Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφυγε η Ελλη Ερυθριάδου

Κηδεύεται σήμερα, στις 5.00 μμ, από το Νεκροταφείο Βύρωνα

Η Ελλη Ερυθριάδου,αγωνίστρια του φιλειρηνικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος πέθανε, σε ηλικία 80 χρόνων, και κηδεύεται, σήμερα Τρίτη 30 Ιούνη, ώρα 5.00 μμ, από το Νεκροταφείο Βύρωνα.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο της Ελλης Ερυθριάδου, αναφέρεται: "Η παλαίμαχη κομμουνίστρια σ. Ελλη Ερυθριάδου δεν είναι πια μαζί μας. Εφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 80 χρόνων, αφού υπηρέτησε το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα με ακράδαντη πίστη, σταθερότητα και συνέπεια, επί 60 ολόκληρα χρόνια.

Η ΚΕ του ΚΚΕ συλλυπείται θερμά την οικογένεια της σ. Ερυθριάδου. Η πάλη για τα ιδανικά, που η σ. Ελλη αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της, βρίσκει πολλούς νεότερους συνεχιστές στο πρόσωπο χιλιάδων κομμουνιστών και μελών της ΚΝΕ". Η Ελλη Ερυθριάδου γεννήθηκε στα 1918 στην Αν. Θράκη. Το 1922 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Το 1941, ήδη μέλος του ΚΚΕ όπου δούλευε στις παράνομες οργανώσεις του Κόμματος, παντρεύτηκε το σ. Γιώργη Ερυθριάδη που μόλις είχε δραπετεύσει από τη Γαύδο. Το Κόμμα στέλνει τον σ. Ερυθριάδη ως καθοδηγητή και οργανωτή των οργανώσεων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ της περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης με βοηθό την σ. Ελλη.

Το 1942 - 43 εμφανίζονται οι πρώτες ομάδες του ΕΛΑΣ σε όλη την Αν. Μακεδονία και Θράκη. Η Ελλη βρίσκεται πάντα κοντά στο βουνό και στην πόλη. Βγαίνει στο ΔΣΕ και, στη συνέχεια με την ήττα, περνάει στην προσφυγιά όπου και κάνουν τρία παιδιά. Το 1955 αφήνουν τα παιδιά στις σοσιαλιστικές χώρες και έρχονται στην Ελλάδα για την καθοδήγηση και ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων. Συλλαμβάνονται και δικάζονται με το Ν. 375 (για κατασκοπία) σε ισόβια. Απελευθερώνεται το 1966 και το 1967 συλλαμβάνεται από τη χούντα. Απελευθερώνεται το Δεκέμβρη του 1971, ενώ μπόρεσε να ξαναδεί τα παιδιά της το 1974 με τη μεταπολίτευση στη Βουλγαρία.

ΕΕΔΥΕ και ΠΕΔΥΕ

Οι Γραμματείες της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο της Ελλης Ερυθριάδου, συναγωνίστριας της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, στελέχους του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν πως "η Ελλη Ερυθριάδου πήρε μέρος στους αγώνες του λαού για Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία, πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανοφασιστών και αργότερα στο ΔΣΕ. Γι' αυτή της τη δράση φυλακίστηκε και εξορίστηκε από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος. Κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών φυλακίστηκε και εξορίστηκε για μια ακόμη φορά.

Από το 1975 και μετά εργάστηκε στην ΠΕΔΥΕ όπου και ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα, παλεύοντας στις πρώτες γραμμές του μαχόμενου φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Ηταν μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Ηταν κινητήριος δύναμη της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και εργάστηκε, κυρίως, στον οργανωτικό τομέα, όπου ανάλωσε όλες της τις δυνάμεις για το συντονισμό της δράσης όλων των Επιτροπών Ειρήνης στο Λεκανοπέδιο. Παρά τα προβλήματα υγείας της, δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται και να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν για την παγκόσμια ειρήνη από την προσπάθεια της επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων. Η ζωή και η δράση της συναγωνίστριας Ελλης Ευθριάδου θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τη νεολαία και τους αγωνιστές της ειρήνης. Η Ελλη Ερυθριάδου θα ζει πάντα στη μνήμη μας και θα είναι παρούσα στους αγώνες μας για την παγκόσμια ειρήνη".

  • Στη μνήμη της αγαπημένης μας Ελλης Ερυθριάδου προσφέρουμε στην ΠΕΔΥΕ 20.000 δρχ.

Οικογένεια Δανάης Μωραϊτη

  • Επίσης στη μνήμη της Ελλης Ερυθριάδου ο Γρηγόρης Πετρόπουλος προσφέρει 10.000 δρχ. στην ΕΕΔΥΕ.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org