Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Φυσιολογικές" οι τουρκικές ασκήσεις

Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα της αναγγελίας από την Τουρκία αεροναυτικών γυμνασίων μέχρι τα δυτικά της Κρήτης

Στα "μαλακά" προσπαθεί να ρίξει η κυβέρνηση το θέμα της διεξαγωγής εκτεταμένων τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων, που θα εξελιχθούν στη διάρκεια του επόμενου μήνα, σε περιοχές που εκτείνονται μέχρι τα δυτικά της Κρήτης. Τόσο ο υπουργός Τύπου, όσο και ο υπουργός Αμυνας επισήμαναν το γεγονός ότι η εξαγγελία την ασκήσεων αυτών εκ μέρους της Τουρκίας είναι τυπικά τουλάχιστον νόμιμη, καθώς οι 17 περιοχές που ζήτησε η Τουρκία να δεσμευτούν βρίσκονται στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και έξω από αυτό.

"Οι ασκήσεις, είπε ο Δ. Ρέππας, τις οποίες έχει ανακοινώσει η Τουρκία, γίνονται σε ένα χώρο, ο οποίος είναι διεθνής. Βεβαίως, και η διεξαγωγή των ασκήσεων, σε νόμιμο πλαίσιο, έχει την πολιτική σημασία της. Μπορεί να πει κανείς ότι έχει ένα στοιχείο πρόκλησης ο σχεδιασμός αυτής της άσκησης. Μια πρόκληση, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη και από το διεθνή παράγοντα". Μάλιστα, με έναν τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε τη διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης, λέγοντας ότι και η Ελλάδα έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Κύπρο. "Δεν πρέπει να σας διαφεύγει, είπε, ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στρατιωτική δραστηριότητα, στο πλαίσιο ασκήσεων, σε ένα μεγάλο εύρος στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος κάνουν γυμνάσια, κοινά, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που δεν έκαναν λίγα χρόνια πριν. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις, πλέον, σε μία περιοχή που δεν έχει κάνει, τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο εύρος, στο παρελθόν".

Σχετικά με τα διαδικαστικά γύρω από τις ασκήσεις, επειδή οι περιοχές που ανακοινώθηκαν είναι μεν στα διεθνή ύδατα, αλλά βρίσκονται εντός ελληνικού χώρου ευθύνης ελέγχου των πτήσεων (FIR),ο Δ. Ρέππας είπε ότι η Τουρκία, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται, έχει ζητήσει να δεσμεύσει ορισμένους χώρους και η ελληνική κυβέρνηση "θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που νομίμως προβλέπονται, προκειμένου, μέσω της Υπηρεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας και όχι μόνο, να εξετάσει τη δυνατότητα που έχει, ώστε νομίμως να διεξαχθεί αυτή η άσκηση". Πρόσθεσε όμως ότι από κει και πέρα υπάρχει το πολιτικό θέμα, αλλά, αφού με τις συγκεκριμένες ασκήσεις που εξαγγέλθηκαν δεν παραβιάζονται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, "δεν υπάρχει και αντικείμενο για τη διατύπωση ενός διαβήματος".

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στις τουρκικές ασκήσεις, χαρακτήρισε "φυσιολογικές" τις δεσμεύσεις περιοχών στο διεθνή χώρο, αλλά... "αντιοικονομική" τη διεξαγωγή τους σε αποστάσεις πάνω από 200-250 μίλια. Ωστόσο, είπε, "δημιουργεί ως επιλογή μια προκλητικότητα την οποία θεωρώ ενταγμένη στις γενικότερες, από καιρό σε καιρό, προκλητικές επιλογές της Τουρκίας". Πάντως, είπε ότι "και εμείς κάνουμε γυμνάσια και οι Τούρκοι κάνουν γυμνάσια και θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην Κύπρο και παντού".Αντικείμενο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, όπως είπε ο υπουργός Αμυνας, ήταν και τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία πρόσθεσε ότι προγραμματίστηκε για τον επόμενο μήνα ΚΥΣΕΑ, όπου θα παρθούν οι πρώτες αποφάσεις για ένα μέρος από τα μεγάλα προγράμματα. Επίσης συζήτησαν τα θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ ενόψει των δύο Υπουργικών Συνόδων, των Εξωτερικών σήμερα και της Αμυνας σε δέκα μέρες. Στις συνόδους αυτές και στο περιθώριό τους αναμένεται να γίνει συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και να υπάρξουν οριστικά βήματα. Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η συζήτηση που γίνεται με πρωτοβουλία του γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται σύντομα αποτελέσματα ιδιαίτερα στον τομέα της αποχής από ασκήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ασκήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο(2021-11-04 00:00:00.0)
Για τη ματαίωση της άσκησης «Παρμενίων»(2007-10-17 00:00:00.0)
Στρατιωτικά γυμνάσια «σταθεροποίησης»(2005-04-06 00:00:00.0)
Σε ΝΑΤΟικό τοπίο τα Ελληνοτουρκικά(2000-05-26 00:00:00.0)
Προωθείται η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου(1999-12-28 00:00:00.0)
Κινητικότητα σε... ομίχλη(1999-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ