Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Στο ρυθμό των μνηστήρων χορεύει η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να υποκύψει σε οποιαδήποτε απαίτηση των υποψηφίων αγοραστών φαίνεται η κυβέρνηση, προκειμένου να απαλλάξει το δημόσιο από τη μεγαλύτερη χαρτοποιία της χώρας. Ετσι, ενώ ακόμη η ΣΟΦΤΕΞ σέρνει στην πλάτη της τα δισεκατομμύρια χρέη του πρώην ιδιοκτήτη Κεφάλα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να του προσφέρει επιπλέον χρήμα για να ξεμπλοκάρει την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης, που φέρεται να κολλάει μετά τις δικαστικές διεκδικήσεις του ιδίου από τη μια και τις "ανησυχίες" που αυτές έχουν προκαλέσει στους υποψηφίους από την άλλη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει ήδη τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που η όποια τελεσίδικη δικαστική απόφαση είναι υπέρ του Κεφάλα, αντί η επιχείρηση να επανέλθει στον ίδιο, βάσει του άρθρου 54 του νόμου 2000, να του δοθεί αποζημίωση, αγνώστου μέχρι στιγμής ποσού. Η κυβέρνηση μάλιστα - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - καταφεύγει σε αυτή τη ρύθμιση, μετά από υπόδειξη της υποψήφιας αγοράστριας Φορθ Τζέιμς, η οποία επικαλέστηκε το Κοινοτικό Δίκαιο και απαίτησε να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ανάλογος όρος! Η ίδια εταιρία στην οποία φαίνεται να καταλήγει η ΣΟΦΤΕΞ εάν δεν κλείσει - γιατί και γι' αυτό γίνεται πλέον ανεπίσημα λόγος από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης - απαιτούσε μέχρι τώρα εγγύηση του δημοσίου για επαναγορά των μετοχών σε τιμή που θα καθορίσει η ίδια, σε περίπτωση που δικαιωθεί ο Κεφάλας. Η νομοθετική ρύθμιση που συζητείται τώρα φαίνεται να είναι συμβιβαστική λύση για το προηγούμενο αίτημά της.

Στο μεταξύ χτες ο Αρειος Πάγος ακύρωσε με απόφασή του τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΟΦΤΕΞ του 1991, απόφαση που θεωρείται ότι θα αποτελέσει δεδικασμένο και για την ακύρωση της συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας το 1986, που αποτελεί και το αίτημα του πρώην ιδιοκτήτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ