Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
  • Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και βουλευτές της ΝΔ συμφώνησαν με την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Οι μισοί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν προτείνει αλλαγή του όρκου, δεν ψήφισαν την πρότασή τους!
  • Ψηφίστηκαν δικομματικά οι διατάξεις για την περαιτέρω ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ

Με διαρροές εκατέρωθεν από τα δύο μεγάλα κόμματα ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ η ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, αλλά στα θέματα που αφορούν την ουσία της αναθεώρησης, δηλαδή "τη διευκόλυνση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση", υπήρξε σύμπνοια, καθώς η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από 257 βουλευτές.

Οι διαρροές σημειώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και από τη ΝΔ στο κυβερνών κόμμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και ο καταποντισμός της σχετικής με τον όρκο πρότασης. Η πρόταση πήρε μόλις 23 ψήφους, την ίδια στιγμή που 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν προτείνει την αποσύνδεση του όρκου των βουλευτών από το θρησκευτικό του χαρακτήρα και χτες δεν ψήφισαν ούτε τη δική τους πρόταση.

Οπως είναι γνωστό, από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και όσοι προσήλθαν στην κάλπη ήταν 284 και από αυτούς οι 159 του ΠΑΣΟΚ (μαζί με τον Γ. Καρακώστα), οι 100 της ΝΔ, 9 από το ΣΥΝ, 8 από το ΔΗΚΚΙ, ενώ συμμετείχαν και οι ανεξάρτητοι διαγραμμένοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που πήραν από 151 ψήφους έως και 179,πράγμα που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή για να αναθεωρηθούν θα χρειαστούν 180 ψήφους είναι:

- Για τους αντιρρησίες συνείδησης που ήταν πρόταση και των δύο μεγάλων κομμάτων (πήρε 170 ψήφους).

- Για την "εναρμόνιση της ελληνικής έννομης τάξης με το Διεθνές Δίκαιο",που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και αφορούσε την υπεροχή του Κοινοτικού Δικαίου έναντι του Εθνικού (πήρε 163 ψήφους).

- Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους χωρίς διάλυση της Βουλής, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, πήρε 165 ψήφους, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη και άλλοι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν τη διάταξη.

- Η κύρωση διεθνών συνθηκών,πρόταση του ΠΑΣΟΚ που αποσκοπούσε στη με συνοπτικές διαδικασίες κύρωσή τους, πήρε 155 ψήφους.

Με πλειοψηφία πάνω από 180 ψήφους (άρα θα χρειαστούν 151 στην επόμενη Βουλή για να αναθεωρηθούν) πέρασαν οι διατάξεις:

Για την κατάργηση της θανατικής ποινής, τη διευκόλυνση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, την επιστολική ψήφο, το εκλογικό σύστημα (να ισχύει για τη μεθεπόμενη Βουλή), τη δυνατότητα να νομοθετούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, τη σύσταση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, τις προσλήψεις στο δημόσιο, τον Συνήγορο του Πολίτη κ. ά.

Απορρίφθηκαν, άρα δεν πηγαίνουν για αναθεώρηση και ούτε θα τεθούν στη δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα, οι διατάξεις:

- Για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16. Η πρόταση της ΝΔ πήρε 120 ψήφους, δηλαδή 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης.

- Για την αποδέσμευση του θρησκευτικού χαρακτήρα του όρκου των βουλευτών και του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότειναν 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση πήρε 23 ψήφους, δηλαδή λιγότερο από μισοί βουλευτές που το πρότειναν δεν το ψήφισαν.

Απορρίφθηκε επίσης η πρόταση της ΝΔ για τον έλεγχο της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη βουλευτική ασυλία, το Συνταγματικό Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ