Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα "σαγόνια" των ιδιωτών

ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ, ΤΕΟ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι οι Οργανισμοί, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πιλότο για τη γενικότερη εφόρμηση σε βάρος 1.750 υπηρεσιών του Δημοσίου. Σε άμεσο κίνδυνο η μονιμότητα. Βαρύτατες οι συνέπειες για το λαό

Την ιδιωτικοποίηση και διάλυση βασικών υπηρεσιών και αυτής ακόμη της Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγει η κυβέρνηση και προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση αυτής της επιλογής, ξεκινώντας από τους Οργανισμούς ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ (λαχαναγορά), ΤΕΟ και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.Οργανισμοί, που επιδιώκει να αποτελέσουν τον "πιλότο" για την εφόρμηση που σχεδιάζει - σύμφωνα και με δικές της δηλώσεις - ενάντια σε 1.750 Οργανισμούς, ΝΠΔΔ και δημόσιες υπηρεσίες. Φωνή αντίστασης στην κυβερνητική λαίλαπα υψώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς, που πρώτοι πλήττονται και οι οποίοι προχώρησαν σε συντονισμό της δράσης τους και πραγματοποίησαν κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής είναι τεράστιες. Η κυριότερη είναι ότι μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες που προσφέρουν κοινωφελές έργο ή έσοδα στο κράτος παραχωρούνται σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα και να χάνονται έσοδα, αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρουν να μετατρέπονται σε "εμπόρευμα", που θα κληθεί να πληρώσει ακριβά ο Ελληνας πολίτης. Παράλληλα, βάλλεται ευθέως το δικαίωμα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που ο αριθμός τους στο σύνολο των 1.750 υπηρεσιών, ανέρχεται σε περίπου 100.000.Επιπλέον, θίγονται άμεσα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ δίνεται καθοριστικό χτύπημα στα Ταμεία τους, που θα κινδυνεύσουν - λόγω μείωσης εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές - και με κατάρρευση.

Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με την ένταξη, με αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα, των ΟΔΔΥ, ΟΛΠ, ΟΛΘ στις διαδικασίες του ν. 2414/96, που προβλέπει τη μετατροπή σε ανώνυμη εταιρία. Ανάλογο Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο προς υπογραφή για τον ΟΣΚ, ενώ ετοιμάζεται σχέδιο νόμου για μετατροπή σε ΑΕ και του ΤΕΟ. Επίσης επιδιώκεται συγχώνευση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση και των δυο και πάλι με τη μετατροπή τους σε μια ανώνυμη εταιρία. Η ολοκλήρωση της μετατροπής σε ανώνυμες εταιρίες προϋποθέτει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων με τα καταστατικά των ανωνύμων εταιριών, που θα έπρεπε τυπικά να κατατεθούν μέχρι την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, υπήρξε παράταση επειδή η μετατροπή σε ανώνυμες εταιρίες προσκρούει σε νομικά και συνταγματικά κωλύματα και η όλη δραστηριότητα της κυβέρνησης εστιάζεται στην επεξεργασία σεναρίων για την υπερπήδηση αυτών των κωλυμάτων.

Παράλληλα, η αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν με καθολική συμμετοχή και κυρίως η δημιουργία συντονιστικού οργάνου έχουν "θορυβήσει" τα κυβερνητικά επιτελεία και με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο έχουν ανοιχτά πολλά μέτωπα.

Στην τελευταία κοινή 24ωρη απεργιακή τους κινητοποίηση και σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο τελευταίος έθεσε σαν δεδομένη την ιδιωτικοποίηση και την άρση της μονιμότητας και, σε μια προσπάθεια εμπαιγμού και διάσπασης της ενότητάς τους, πρότεινε "διάλογο" για τα εργασιακά και ασφαλιστικά με κάθε Σύλλογο ξεχωριστά! Στο "παιχνίδι" αυτό έπαιξε και η πρασινογάλαζη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, που έσπευσε να χαιρετίσει τη "θετική εξέλιξη της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων". Το μέγεθος του εμπαιγμού φάνηκε στις ξεχωριστές συναντήσεις που ακολούθησαν, όπου τους ανακοινώθηκε πως η μονιμότητα είναι χαμένη, πως οι σχέσεις εργασίας θα είναι ιδιωτικού δικαίου και εκφράστηκε απλώς πρόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας. Επίσης τα ασφαλιστικά ζητήματα παραπέμφθηκαν να αντιμετωπιστούν (χωρίς να υπάρξει ενημέρωση προς ποια κατεύθυνση) στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι ψευτοελιγμοί της κυβέρνησης φαίνεται δεν πιάνουν τόπο, καθώς οι εργαζόμενοι θέτουν σαν κύριο στόχο την αποτροπή της μετατροπής σε ανώνυμη εταιρία και της ιδιωτικοποίησης και φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Οπως αναφέρθηκε από συνδικαλιστές, θα υπάρξει προσπάθεια να ενδυναμώσει ο συντονισμός της δράσης τους, αλλά και να διευρυνθεί και με άλλους Συλλόγους από δημόσιες υπηρεσίες, που μπαίνουν στο κυβερνητικό στόχαστρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρνούνται την ιδιωτικοποίηση(2000-02-23 00:00:00.0)
Συντονίζουν τη δράση τους(1998-11-10 00:00:00.0)
Στάσεις στον ΟΔΔΥ(1998-10-15 00:00:00.0)
Στην Κλαυθμώνος...(1998-06-18 00:00:00.0)
Να πώς ξηλώνεται η μονιμότητα!(1998-03-15 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποίηση και άρση μονιμότητας(1998-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ