Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Απλόχερα τα "κίνητρα" για μεγαλοεξαγωγείς

Νέα κίνητρα υποσχέθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προς το εξαγωγικό κεφάλαιο της χώρας, προκειμένου οι εκπρόσωποί του να αλώσουν τις βαλκανικές αγορές, κάτι που αποτελεί και τον διακαή πόθο της αστικής τάξης της χώρας, αφού το κεφάλαιο εξαγωγές προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ έχει, όπως φαίνεται, κλείσει οριστικά. Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσαν από κοινού ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις δομές και το πλαίσιο θεσμών που αφορά το εξαγωγικό κεφάλαιο. Παρότρυνε το τελευταίο να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και ένωση δυνάμεων στην κατεύθυνση της δημιουργίας μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο στόχος της κατοχής των βαλκανικών αγορών.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, έκανε λόγο για πορεία με "ευρωπαϊκούς ρυθμούς" και απόκτηση "ευρωπαϊκής ταυτότητας", για να επαναλάβει στη συνέχεια ότι τελικός στόχος είναι η δημιουργία "ανταγωνιστικής οικονομίας" για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και στο κοινό νόμισμα. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου η ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων πιστοποιεί τον δυναμισμό της οικονομίας, αλλά εντόπισε προβληματικότητα στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Κάλεσε τέλος, τους μεγαλοεξαγωγείς να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία που υπάρχει σήμερα στις βαλκανικές χώρες, στην Ευρώπη και την Αμερική.

Οι μεγαλοεξαγωγείς

Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης και του Ευξείνου Πόντου είναι οι στόχοι της επέκτασης του εξαγωγικού κεφαλαίου της χώρας τα επόμενα χρόνια και για την επιτυχία των σκοπών τους οι εξαγωγείς ζητούν νέα προνόμια με τη μορφή "κινήτρων" και την τοποθέτηση της κυβερνητικής διπλωματίας στην υπηρεσία τους. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία της προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χρ. Σακελλαρίδη κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Αναδυόμενες αγορές: Διευκολύνσεις για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις".

Η ίδια δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίηση των εξαγωγέων για την υποτίμηση της δραχμής που χρόνια τώρα αξίωναν καθώς και για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και τη σταθερή πορεία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προς την ΟΝΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εξαγωγικό κεφάλαιο. Κάλεσε, τέλος, τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα μέσα και τις διευκολύνσεις που, όπως είπε, τους παρέχει η ελληνική νομοθεσία, για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και την αύξηση των κερδών τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ