Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Στο όνομα της... ευελιξίας

Σχεδιάζεται η παράδοση του έργου του ΟΣΚ στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες

Ενα ακόμη χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, μετατρέποντας τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων σε ανώνυμη εταιρία και προωθώντας την παράδοση του έργου του στα χέρια μεγάλων τεχνικών εταιριών. Στην εξέλιξη αυτή αντιδρούν οι εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν προχτές απεργία τεσσάρων βδομάδων, στην οποία υπήρξε καθολική συμμετοχή, ενώ φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων. Ταυτόχρονα έχει ξεδιπλωθεί ένα ευρύ μέτωπο συμπαράστασης στον αγώνα τους, απ' όλους τους φορείς που εμπλέκονται με το δημόσιο σχολείο και που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τάχθηκε με απόφασή του και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, μετά από πρόταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Η "ευελιξία" είναι το πρόσχημα με το οποίο δικαιολογεί η κυβέρνηση αυτή την επιλογή της, ωστόσο κύριος στόχος είναι η απαλλαγή του κράτους απ' το κόστος της μελέτης και κατασκευής σχολικών κτιρίων και η μετατόπισή του στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του λαού, είτε με τη μορφή των δημοτικών τελών, είτε με τη μορφή της αυτοχρηματοδότησης. Παράλληλα, το έργο του ΟΣΚ θα προσποριστούν μεγάλες τεχνικές εταιρίες, που ήδη προετοιμάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας ορισμένες και τα ερείσματα που έχουν και στην κυβέρνηση και μέσα στον Οργανισμό...

Η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής "σκοντάφτει" σε νομικά και συνταγματικά εμπόδια. Μάλιστα για να ξεπεραστούν αυτά, υπήρξε σκέψη στο Καταστατικό της ανώνυμης εταιρίας να συμπεριληφθεί σαν έργο του ΟΣΚ και η κατασκευή εκκλησιών και ιδρυμάτων!

Κύριο έργο του ΟΣΚ είναι η μελέτη και κατασκευή σχολικών κτιρίων στην Αττική, ο εξοπλισμός των σχολείων πανελλαδικά και η χρηματοδότηση και βοήθεια των δήμων της περιφέρειας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων στις περιοχές τους. Ενδεικτικό του έργου του ΟΣΚ είναι και το ότι το κόστος κατασκευής απ' αυτόν σχολείου κυμαίνεται στις 120.000 δρχ. το τετραγωνικό, όταν το κόστος από ιδιωτικές εταιρίες ξεπερνά τις 250.000.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ