Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Εμείς ξέρουμε να ξεπουλάμε ... αθόρυβα

Ο πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας υπερηφανεύεται ότι ιδιωτικοποίησε "αθόρυβα" την Τράπεζα και ζήτησε από τους ...άλλους να μελετήσουν τις κινήσεις του

Εμείς γνωρίζουμε να ιδιωτικοποιούμε τράπεζες καλύτερα από εσάς. Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες προς το "εκσυγχρονιστικό" ΠΑΣΟΚ και φυσικά προς τις "αγορές", ο πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας Γ. Δασκαλάκης από το βήμα της ετήσιας Γενικής της Συνέλευσης. Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στην Ιονική Τράπεζα, όπου η κυβέρνηση συναντά τη σφοδρή αντίσταση των εργαζομένων στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και σε αντίθεση με την "χαμηλών τόνων" ιδιωτικοποίηση της Γενικής Τράπεζας, ο Γ. Δασκαλάκης, αφού χαρακτήρισε "πρωτόγνωρο" το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης που ηγήθηκε ο ίδιος, ανέφερε ότι "... δεν ισχυριζόμαστε ότι οφείλουν να το αντιγράφουν, για όλες τις περιπτώσεις. Εκτιμούμε όμως ότι θα βοηθούσε αν το μελετήσουν. Γιατί προσαρμοστήκαμε στην ανάγκη απελευθέρωσης της Τράπεζας από το δημόσιο τομέα, με διαφάνεια, ευαισθησία και συναίνεση".

Είναι και αυτό ενδεικτικό ότι οι δύο βασικές πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ ερίζουν για το ποιος είναι καλύτερος και αποτελεσματικότερος διαχειριστής του συστήματος και αποτελεσματικότερος πλασιέ της δημόσιας περιουσίας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Γενικής έκανε λόγο για "επεκτατική" πολιτική και "επίθεση στο μέλλον" της ιδιωτικοποιημένης πλέον Τράπεζας, μέσω της ανάπτυξης "στρατηγικών συνεργασιών" (αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία με την "Ιντεραμέρικαν", η οποία κατέχει το 10% των μετοχών της Γενικής), καθώς και για είσοδο στη βαλκανική αγορά. Δεν απέκρυψε επίσης και το ενδιαφέρον για εξαγορά άλλων τραπεζών (Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδος).

Για τη χρήση 1997 η Γενική παρουσίασε κέρδη προ φόρων 1,35 δισ. δραχμές, ενώ η κεφαλαιακή της βάση ενισχύθηκε μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 20 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ