Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κατακλυσμός κερδών

Σημαντικά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για την κερδοφορία των τραπεζών

Νέα επίδειξη... κερδών κάνουν τις τελευταίες μέρες οι εμπορικές τράπεζες της χώρας, με αφορμή τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις τους και αποδεικνύοντας ότι η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική όχι μόνο δεν πάει στράφι, αλλά αντίθετα έχει εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για αλματώδη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζιτών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών:

  • Κέρδη προ φόρων ύψους 24,1 δισ. δρχ. εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση κατά 89% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οπως ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διοικητής Θ. Καρατζάς,η βελτίωση της κερδοφορίας συνδέεται με τη μείωση των επιτοκίων και την άνοδο του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (επιστημονικό προσωπικό και σύλλογος υπαλλήλων) υποστήριξαν πάντως ότι, πέρα από την επίτευξη κερδών, η διοίκηση θα πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα το έμψυχο δυναμικό και αμφισβήτησαν με στοιχεία τις θεωρίες που θέλουν να επηρεάζεται η κερδοφορία της Τράπεζας από τα έξοδα μισθοδοσίας. Με αφορμή τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές και την αύξηση κεφαλαίου το φθινόπωρο, ζήτησαν επίσης να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η Εθνική. Θέση της ΔΑΣ των υπαλλήλων ΕΤΕ είναι πάντως να ξεκαθαριστεί και να αλλάξει το σημερινό ιδιόρρυθμο ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ματαιωθούν τα όποια σχέδια για πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών σε "ομίλους κεφαλαιούχων", εσωτερικού και εξωτερικού.
  • Η Εμπορική Τράπεζα τριπλασίασε περίπου τα κέρδη της από το πρώτο εξάμηνο του 1996 μέχρι το τέλος του χρόνου, με αποτέλεσμα να κλείσει τη χρήση με κέρδη 12,1 δισ. δρχ. Σύμφωνα με το διοικητή, Κ. Γεωργουτσάκο,οι προοπτικές κερδοφορίας για το 1997 εμφανίζονται καλύτερες, ενώ τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του φετινού χρόνου ήδη βρίσκονται στα επίπεδα κερδών ολόκληρου του 1996. Ωστόσο, η παράθεση των στοιχείων αυτών δε συγκίνησε ούτε τους μετόχους, ούτε και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς οι μεν πρώτοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το χαμηλό μέρισμα (300 δρχ. ανά μετοχή), ενώ οι δεύτεροι έκαναν λόγο για κακοδιαχείριση και σωρεία ατασθαλιών που εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη της Τράπεζας.
  • Η γενική συνέλευση της Γενικής Τράπεζας ενέκρινε χτες τα αποτελέσματα του 1996 - 3,6 δισ. δρχ. έναντι 6,7 δισ. δρχ. το 1995 - που όμως μεταφέρονται (μετά από σχετική εισήγηση της διοίκησης) σε πρόσθετες προβλέψεις και διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι περίπου μηδενικό.
  • Στα 2,7 δισ. δρχ. προβλέπει η διοίκηση της Xiosbank να φτάσουν τα κέρδη της Τράπεζας το 1997, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν σημαντική αύξηση των επιμέρους μεγεθών.
  • Στη σκιά της ιδιωτικοποίησης, η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος ενέκρινε τα αποτελέσματα του 1996, με βάση τα οποία τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,9 δισ. δρχ. έναντι 1,8 δισ. δρχ. το 1995.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ