Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στα σκαριά νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Σε μία ακόμη κίνηση επιβράβευσης των κακοπληρωτών του δημοσίου προχωρά, κατά την προσφιλή της τακτική, η κυβέρνηση, που, αρνούμενη να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κακοπληρωτών, εισάγει τη μια ρύθμιση μετά την άλλη, κάνοντας μπαλώματα στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου πρόσκαιρα να βρει πηγές άντλησης πρόσθετων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πνεύμα αυτό, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο υπουργείο Οικονομικών η κατάρτιση νομοσχεδίου, που προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θεσπίζονται συγκεκριμένα κριτήρια, με συντελεστές βαρύτητας στο καθένα από αυτά, που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των χρεών, ενώ παράλληλα ορίζεται ο αριθμός των δόσεων και τα δικαιώματα που διατηρεί το δημόσιο στις περιπτώσεις χορήγησης διευκόλυνσης για την εξόφληση του χρέους καθώς και οι περιπτώσεις στις οποίες τα χρέη διαγράφονται (οφειλέτες που απεβίωσαν, άποροι οφειλέτες κλπ.).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αρμόδια όργανα για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο είναι:

  • Ο προϊστάμενος της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) ή του τελωνείου για βασικές οφειλές μέχρι ποσού 100 εκατ. δραχμών.
  • Ο υπουργός Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, που θα συσταθεί για βασικές οφειλές μεγαλύτερες του παραπάνω ποσού.

Στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της ίδιας επιτροπής υπάγεται και η εξέταση αιτημάτων παροχής διευκόλυνσης, ανεξαρτήτως ποσού βασικής οφειλής για επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης κλπ.

Οπως αναφέρθηκε, με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζονται τα κριτήρια και οι συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων, με βάση τους οποίους χορηγείται διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης του χρέους. Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης με τον περιορισμό ότι κάθε μηνιαία δόση δε θα είναι μικρότερη των 50.000 δραχμών. Οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε κριτήριο κυμαίνονται από 1 έως 5 ανάλογα με το είδος της οικονομικής αδυναμίας που επικαλείται ο υπόχρεος, από 0 έως 4 ανάλογα με το πώς διασφαλίζεται η οφειλή, από 0 έως 5 ανάλογα με το είδος της οφειλής, από 0 έως 4 ανάλογα με τη συμπεριφορά του οφειλέτη και από 0 έως 4 ανάλογα με την αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος να εισπράξουν τους αντιλαϊκούς φόρους και τα χαράτσια της μνημονιακής περιόδου(2015-04-18 00:00:00.0)
Θα τα πάρουν και από τα λαϊκά εισοδήματα(2015-02-17 00:00:00.0)
Δεκτή και η τελευταία διαθέσιμη δεκάρα(2012-12-28 00:00:00.0)
Θέλουν για το κεφάλαιο και την τελευταία δεκάρα(2012-12-18 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η «μαρίδα»(2010-10-09 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις χρεών για το «μπάλωμα» των εσόδων(2003-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ