Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Σε ένα μήνα η επόμενη ψηφοφορία
  • Χτες συζητήθηκε η τελευταία ενότητα για τη διάρθρωση του κράτους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ από την ψηφοφορία, καθώς δε θέλησαν να νομιμοποιήσουν μια αναθεώρηση που πάει προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά (η δήλωση του Ο. Κολοζώφ δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη), ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.Το πρωί συζητήθηκε η τελευταία ενότητα των υπό αναθεώρηση άρθρων που αφορούσαν στη διοικητική διάρθρωση του κράτους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές και ακολούθησε η ψηφοφορία, η οποία θα επαναληφθεί σε έναν ακριβώς μήνα.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για την ενότητα αυτή ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Αχ. Κανταρτζής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η διαφάνεια στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, έτσι ώστε αυτές να γίνονται με"κριτήρια αντικειμενικά και μετρήσιμα" και υπενθύμισε ότι με τον νόμο Πεπονή μένουν αρκετές κατηγορίες εργαζομένων απέξω, ενώ καταργήθηκαν και ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια που ίσχυαν.

Σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων ζήτησε με συνταγματική πρόβλεψη αυτή να ρυθμίζεται από Υπηρεσιακά Συμβούλια, στα οποία δε θα έχει πλειοψηφία η κυβέρνηση, ενώ για τον επίτροπο δημόσιας διοίκησης είπε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη θέσπισή του, επειδή θα χρησιμοποιηθεί για τον πιο ασφυκτικό έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί ο Β βαθμός συνταγματικά και ταυτόχρονα να υπάρξει και θέσπιση της Τριτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα προέρχεται από άμεση, καθολική ψηφοφορία με απλή αναλογική. Επίσης, ζήτησε να υπάρξουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόροι και όχι να γίνεται αυτό που συμβαίνει σήμερα. να μεταβιβάζονται δηλαδή αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Δε χρειάζονται, είπε, μέτρα κατά των αιρετών της ΤΑ, με ποινές έκπτωσης ή άλλες πειθαρχικές ποινές γιατί όλα αυτά στοχεύουν στην υποταγή των εκπροσώπων της ΤΑ στις επιλογές των κυρίαρχων σήμερα πολιτικών δυνάμεων.

Το ΚΚΕ, είπε, επανειλημμένα έχει αναφερθεί στην ανάγκη να καθιερωθούν και τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στη θεσμοθέτηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που είναι μηχανισμός ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις αντεργατικές και αντιλαϊκές επιλογές. Την αντίθεσή του εξέφρασε και για τη σύσταση ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, με τις οποίες η εκάστοτε κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από πρόσχημα της ανεξαρτησίας και αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ζήτησε την κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και, ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι από την επιχειρηματολογία των δύο μεγάλων κομμάτων που είχαν και την πρωτοβουλία της αναθεώρησης φάνηκε η πρόθεσή τους να καθιερωθούν διατάξεις σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση.

Την αντίθεση του Κόμματος στην αναθεώρηση του άρθρου 103 που αναφέρεται στους δημόσιους υπάλληλους εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕΜ. Κωστόπουλος, τονίζοντας ότι ανοίγοντας η συζήτηση για αυτό το θέμα τίθεται σε κίνδυνο η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ανέφερε δε ότι ήδη το θέμα κουβεντιάζεται και ορισμένοι το θέτουν ευθέως και με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς δύναμης και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Παρέθεσε δε αποσπάσματα από τη "Λευκή Βίβλο" της ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να "χαλαρώσει η νομοθεσία για τις απολύσεις στις συμβάσεις απεριόριστης διάρκειας", "να αναθεωρηθεί η εργατική νομοθεσία" και να "διευθετηθεί η δυσκαμψία του ωραρίου".

Με βάση το ότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει αναχθεί σε θεό, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υποστηρίζουμε ότι δε θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου γιατί "θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις πλατείας Κλαυθμώνος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ