Δεν μπορεί να γίνει τίποτε θετικό χωρίς την πάλη των εργαζομένων, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο
Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συνάντησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επεσήμανε μεταξύ άλλων πως το κύριο και βασικό ζήτημα σήμερα είναι η πολιτική στήριξη των αγώνων και των μαζικών κινημάτων στην Ευρώπη. Παντού ξεσπάνε κινητοποιήσεις με βάση τα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η στρατηγική των αναδιαρθρώσεων, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ, όπως σε Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Ελλάδα και αλλού. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε θετικό έξω από την πάλη των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε για τους τελευταίους αγώνες στην Ελλάδα και τον οξυμένο χαρακτήρα που παίρνουν, όπως στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής. Αναφέρθηκε στη βία και στην τρομοκρατία που χρησιμοποιείται με τις απανωτές δίκες σε βάρος αγροτών και απεργών, στις χρηματικές ποινές που επιβάλλονται στους συνδικαλιστές. Ανέφερε τη διεύρυνση της βάσης των αγώνων, το γεγονός ότι προσχωρούν και στελέχη από το κυβερνητικό κόμμα κάτω από την πίεση των προβλημάτων.
Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε ότι γίνεται πολλή συζήτηση στα εθνικά Κοινοβούλια - και δικαιολογείται βεβαίως - για το λεγόμενο έλλειμμα δημοκρατίας στα όργανα της ΕΕ. Το μεγάλο όμως πρόβλημα που πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή μας, είναι η δημοκρατία στους εργασιακούς χώρους. Οι εργαζόμενοι, κάτω από τον κίνδυνο της απόλυσης, της μαζικής ανεργίας, ενώ θέλουν να αντιδράσουν, φοβούνται.
Οι λαοί της Ευρώπης, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, αναζητούν εναλλακτική λύση, αντικειμενικά σήμερα, έτσι μπαίνει το ζήτημα. Αυτό που πρέπει κόμματα και οργανώσεις να ξεκαθαρίσουν, είναι για ποια Ευρώπη της ΕΕ παλεύουν. Αν δηλαδή παλεύουν για μια Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή για μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη που θα στηρίζεται σε άλλες μορφές οργάνωσης ολόκληρης της κοινωνίας και της εξουσίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.Αυτό το θέμα πρέπει καθαρά να τεθεί μπροστά στους λαούς.
Σημείωσε επίσης πως πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση μπροστά στους λαούς για το περίφημο σύνθημα της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, μέσω του οποίου καλούνται οι εργαζόμενοι να δεχτούν βάρβαρα, αντιδραστικά, αντιλαϊκά μέτρα. Αν και κατά πόσο οι λαοί θα κερδίσουν - και βεβαίως δε θα κερδίσουν - από τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ - Ιαπωνίας. Χρειάζεται να μελετηθεί η εξέλιξη της διαπάλης των τριών κέντρων.
Ακόμη σχολίασε τη χρήση του όρου νεοφιλελευθερισμός. Σήμερα οι λαοί της Ευρώπης, τόνισε, δε βρίσκονται απλά μπροστά σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, μακάρι να ήταν μόνο έτσι τα πράγματα, αλλά μπροστά σε μια στρατηγική αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια του καπιταλισμού που έχουν μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες. Επομένως ο αγώνας πρέπει να πάει βαθύτερα.
Τόνισε, τέλος, πως οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να μάθουν τι σημαίνει "άμυνα και ασφάλεια" της Ευρώπης. Πίσω από αυτά τα συνθήματα, πίσω από τις αποφάσεις των διαφόρων οργανισμών, όπως ΝΑΤΟ και ΔΕΕ ή πίσω από την ΚΕΠΠΑ, βρίσκεται η επιλογή να δημιουργηθούν πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις για να χτυπήσουν τους λαούς, για να επέμβουν σε εθνικό επίπεδο.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με αντιπροσωπείες άλλων κομμάτων, με τον πρόεδρο του ΚΟΔΗΣΟ σ. Μπίσκι για τις εξελίξεις στη Γερμανία. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε τις εξελίξεις στη Γερμανία μπροστά στις εκλογές: ευχήθηκε στο ΚΟΔΗΣΟ να πραγματοποιήσει τον στόχο του για 5% ώστε να μπει κανονικά στη γερμανική Βουλή.
Ενα από τα συμπεράσματα της αντιπροσωπείας, που αναφέρθηκε στον σ. Μπίσκι, ήταν η στάση της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας μπροστά και στο ενδεχόμενο να διαδεχτεί την κυβέρνηση Κολ. Γνώμη της αντιπροσωπείας είναι, ανεξάρτητα από ό,τι λέει και υπόσχεται το SPD, ότι αν γίνει κυβερνητικό κόμμα, με βάση και τη θέση - πρόγραμμά του αλλά και την εμπειρία, δε θα αλλάξει τις βάσεις της γερμανικής πολιτικής. Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε σοσιαλδημοκρατία, αλλά για τη σοσιαλδημοκρατία, εκτός των άλλων, μιας παγκόσμιας ηγετικής δύναμης, της Γερμανίας, που έχει ηγετικό ρόλο και στην ΕΕ. Δεν πρόκειται η γερμανική σοσιαλδημοκρατία να αλλάξει τα στρατηγικά σχέδια της ηγετικής τάξης της Γερμανίας μόνο και μόνο γιατί εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε επίσης συζητήσεις - στα πλαίσια της συνάντησης - για τη σκέψη που ρίχτηκε στο τραπέζι να εξεταστεί η περίπτωση διαμόρφωσης, μετά τις ευρωεκλογές, ενιαίου ευρωπαϊκού κόμματος, είτε κόμματος με πραγματική οντότητα είτε ως μορφής εμφάνισης των κοινοβουλευτικών ομάδων. Το ΚΚΕ από καιρό έχει εκδηλώσει τη διαφωνία του με μια τέτοια προοπτική. Ανεξάρτητα πώς κάθε κόμμα βλέπει το θέμα, αυτό που έχει σημασία, είναι ότι μια τέτοια συζήτηση περί ευρωπαϊκών κομμάτων έχει ξεκινήσει ήδη στα πλαίσια της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, με έκθεση επιτροπής που επικεφαλής ήταν ο Ελληνας Δημήτρης Τσάτσος.
Το ΚΚΕ έχει την εκτίμηση ότι εδώ και καιρό γίνεται ένας προβληματισμός σε ηγετικό επίπεδο της ΕΕ, για από τα πάνω αλλαγές στη δομή του πολιτικού συστήματος, ώστε αυτό να υπηρετεί καλύτερα τις επιλογές της ΕΕ. Ενα από τα μέσα αυτά, είναι η μετατροπή των κοινοβουλευτικών ομάδων, στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου, σε ευρωπαϊκά κόμματα, με το πρόσχημα ανάμεσα στα άλλα της χρηματοδότησης και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα πρέπει να δουν και με αυτό το πρίσμα τις διάφορες προτάσεις που γίνονται, που σε πολλές περιπτώσεις δεν αφορούν τη διευκόλυνση λειτουργίας αλλά απηχούν το κύριο και βασικό: να επιβληθούν υποχρεωτικές αλλαγές στη λειτουργία των κομμάτων, να παρεμποδιστεί να φθάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο όλες οι φωνές, ιδιαίτερα εκείνες που είναι αντίθετες με τις διάφορες συνθήκες και τον σκοπό που υπηρετεί συνολικά η ΕΕ.
Η αντιπροσωπεία είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί, ύστερα από επαφές με Γερμανούς και Ελληνες, για τις συνθήκες ζωής στο Βερολίνο, για το πώς η γερμανική κυβέρνηση κόβει τις κατακτήσεις που είχαν οι κάτοικοι της ΓΛΔ, με ποιες αντιδημοκρατικές μέθοδες και προσχήματα ανεβάζει το κόστος ζωής, τα νοίκια μαζί με την αντικομμουνιστική επίθεση που εξαπολύεται όλο και πιο πολύ.
Ενημερώθηκε για τις διώξεις σε βάρος κομμουνιστών με το γνωστό πρόσχημα ότι ως στελέχη της ΓΛΔ είχαν κάνει εγκλήματα, με βάση τις πολιτικές επιλογές της ανεξάρτητης χώρας.