Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
Τώρα εργάζεται για τη... μείωση της έντασης

ΟΣΛΟ.-

Προσωπικότητες του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου θα συναντηθούν τη βδομάδα αυτή στο Οσλο με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να προσπαθήσουν να μειωθεί η ένταση στο νησί, δήλωσε σήμερα ένας Νορβηγός πολιτικός.

Οι συνομιλίες που θα γίνουν σήμερα και αύριο αποτελούν συνέχεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες τον Νοέμβρη, στις οποίες περίπου 25 Κύπριοι επιχειρηματίες προσπάθησαν να κάνουν ουσιαστικές επαφές για την επίτευξη της ειρήνης.

"Η συνάντηση γίνεται κυρίως για να εκτιμηθούν τα εμπόδια και οι μελλοντικές δυνατότητες", δήλωσε στο "Ρόιτερ" ένας από τους οργανωτές, ο Γιάν Εγκελαντ πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, και πρόσθεσε: "Δε θα πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα είναι χειρότερο".

"Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέρυσι να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, αλλά απέκλεισε την Τουρκία δεν έκανε καλύτερα τα πράγματα για μας", δήλωσε ο Εγκελαντ, ένας από τους διαπραγματευτές της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1993 ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς.

Ο Εγκελαντ δήλωσε ότι η συνάντηση των Βρυξελλών οδήγησε σε συμφωνία για τηλεφωνικές συνδέσεις ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Κύπρου, αλλά το επιδεινούμενο πολιτικό κλίμα έχει εκτροχιάσει τα περισσότερα άλλα σχέδια.

Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Κνουτ Βόλεμπεκ θα παραθέσει σήμερα δείπνο στους Κύπριους εκπροσώπους, τον κ. Χόλμπρουκ, και τον Εβραίο νομπελίστα της ειρήνης και επιζήσαντα του ολοκαυτώματος, Ελί Βίζελ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ