Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Με ποιους γιορτάζουν οι εργαζόμενοι

Σήμερα η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα

Αρχίζει σήμερα - και επίσημα - η 28η Ολυμπιάδα, η Ολυμπιάδα της Αθήνας. Η τελετή έναρξης που πραγματοποιείται απόψε στο ΟΑΚΑ και που αναμένεται να την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση εκατομμύρια άνθρωποι απ' όλο τον πλανήτη αναμένεται να εντυπωσιάσει. Πλευρές αυτής της τελετής έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και δίνουν υποσχέσεις για μια φαντασμαγορική βραδιά. Περισσεύουν τα καλά λόγια για τους διοργανωτές από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τους επίσημους, σχετικούς και άσχετους, που καλούνται φορτικά να εκφέρουν γνώμη.

Ομως, υπάρχουν πολλά όμως:

-- Ο ελληνικός λαός καλείται να συμφωνήσει με την ιδέα πως στους επίσημους σ' αυτή τη γιορτή της νεολαίας όλου του κόσμου - όπως έπρεπε να είναι - θα πρέπει να λογίζει όλον αυτό των εσμό των πριγκίπων, βαρόνων, φασιστών, τέως βασιλέων, αιματοβαμμένων προέδρων και πρωθυπουργών και εξεζητημένων πρωταγωνιστών του τζετ σετ που ήδη έφθασαν στη χώρα μας. Ολοι αυτοί - που μόνο την περιφρόνησή του αξίζουν - ήδη τον προκαλούν όχι μόνον με την παρουσία τους, αλλά και με τον χλιδάτο τρόπο που διαβιούν δίπλα του. Το «ΚΟΥΗΝ ΜΑΙΡΗ 2», τα γιοτ του Λάτση και άλλα παρόμοια μέσα που διατέθηκαν για τους υψηλούς επισήμους, προκαλούν την οργή του μεροκαματιάρη και του άνεργου στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Μ' αυτούς οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν μπορούν να γιορτάσουν μαζί, όση προσπάθεια κι αν καταβάλουν η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους παρατρεχάμενούς τους.

-- Η θέα και μόνο μιας Αθήνας «ντυμένης» με τις αφίσες των χορηγών που «έμπρακτα στηρίζουν τη διοργάνωση» προκαλεί τουλάχιστον μελαγχολία σ' όσους έχουν κάνει τρόπο ζωής το ευ αγωνίζεσθαι. Πώς να αγωνίζονται καλώς οι αθλητές, όταν είναι κυριολεκτικά υποταγμένοι στα συμβόλαια και τις ορέξεις των χορηγών; Οταν υποχρεώνονται να χαπακώνονται με διάφορα «συμπληρώματα» γιατί ο ανταγωνισμός μεταξύ τους - να το πούμε καλύτερα μεταξύ των χορηγών τους - είναι αδυσώπητος;


Eurokinissi

-- Η περίφημη Ολυμπιακή εκεχειρία, που τόσος ντόρος γίνεται υποκριτικά στη χώρα μας μήνες τώρα, αποδείχτηκε - όπως ακριβώς το 'λεγαν οι κομμουνιστές - σκέτη ουτοπία. Αυτές τις μέρες, σήμερα που γίνεται η τελετή έναρξης, οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές ισοπεδώνουν ολόκληρες πόλεις στο Ιράκ και δολοφονούν τον αδούλωτο λαό του. Αλλά και οι Ισραηλινοί συνεχίζουν με την ίδια ένταση το μακελειό στην Παλαιστίνη. Φαίνεται πως η εκεχειρία που δέχονται αφορά μόνο την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που καλούνται να αναστείλουν τους αγώνες τους, στο όνομα της «ασφάλειας» των Ολυμπιακών Αγώνων.

-- Μια στρατοκρατούμενη Αθήνα, με τις εκατοντάδες κάμερες, τα «Ζέπελιν» και τα «Αβακς» στον αέρα, όλο το στόλο στη θάλασσα, τα ΝΑΤΟικά τμήματα να κατοικοεδρεύουν στην Αττική και παραδίπλα, τους χιλιάδες αστυφύλακες και σεκιουριτάδες να σε βλέπουν περίεργα κάθε πέντε μέτρα και τους πράκτορες - ντόπιους και ξένους - να περισσεύουν σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, ανεξάρτητα από περιεχόμενο, αυτή είναι η εικόνα της πόλης που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι η εικονική πραγματικότητα που μας δίνουν τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης και της «Αθήνα 2004» από τα «στρατευμένα στην υπόθεση της Ολυμπιάδας» ΜΜΕ. Μια εικόνα που τη βιώνουμε και μας εξοργίζει.

-- Το τεράστιο κόστος αυτών των Αγώνων - το βουτηγμένο στο αίμα δεκατριών νεκρών εργατών και δεκάδων άλλων σακατεμένων - που ορισμένοι το ανεβάζουν ακόμη και στο απίστευτο ποσό των 10 δισ. ευρώ, αναμένεται να μετακυλιστεί στις πλάτες του ελληνικού λαού και να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα από την επαύριο κιόλας των Αγώνων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη ανεργία που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια, φέρνουν στους εργαζόμενους μαύρες σκέψεις, που μόνο με προσπάθειες για να ενταθεί η συλλογική τους αντίσταση στις επιδιώξεις των κυβερνώντων, μπορούν να διασκεδαστούν.

Ολα τα παραπάνω «όμως» είναι που κάνουν τους εργαζόμενους να προτιμούν άλλη παρέα για να γιορτάσουν.

Προτιμούν τους απλούς αθλητές, Ελληνες και ξένους, τους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτών των αγώνων, τους οποίους στηρίζουν στην προσπάθειά τους και τους εύχονται κάθε επιτυχία. Προτιμούν, επίσης, όλους εκείνους που έχουν αηδιάσει με την άκριτη εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, που κατανοούν ότι δεν πάει άλλο και δείχνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για ένα αθλητισμό λαϊκό, μαζικό, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, «κόκα - κόλα» και «αντίντας».


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική απάντηση στο γεράκι του πολέμου(2004-08-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-08-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-08-12 00:00:00.0)
Οι φιέστες δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια(2004-08-05 00:00:00.0)
Σήμερα ο «Δρόμος Θυσίας»(2004-01-10 00:00:00.0)
Σάμαρανκ: "Χρωστάμε στην Αθήνα"...(1997-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ