Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
Πολιτική αφανισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη σε σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μια ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική που θέτει τους αγρότες υπό συνεχή διωγμό και στρέφεται όλο και περισσότερο, με νέες, όλο και πιο αντιδραστικές προτάσεις εναντίον τους, πρέπει να συναντήσει την άκαμπτη και συντονισμένη αντίδραση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και να ανατραπεί, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη, στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ΕΚ, σχετικά με την "Ατζέντα 2000", καλώντας τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας να δηλώσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στην πολιτική αφανισμού της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης στην Ευρώπη.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η έκθεση του εισηγητή είναι ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη, κάνει μια αντικειμενική, τεκμηριωμένη και ώριμη περιγραφή της σημερινής κατάστασης της ευρωπαϊκής γεωργίας, επισημαίνοντας τις συνέπειες που είχαν για την παραγωγή, το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των αγροτών οι συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ, η ΚΑΠ και οι αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις της, ιδιαίτερα στις νότιες, μεσογειακές περιοχές. Αλλά και τις ακόμα αρνητικότερες επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση και εφαρμογή των νέων προτάσεων που περιλαμβάνονται και στην "Ατζέντα 2000" για το σύνολο του αγροτικού κόσμου, αλλά με ακόμα πιο οδυνηρές συνέπειες για τις μεσογειακές καλλιέργειες, όπως αποδεικνύουν οι προτάσεις για το ελαιόλαδο, τον καπνό, το κρασί και άλλα παραδοσιακά προϊόντα του νότου.

Ωστόσο, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, η έκθεση στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη διεύρυνση, δεν επισημαίνει, όπως θα έπρεπε, τα δεινά που θα σωρεύσει η προετοιμασία και η υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, τόσο για τους αγρότες της σημερινής ΕΕ όσο και για τους αγρότες των χωρών προς διεύρυνση και ζήτησε την επανεξέτασή του με περισσότερη τόλμη και σε μεγαλύτερο βάθος.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τον εισηγητή και τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας να υποστηρίξουν τις τροπολογίες που κατέθεσε, με τις οποίες ζητά μεταξύ άλλων ειδικά μέτρα ενίσχυσης της μικρομεσαίας οικογενειακής εκμετάλλευσης, στήριξη των συνεταιριστικών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς αύξηση των ποσοστώσεων για τους νέους αγρότες προκειμένου να παραμείνουν στη γεωργία, εφαρμογή της κοινοτικής προτίμησης και στήριξη των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων με αποτελεσματικούς μηχανισμούς και τιμές παρέμβασης, κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας ειδικά για τα ελλειμματικά προϊόντα, ειδικές πολιτικές για να αντισταθμίζονται οι διαρθρωτικές και φυσικές ανισότητες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ