Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κυβερνο-βιομηχανικό σύμπλεγμα παρακολούθησης

Τις ανίερες σχέσεις ανάμεσα στο πολυεθνικό βιομηχανικό σύμπλεγμα συγκέντρωσης, ανάλυσης και αγοραπωλησίας προσωπικών δεδομένων και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ επισημαίνει η τελευταία έκθεση της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). Μπορεί, διαπιστώνει ο οργανισμός, το σύνταγμα να εμποδίζει (τυπικά...) την κυβέρνηση να φακελώνει τους Αμερικανούς πολίτες, αλλά το «καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι: εκείνο που οδηγεί στις τράπεζες πληροφοριών τεράστιων εταιριών (π.χ.ACXIOM, CHOICEPOINT, LEXIS-NEXIS), που εδώ και δεκαετίες συλλέγουν, αναλύουν και εμπορεύονται αχόρταγα τεράστιες τράπεζες δεδομένων προσώπων, ομάδων, οργανισμών κλπ.

Ετσι, οι ένοικοι του Λευκού Οίκου προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται για να κατασκοπεύουν τους πολίτες ή ακόμη και να μαντέψουν την «πολιτικώς ανορθόδοξη» συμπεριφορά πολιτών, οργανώσεων κλπ. με όποιο τρόπο...

Ομως, σ' αυτό το κυβερνο-βιομηχανικό σύμπλεγμα παρακολούθησης, υπάρχουν και μικρότεροι «εταίροι» της εξουσίας. Οπως π.χ. ιδιώτες και πανεπιστήμια που δίνουν απλόχερα τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών... Μεταξύ αυτών ο «Επαγγελματικός Σύνδεσμος Διδασκαλίας Κατάδυσης», που έδωσε στο FBI ονόματα και διευθύνσεις τουλάχιστον 2.000.000 Αμερικανών, τα πάνω από 200 αμερικανικά πανεπιστήμια και κολέγια που έδωσαν την τελευταία διετία στους πράκτορες του FBI τους ατομικούς φακέλους χιλιάδων φοιτητών, ή η αμερικανική αεροπορική εταιρία «Jet Blue» που έδωσε πέρσι στις αρχές πλειάδα στοιχείων (διευθύνσεις, ονόματα, αριθμούς πιστωτικών καρτών, Αριθμούς Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.) 5.000.000 πελατών.

Στο κυβερνο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, λοιπόν, παίζονται πολλά. Οχι μόνον ένας τζίρος «συνεργασιών» ύψους πολλών δισ. δολαρίων... Αλλά η πολιτικο-κοινωνική χειραγώγηση των πολιτών... Και από εταιρίες και από κυβερνώντες, που εντατικοποιούν - έστω και ματαιοπονώντας...- τις πιο σύγχρονες μεθόδους ηλεκτρονικής παρακολούθησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ