Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ
Στο στόχαστρο η ΚΑΠ και η "Ατζέντα 2000"

Καταδικάζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Πράσινη Αριστερά Βορείων Χωρών"

ΚΕΡΚΥΡΑ (του απεσταλμένου μας Γ. ΖΑΓΓΑΝΑ). -

Στο στόχαστρο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της "Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Πράσινη Αριστερά Βορείων Χωρών", στην οποία συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, βρέθηκε, χτες, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, πρώτη μέρα της συνάντησης που πραγματοποιεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, με θέματα: α) την ΚΑΠ και τις επιπτώσεις, ιδιαίτερα στα μεσογειακά προϊόντα, β) περιβαλλοντικά προβλήματα και γ) η κατάσταση στα Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή πολιτική.

Χτες, πρώτη μέρα της συνάντησης που συνεχίζεται σήμερα, απασχόλησε τη συζήτηση των εκπροσώπων η Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι εξελίξεις ενόψει της "ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000" και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις της εφαρμογής της στα μεσογειακά προϊόντα. Ανοίγοντας τη συζήτηση σχετικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, έκανε αναδρομή των αρνητικών εξελίξεων της ΚΑΠ, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ και κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και των πολυεθνικών, με σκοπό την αύξηση των κερδών τους σε βάρος των λαών και των μικρομεσαίων αγροτών. Υπογράμμισε τις νέες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει, τώρα, η προώθηση της "ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000" και τόνισε πως αυτή η αντιαγροτική πολιτική δε διορθώνεται, θέλει ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Σ' αυτήν την προοπτική επισήμανε τις έντονες αντιδράσεις των μικρομεσαίων αγροτών, τονίζοντας πως "οι αγρότες αντιστέκονται μαζικά, ενωτικά και μαχητικά στην πολιτική αυτή της ΕΕ. Ιδιαίτερα στάθηκε στη στάση της κυβέρνησης για να σημειώσει ότι πλέον των 10.000 αγροτών δικάζονται και καταδικάζονται από τα κυβερνητικά αγροτοδικεία γιατί αγωνίζονται να επιβιώσουν, να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Καταλήγοντας ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται στην ΚΑΠ και στην προς το χειρότερο μεταρρύθμισή της, γιατί αυτή όχι μόνον υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τα κέρδη των πολυεθνικών αλλά και γιατί δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη της μικρομεσαίας αγροτικής παραγωγής. Γι' αυτό το ΚΚΕ, είπε, ακολουθεί πολιτική ρήξης και σύγκρουσης ενάντια στις αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ, πρωτοστατεί στη δημιουργία του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου για να αντισταθούν και οι αγρότες σ' αυτές τις πολιτικές.

Παίρνοντας το λόγο, στη συνέχεια ο Ισπανός ευρωβουλευτής Σαλβαντόρ Ζόβε, ο οποίος είναι και ο εισηγητής για τον κανονισμό του ελαιολάδου στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού επισήμανε την ανισορροπία που υπάρχει στον αγροτικό χώρο, τόνισε πως η ΚΑΠ συμβάλλει σ' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Τώρα, πρόσθεσε, με την "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000" προωθούνται νέες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των μεσογειακών προϊόντων. "Προτείνουν, είπε χαρακτηριστικά, αύξηση δαπανών για τα προϊόντα των βόρειων χωρών (γάλα, σιτηρά, βόειο), ενώ, αντίθετα, στα μεσογειακά επιβάλλουν μείωση δαπανών. Ζητάνε κατάργηση των μηχανισμών στήριξης και μείωση τιμών που, ενώ αντισταθμίζονται πλήρως για τα προϊόντα των βόρειων χωρών, για τα μεσογειακά προωθούν μερική αντιστάθμιση. Πρόκειται για τεχνάσματα με τα οποία θίγονται τα μεσογειακά προϊόντα, είπε. Αναφερόμενος στο περιβόητο "Πακέτο Σαντέρ", αφού επισήμανε ότι βάζει "οροφή" στις επιδοτήσεις ανά αγροτική εκμετάλλευση, για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών υποτίθεται, στην πραγματικότητα εξοικονομούν 1% των δαπανών ή 350 εκατ. ECU και την ίδια στιγμή, αυξάνουν τις δαπάνες για τα προϊόντα των βόρειων χωρών κατά 6 δισ. ECU όταν υπάρχει συνολικά πάγωμα των κοινοτικών πόρων... Σημείωσε, τελικά, ότι διαγράφονται περισσότεροι κίνδυνοι με την "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000" και ζήτησε "μέτωπο συνοχής" για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις".

Ειδικότερα για το ελαιόλαδο ζητήθηκε να μην υπάρχει ποσόστωση, να μην καταργηθεί η παρέμβαση και η επιδότηση να δίνεται στη βάση της παραγωγής και όχι κατά δέντρο.

Κατά την έναρξη της χτεσινής συνάντησης παραβρέθηκε από το ΚΚΕ ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ενώ έκανε και παρέμβαση αργότερα στη συζήτηση. Από το ΣΥΝ στην αρχή χαιρέτισε ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος, που μιλώντας σαν να μην υπάρχει η καταθλιπτική πραγματικότητα της ΚΑΠ που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, υπερθεμάτισε για "πολιτική ενοποίηση και θεσμική μεταρρύθμιση" που τη χαρακτήρισε κρίσιμο στοιχείο για την προώθηση της ΟΝΕ. Εκανε λόγο για ισότητες για όλους και κοινή εξωτερική πολιτική, για Ενωμένη Ευρώπη με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, λες και μπορεί να συνυπάρχουν με την ΟΝΕ και τις πολυεθνικές που επιβάλλουν τη συγκεκριμένη πολιτική... Ετσι απέρριψε την "παθητική αποδοχή" και πρόβαλε "την ενεργητική συμμετοχή απέναντι στη μη αποδοχή του κοινοτικού κεκτημένου" - λες και όλα είναι ωραία και καλά...

Στη συνάντηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, ενώ το λόγο στη συζήτηση πήραν και αρκετοί ευρωβουλευτές απ' όλες τις χώρες. Παρέμβαση έκαναν, ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Θ. Γουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες των αγροτών της Κέρκυρας και στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών ιδιαίτερα, και ο Γιάννης Παττάκης από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή και υποψήφιος νομάρχης Λάρισας. Ο Γ. Παττάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ομάδας Ενωτικής Αριστεράς - Πράσινη Αριστερά Βορείων Χωρών για τους μεγάλους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, συνολικά, και τόνισε πως οι αγρότες, ξεπερνώντας τα ψέματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που υποστηρίζουν το Μάαστριχτ, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους. Ζήτησε, σχετικά, το συντονισμό και την ενιαία αντιπαράθεση των αγροτών όλων των χωρών με τη συμβολή των κομμουνιστικών κομμάτων, όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Ακόμα κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες της χώρας μας.

Αργά το απόγευμα άρχισε η συζήτηση για περιβαλλοντικά θέματα, ενώ σήμερα γίνεται η συζήτηση για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Από το ΚΚΕ θα συμμετάσχει και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ