφασης, "η επικείμενη μάχη στην ΤΑ και ΝΑ, είναι μια πρόκληση για την Οργάνωση, μια δοκιμασία της ικανότητάς μας για άνοιγμα, συσπείρωση, αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, πεδίο καταδίκης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων".
Τονίστηκε επίσης ο συγκεκριμένος χαρακτήρας της επικείμενης εκλογικής μάχης και το νόημα που αυτή περικλείει. "Πρόκειται για μάχη που έχει διπλό νόημα: να εκδηλωθεί η αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική απέναντι στα λαϊκά προβλήματα, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης νομαρχών, δημάρχων, συμβούλων διατεθειμένων να αντιπαλέψουν τα νεοφιλελεύθερα θεσμικά πλαίσια που αφορούν την ΤΑ και τα κοινωνικά λαϊκά προβλήματα". Ο πολιτικός χαρακτήρας των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών γίνεται πιο έντονος σήμερα και από το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί γενικότερες αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, που τελικά μετατρέπουν τα όργανα αυτά σε μηχανισμούς και μακρύ χέρι της κρατικής, κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής της ΕΕ.
Διαπιστώθηκε ακόμα και μέσα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, ότι τη μάχη αυτή τη δίνει η ΚΟΘ από καλύτερες θέσεις σε σχέση με προηγούμενες. Και αποφασίστηκε για την τελική φάση της εκλογικής μάχης, την τελική ευθεία, από αύριο μέχρι τη μέρα των εκλογών χωρίς να εγκαταλείψει τα άλλα μέτωπα, όλη η δράση της Οργάνωσης να υποταχθεί στο μέτωπο της εκλογικής δράσης.
Επίσης, τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι κλειδί για την ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων και άλλων στρωμάτων του λαού, για την επιτυχία των συσπειρώσεων αλλά και τη συγκρότηση του Μετώπου, αποτελεί "η ποσοτική και ποιοτική λειτουργία της Κομματικής Οργάνωσης".
Μια βασική διαπίστωση τόσο της εισήγησης όσο και των αντιπροσώπων, σε σχέση με το παραπάνω κεντρικό θέμα της λειτουργίας της Κομματικής Οργάνωσης, ήταν η ανάγκη να ενταθεί στο εσωτερικό η ιδεολογικοπολιτική δουλιά, ο έλεγχος, η κριτική και αυτοκριτική για να κατανοείται αυτή η λογική.
Βασικό σημείο αναφοράς σε σχέση με τη λειτουργία της ΚΟ και της ουσιαστικής της παρέμβασης στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, αποτέλεσε η ανάγκη ενίσχυσης των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών της Οργάνωσης. Και επισημάνθηκε πως για να ενισχυθούν τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά σημαίνει ότι ένα πλέγμα κριτηρίων πρέπει να παίρνεται σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση της δράσης και προσφοράς της ΚΟ, των στελεχών και μελών του Κόμματος, και κυρίως πρέπει ν' αποφεύγεται "ο κίνδυνος επιλεκτικής χρήσης κριτηρίων".
Ειδική αναφορά έγινε στη θέση της ΚΟΒ και τη λειτουργία της και ξεκαθαρίστηκε πως για να μπορέσει η ΚΟΒ να παίξει σωστά το ρόλο της και να έχει την πολιτική παρέμβαση που απαιτούν οι συνθήκες, πρέπει να παίρνονται υπόψη μια σειρά θέματα όπως: προσεκτικός και συγκεκριμένος σχεδιασμός δουλιάς και έλεγχος από τις Αχτιδικές ή Νομαρχιακές Επιτροπές. Χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο η ΚΟΒ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του Κόμματος στο χώρο της.
Ιδιαίτερα τονίστηκε το θέμα της προσφοράς και της θυσίας των μελών και στελεχών του Κόμματος, καθώς και η αναγκαιότητα νέων στρατολογιών, που για την ΚΟΘ αποτελεί "κλειδί" για την παραπέρα ανάπτυξη της δράσης και την εκπλήρωση των βασικών καθηκόντων της.
Συγκεκριμένη αναφορά έγινε και στην "αχίλλειο πτέρνα της ΚΟΘ", τα οικονομικά και την ανάγκη να "καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για να κατανοηθεί σε βάθος η έννοια της οικονομικής δουλιάς για το Κόμμα, την ΚΟΘ και τις ΚΟ".
Μέσα από την ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας στην κοινωνία γενικά και στο Κόμμα, ιδιαίτερα στην περιοχή Θεσσαλονίκης, αλλά και των αναγκών και απαιτήσεων που δημιουργεί η σημερινή κατάσταση, η Συνδιάσκεψη εξέφρασε την πίστη των κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης στη σοσιαλιστική προοπτική και καθόρισε τα καθήκοντα που πρέπει να εκπληρωθούν για να συνεχίσει η Οργάνωση με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αισιοδοξία την πορεία της.
Με δεδομένο ότι στο νομό και την ευρύτερη περιοχή οι εξελίξεις για την ανασυγκρότηση του καπιταλισμού είναι ραγδαίες, ταχύτατες, εκτιμήθηκε πως παρά τα βήματα που σημείωσε η Οργάνωση στην παρακολούθηση αυτών των εξελίξεων, απαιτείται πολλή προσπάθεια ακόμα, ώστε να καταφέρουμε να τις εκλαϊκεύσει, να παρέμβει αποτελεσματικά στην κοινωνία της πόλης και του νομού.
Η Συνδιάσκεψη της ΚΟΘ ήταν, χωρίς αμφιβολία, ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κατάκτησης από την Οργάνωση της σωστής εκλαϊκευσης των συντελούμενων διεργασιών και της αποτελεσματικής παρέμβασης για την ανάπτυξη των αγώνων του εργατικού και μαζικού λαϊκού κινήματος.