Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε πλήρη δραστηριότητα η CIA στην Ελλάδα

Ονόματα Αμερικανών πρακτόρων και τις αντικομμουνιστικές δραστηριότητες της CIA αποκαλύπτει ο Γερμανός δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού "Top Secret", Μίκαελ Οπερσκάλσκι, σε συνέντευξή του στο "Ρ"

Κατά τις προχτεσινές εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ με θέμα: "Η δύναμη των ΜΜΕ",έσκασε μια "βόμβα". Ο προσκεκλημένος στο συνέδριο Γερμανός δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού "Top Secret", Μίκαελ Οπερσκάλσκι,παρέδωσε ένα "δώρο", όπως είπε στους Ελληνες. Το "δώρο", η παρουσίαση μιας λίστας με 5 ονόματα και η καταγγελία του πως τα συγκεκριμένα άτομα, τουλάχιστον μέχρι το 1997, ήταν "εν ενεργεία πράκτορες της CIA, εργαζόμενοι υπό διπλωματική κάλυψη" στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας και στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα, οι καταγγελίες αυτές για την παρακολούθησε εκ μέρους της CIA πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στο ΚΚΕ, παρουσιάστηκε ως είδηση σε χτεσινές απογευματινές εφημερίδες. Ο "Ρ" βρήκε τον Γερμανό δημοσιογράφο Μίκαελ Οπερσκάλσκι και του ζήτησε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα, σχετικά με τις καταγγελίες του.

- Στο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για τα ΜΜΕ προχωρήσατε σε μια καταγγελία -"βόμβα", όπως χαρακτηρίστηκε σε κάποιες εφημερίδες. Σε τι συνίσταται αυτή η καταγγελία όσον αφορά κατ' αρχήν τα ελληνικά πράγματα;

- Το περιεχόμενο της αποκάλυψης αυτής συνίσταται στο γεγονός ότι τα ονόματα - "βόμβα" που κατήγγειλα ήταν δραστηριοποιημένα μέχρι το 1997 και αυτό με απόλυτη σιγουριά, και μερικοί, πιθανώς, να υπάρχουν ακόμα και σήμερα εδώ δραστηριοποιημένοι. Αυτοί οι πράκτορες της CIA, καλυμμένοι με το πέπλο του διπλωμάτη, υπηρετούσαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, και ο άλλος στο αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. Εκτός αυτών έχω καλέσει ενώπιον της ελληνικής κοινής γνώμης τους αρμοδίους, να μου δώσουν τη λίστα των διπλωματών αυτού του χρόνου που υπηρετούν στην αμερικανική πρεσβεία, την οποία μπορώ να αναλύσω προκειμένου να δημοσιεύσω ποιοι Αμερικανοί πράκτορες είναι σήμερα δραστηριοποιημένοι στην Ελλάδα και υπάρχουν σε αυτή τη λίστα.

- Ποια είναι τα ονόματα των υπηρετούντων στην αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα που καταγγέλλετε ως πράκτορες της CIA;

-Τα ονόματα είναι; Robert W. Becker, Richard Laroche, Timothy Burchfield Jr, Robert Callahan, οι οποίοι μέχρι το 1997 υπηρετούσαν στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και ο David Shuler στο Αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

- Ποιες ήταν οι δραστηριότητές τους μέχρι το 1997, που όπως λέτεβρίσκονταν σίγουρα στην Ελλάδα;

- Για παράδειγμα ο Ρ. Μπέκερ, είναι ο κύριος υπεύθυνος πράκτορας της CIAγια την καταπολέμηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι συστηματικά συγκέντρωναν πληροφορίες για συγκεκριμένα ονόματα και για συγκεκριμένες δραστηριότητες προοδευτικών ανθρώπων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια προέβαιναν σε συγκέντρωση πληροφοριών για τη δομή προοδευτικών οργανώσεων στην Ελλάδα και καταβάλλουν προσπάθειες να εισχωρήσουν σε αυτές τις οργανώσεις μέσω προβοκατόρων, που εμφανιζόμενοι σαν δήθεν προοδευτικοί άνθρωποι επιχειρούν να κάνουν τη δουλιά τους για συγκέντρωση πληροφοριών.

- Υποστηρίζετε ότι στο εσωτερικό της πρεσβείας των ΗΠΑ λειτουργεί τμήμα παρακολούθησης της ελληνικής δημόσιας ζωής; Υπάρχουν πολιτικά κόμματα ή κοινωνικά κινήματα στη λίστα παρακολούθησης και ποια;

-Η υπόθεση είναι εντελώς ξεκάθαρη. Παρατηρείται ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια αύξηση των κοινωνικών διαμαρτυριών. Αφού έτσι έχουν τα πράγματα, η αμερικανική CIA εκτιμά ότι οι πιο συνεπείς δυνάμεις που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες αυτές αποτελούν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Ποιες είναι αυτές οι συνεπείς δυνάμεις; Είναι οι πιο συνεπείς εκπρόσωποι των συνδικάτων στην Ελλάδα, και φυσικά το ΚΚΕ.

Η CIA σε μια μυστική έκθεση λέει ότι μέσα στην Ευρώπη το ΚΚΕ συγκαταλέγεται στα πιο συνεπή κομμουνιστικά κόμματα. Επίσης παρατηρούν ότι στο κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα προς την Κούβα, οι Ελληνες κομμουνιστές παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Και αυτή η παρακολούθηση του κινήματος αλληλεγγύης στην Ελλάδα προς την Κούβα είναι ένα τμήμα της στρατηγικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αναφορικά με την επανάσταση στην Κούβα.

Ενα άλλο αντικείμενο της παρακολούθησης είναι η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Για δυο λόγους; Πρώτον, γιατί η ΕΕΔΥΕ έχει αναπτύξει μια σειρά δραστηριότητες εναντίον του ΝΑΤΟ και την επέκτασή του στην Ανατολική Ευρώπη και δεύτερον, γιατί αυτή η Επιτροπή έχει μια συνεπή πολιτική αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα. Ολα αυτά τα παρακολουθούν συστηματικά οι Αμερικανοί πράκτορες.

- Εχετε πληροφορίες που να αφορούν ειδικότερα την παρακολούθηση του ΚΚΕ από την αμερικανική πρεσβεία;

- Κατ' αρχάς όλοι γνωρίζουμε σχετικά με τις αντεπαναστατικές δραστηριότητες της CIA στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αυτή είναι η μια πλευρά. Από την άλλη πλευρά παρατηρούνται διαδικασίες για την ανοικοδόμηση του κομμουνιστικού κινήματος. Ταυτόχρονα γίνονται και προσπάθειες να οικοδομηθεί το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Η CIA παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές με σχολαστική ακρίβεια. Υπάρχει όπως και πριν τμήμα στη CIA για την παρακολούθηση του κομμουνιστικού κινήματος. Στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ παίζει ένα συνεχώς αυξανόμενο πολιτικό και οργανωτικό ρόλο για τη συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων, στην κατεύθυνση μιας συνεπούς μαρξιστικής - λενινιστικής αναδιοργάνωσης του κινήματος. Και μια απόδειξη είναι ότι το Σαββατοκύριακο έλαβε χώρα η σύσκεψη των 60 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και "βάζω στοίχημα το δεξί μου χέρι" ότι αυτή τη στιγμή από πλευράς CIA όλα τα ντοκουμέντα αυτά αναλύονται με απόλυτη λεπτομέρεια. Δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι παρά το γεγονός ότι ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει, για τη CIA δεν έχει τελειώσει.

- Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, οι καταγγελίες σας είναι σοβαρές. Και το εύλογο ερώτημα είναι: πώς στοιχειοθετούνται;

-Πρώτον, την αποκάλυψη για τους πράκτορες αυτούς την κάνω εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι τώρα η CIA δεν μπόρεσε να υποστηρίξει ότι οι αποκαλύψεις αυτές είναι λανθασμένες. Δεύτερον, και άλλα πράγματα που έχω αποκαλύψει κατά καιρούς επιβεβαιώθηκαν ακόμα και από Αμερικανούς δημοσιογράφους και μάλιστα από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όταν οι επίμαχες υποθέσεις "δεν ήταν τόσο ζεστές". Τρίτον, το 1988 μια οργάνωση στις Φιλιππίνες, η οποία εκπαιδεύτηκε από τη CIA και ελεγχόταν από τη CIA, προσπάθησε να με δολοφονήσει, στη Μανίλα. Ευτυχώς για μένα, είχα ειδοποιηθεί προηγουμένως,διαφορετικά δε θα βρισκόμουν εδώ σήμερα.

Εάν αυτά που λέω ήταν καμιά ανοησία, τότε γιατί θα έπρεπε η CIA να με δολοφονήσει;

- Εχετε πληροφορίες για τα πρόσωπα που κατονομάζετε, αν βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα;

-Μέχρι το 1997 είναι σίγουρο ότι ήταν εδώ. Για φέτος δεν μπορώ να πω, αν δεν έχω τη λίστα των διπλωματών στα χέρια μου. Δεν μπορώ να ξέρω αν αυτοί που κατονομάζω είναι ακόμα εδώ.

- Σύμφωνα με τις πληροφορίες σας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα λειτουργεί επιτελικά ή συμπληρωματικά σε ό,τι αφορά την τακτική παρακολούθησης της CIA στην ευρύτερη περιοχή;

-Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα όσον αφορά τη βαλκανική στρατηγική των Αμερικανών παίζει σπουδαίο ρόλο. Δεύτερον, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός παίζει έναν ηγετικό ρόλο στη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας.

- Ποιες ήταν οι επίσημες ιδιότητες των ατόμων που αναφέρετε στην αμερικανική πρεσβεία;

-Για δύο μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια. Ο Becker έφερε τον τίτλο "υπεύθυνος του πολιτικού τμήματος της αμερικανικής πρεσβείας", ο Burchfield έφερε τον τίτλο "αξιωματικός ασφάλειας περιοχής" (Regional Security Officer).

- Τι αντίδραση προκάλεσαν οι καταγγελίες σας στο πλαίσιο του συνεδρίου που ακούστηκαν;

- Κατ' αρχάς ήταν μια "βόμβα". Υπήρξαν δυο - τρεις Ελληνες δημοσιογράφοι που έδειξαν ενδιαφέρον. Είχαν το λόγο τους. Η Ελλάδα έχει μια αιματηρή πείρα από τις ΗΠΑ, όπως η δικτατορία. Οσο για τους επίσημους διοργανωτές, όταν στο τέλος της ομιλίας μου ανακοίνωσα τα ονόματα αυτά, ο συντονιστής της συζήτησης (σ.σ. πρόκειται για τον Γ. Σουλαδάκη, βουλευτή και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ) είπε ότι τέτοιο θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί εδώ. Δεν μπορώ να πω ότι το απαγόρευσε, αλλά αυτό που έκανε ήταν να πει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε τέτοια θέματα εδώ πέρα...

Ν. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κέντρο υποκλοπών και παρακολουθήσεων(2013-10-30 00:00:00.0)
Κυβερνο-βιομηχανικό σύμπλεγμα παρακολούθησης(2004-08-13 00:00:00.0)
Το παζάρι, η αλεπού και η... CIA(2002-07-28 00:00:00.0)
ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ του FBI και της CIA σε όλη τη χώρα(1999-08-11 00:00:00.0)
Απειλούν με πρόσχημα την τρομοκρατία(1999-05-16 00:00:00.0)
Ποιοι πράκτορες;(1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ