Με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Γενικής ασκούνται πιέσεις στη διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού να μειώσει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας
Πριν ένα χρόνο, στις 10/6/1998 - ημέρα που έγινε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Γενικής Τράπεζας - ο Πρόεδρός της και επιφανές στέλεχος της "εσωκομματικής" αντιπολίτευσης, Γ. Δασκαλάκης,πανευτυχής με ένα ποτήρι κρασί στα χέρια έλεγε σε παρέα δημοσιογράφων: "έτσι γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να ανοίξει μύτη. Οχι σαν τους εκσυγχρονιστές που τα κάνανε μπάχαλο στην Ολυμπιακή και βγάλανε όλο τον κόσμο στους δρόμους". Αναφέρονταν φυσικά στα γνωστά γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση για ψήφιση στη βουλή από τους Μαντέλη - Παπαντωνίου του νομοσχεδίου για την "εξυγίανση" του εθνικού αερομεταφορέα, που είχε σαν αποτέλεσμα την ομόθυμη κινητοποίηση των εργαζομένων, τις καταλήψεις κτιρίων κλπ.
Αντίθετα ο κ. Δασκαλάκης είχε κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. Στις 5/6/98, είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης της Γενικής Τράπεζας. Η πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης της Γενικής, έγινε μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 23 δισ. δραχμές και ανέδειξε τον κ. Κοντομηνά (της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ) σε "στρατηγικό συνεργάτη" της Τράπεζας με ένα ποσοστό της τάξης του 16% του νέου μετοχικού κεφαλαίου και τη μείωση της συμμετοχής του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από το 68,5% σε 35% του μετοχικού κεφαλαίου. Ηταν μια ιδιωτικοποίηση που έφερε στη σφραγίδα του θριάμβου της"εσωκομματικής αντιπολίτευσης", η οποία κατάφερε να βάλει τα γυαλιά στους"εκσυγχρονιστές" του Σημίτη. Οι άνθρωποι έδιναν δείγμα γραφής από τότε, για το τι είδους "αριστερή" πολιτική ήθελαν να ακολουθήσουν. Φυσικά, με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τις ΝΑΤΟικές δηλώσεις του Τσοχατζόπουλου ξεσκεπάστηκαν τελείως.
Από τότε πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος. Η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε εξαπολύσει μια διαφημιστική εκστρατεία με σύνθημα "επίθεση στο μέλλον". Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γ. Δασκαλάκης στη φετινή Γενική Συνέλευση των μετόχων, σε μεγάλο βαθμό οι στρατηγικές της τράπεζας υλοποιούνται καθώς δημιουργήθηκαν νέες θυγατρικές εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων, έκδοσης Πιστωτικών Καρτών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δημιουργία εταιρίας που ειδικεύεται στη μηχανοργάνωση επιχειρήσεων κλπ. Κινήσεις οι οποίες στόχο έχουν την δημιουργία ενός τραπεζικού ομίλου με παροχή ενός πλήρους φάσματος προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες. Εννοείται ότι η παρουσία του "στρατηγικού συμμάχου" του κ. Κοντομηνά είναι παντού διακριτή.
Αντίθετα, ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Τράπεζας, υποστηρίζει ότι πίσω από την απαστράπτουσα βιτρίνα που επιχειρεί να παρουσιάσει η διοίκηση της Τράπεζας, κρύβεται μια άκρως απογοητευτική κατάσταση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους η δραστηριότητα της Τράπεζας έχει βαλτώσει με τεράστιες ευθύνες μιας πεντάδας διοικητικών παραγόντων (Δασκαλάκη, Μπερετάνου, εκπροσώπου των απόστρατων του ΜΤΣ, διευθυντή προσωπικού που έχει συγκεντρώσει πολύ μεγάλες αρμοδιότητες κλπ.).Οι "ιδιόμορφες" πελατειακές σχέσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες ζουν και βασιλεύουν με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Μπατατούδη (του σημερινού προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ). Καταγγέλλεται επίσης ότι ο Ισολογισμός του 1998 είναι πλαστός, αφού δεν παρουσιάζει την πραγματική εικόνα των επισφαλών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους τα επισφαλή δάνεια ανέρχονται σήμερα σε περισσότερα από 35 δισ. δραχμές, ενώ στον ισολογισμό αναφέρεται το ποσό των 6,5 δισ. δραχμών... Και φυσικά γύρω απ' όλα αυτά περιστρέφεται το θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης.
Στις πιέσεις αυτές αντιδρούν εν ενεργεία αξιωματικοί, οι οποίοι είναι μέτοχοι της Τράπεζας και δε βλέπουν με καλό μάτι την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Αντίθετα ο πρόεδρος των απόστραστων αξιωματικών, σε πλήρη σύμπνοια με τη διοίκηση κινείται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής της. Κατά καιρούς ακούγεται ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση του ελέγχου ή μεγάλου πακέτου μετοχών της Γενικής υπάρχει από την Εύρωμπανκ και την Πειραιώς,χωρίς όμως να διευκρινίζεται από καμία πλευρά αν υπάρχει πράγματι τέτοιο ενδιαφέρον ή πρόκειται για φήμες που έχουν στόχο τα διάφορα κερδοσκοπικά παιγνίδια στο Χρηματιστήριο.
Η συνεργασία της Γενικής με τον ασφαλιστικό όμιλο "Ιντεραμέρικαν", περιορίστηκε μόνο στην κατοχή του 16% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από τον πρώτο, αλλά επεκτάθηκε και στη δημιουργία των θυγατρικών εταιριών. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι ετεροβαρής για τη Γενική, καθώς για "ακατανόητους" λόγους η διοίκηση δέχτηκε, στη δημιουργία της εταιρίας Γενικών Καρτών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, η μετοχική σύνθεση να είναι 51% για την "Ιντεραμέρικαν" και 49% για τη Γενική. Καταγγέλλεται επίσης ότι η διοίκηση της Τράπεζας ετοιμάζεται να εκχωρήσει στην "Ιντεραμέρικαν" και τα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία αποτελούν το πιο κερδοφόρο τμήμα των εργασιών της.Εχουμε δηλαδή την κλασική περίπτωση της χρησιμοποίησης μιας "δημόσιας" εταιρίας σαν βατήρα που χρησιμοποιεί ο ιδιώτης για την ανέλιξή του.
Οπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο σύλλογος των εργαζομένων στις 4 Δεκέμβρη του 1998, στο τέλος το προηγούμενου χρόνου, το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε καθυστέρηση ξεπερνούσε τα 35 δισ. δραχμές. Ποσό το οποίο ανέρχονταν στο 16% στο σύνολο των χορηγήσεων και ουσιαστικά πρόκειται για μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της τράπεζας. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση επιχείρησης που έχει δανειοδοτηθεί από την Τράπεζα (πρόκειται για δάνεια ύψους 4,5 δισ. δραχμών) και δεν τα εξυπηρετεί, είναι αυτή το ομίλου Μπατατούδη. Οπως καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους οι χορηγήσεις των δανείων αυτών έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη τα λεγόμενα τραπεζικά κριτήρια, μεσυνέπεια η ευθύνη τής μη εξυπηρέτησής τους να βαρύνει τη σημερινή διοίκηση.
Σε εσωτερικό έγγραφο που συνέταξε προς τη διοίκηση το υποκατάστημα της Γενικής (από το οποίο χορηγήθηκε το εν λόγω δάνειο) αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος Μπατατούδη:
Τι λένε για όλα αυτά, ο πρόεδρος της Γενικής τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης αλλά και οι μέτοχοι της τράπεζας;
Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ