Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν είναι λύση η "Αστυνομία Συνόρων"
  • Συζητήθηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Καταψήφισε το ΚΚΕ
  • Ρατσιστικές κορόνες από Ανδρεουλάκο - Μαρκογιαννάκη

Το γεγονός ότι η θέσπιση "Αστυνομίας Συνόρων" δε θα προσφέρει τίποτε στο οξυμένο πρόβλημα της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, ενώ δεν αγγίζει και το φλέγον θέμα των οικονομικών μεταναστών, επισήμανε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητούνταν το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας.Την ίδια ώρα, με προκλητικό τρόπο, ακροδεξιοί βουλευτές της ΝΔ εξαπέλυσαν πλήθος ρατσιστικών, αλλά και αντικομμουνιστικών απόψεων, με αφορμή τη λαθρομετανάστευση. Υπέρ του νομοσχεδίου, τάχθηκαν χτες μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Ενας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός

Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας επισήμανε εξαρχής ότι το νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στις παραμεθόριες περιοχές. Οπως είπε, "το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δε δίνει απάντηση ούτε στο πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών ούτε στο πρόβλημα της όποιας εγκληματικότητας. Η κυβέρνηση δημιουργεί έναν ακόμα ιδιόκτητο κατασταλτικό μηχανισμό τύπου ακριτών. Αλλά έτσι δεν αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά αίτια της λαθρομετανάστευσης. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκμεταλλεύονται εργασιακά, οικονομικά τους μετανάστες στη χώρα μας και οι οποίοι συντηρούν και επιτείνουν το πρόβλημα. Προβλέπεται ένα Σώμα, το οποίο αύριο πιθανόν να στραφεί ενάντια στον ίδιο το λαό μας. Η Ελληνική Αστυνομία, αντί να είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση του οργανωμένου και κοινού εγκλήματος, τη στρέφει η κυβέρνηση κατά των αγωνιζόμενων εργατών, αγροτών και της νεολαίας".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την πλήρη νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών, όπως επίσης και το σταμάτημα των επεμβάσεων και της διείσδυσης στις βαλκανικές χώρες, καθώς και την ανάπτυξη ισότιμων διακρατικών σχέσεων. Πρότεινε δε την αντιμετώπιση του θέματος με διακρατικές συμφωνίες. Ειδικά για το θέμα της φύλαξης των συνόρων, ο Απ. Τασούλας ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της παραμεθορίου με προσωπικό και μέσα, καθώς και το συνολικό αναπροσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Διχογνωμίες στη ΝΔ

Εντύπωση προκάλεσε χτες η διαφοροποίηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Βαρβιτσιώτη από τη θέση του κόμματός του. Ενώ εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ζητήθηκε να γίνουν ειδικές προσλήψεις και το εν λόγω Σώμα της συνοροφυλακής να ενταχθεί στην Αστυνομία, ο Γ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να συσταθεί από οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης και την ευθύνη να έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ενισχύθηκαν ουσιαστικά οι απόψεις ξενοφοβίας, αφού σε τοποθετήσεις βουλευτών, όπως ο Κ. Σαλτσόγλου και ο Λ. Τζανής, τονίστηκε το "πρόβλημα" της παρουσίας Αλβανών μεταναστών στα ελληνικά χωριά.

Απαράδεκτες θέσεις και αντικομμουνισμός!

Δυστυχώς, από τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, δεν έλειψαν και οι ακραίες και απαράδεκτες εκφράσεις ρατσισμού από γνωστούς για τις ακροδεξιές τους απόψεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Απ. Ανδρεουλάκο και Γ. Μαρκογιαννάκη. Ο δεύτερος, ανάμεσα σε άλλα που είπε για τα ..."δεινά" της εισόδου ξένων οικονομικών μεταναστών, ανέφερε τον "κίνδυνο που υπάρχει από τη μείξη των πληθυσμών" (!), που, όπως σημείωσε, "θα προκαλέσει προβλήματα". Ενώ ο Απ. Ανδρεουλάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι απελαύνονται Αλβανοί μετανάστες που επιστρέφουν ξανά, σχολιάζοντας πως "υπάρχουν και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ξερονήσια"!!! Μάλιστα, βάλλοντας ευθέως κατά του ΚΚΕ, σημείωσε ότι "η έλευση των λαθρομεταναστών το μόνο καλό που έκανε ήταν ότι έδωσε νόημα στους χτεσινούς σταλινικούς, που τώρα τους υποστηρίζουν. Οταν, όμως, ο Στάλιν καθάρισε 5.000.000 άτομα στα Γκούλαγκ, κανείς από τους κατηγορούντες σήμερα για ρατσισμό τον ελληνικό λαό, δε βγήκε να κάνει κάποια καταγγελία".

Παράλληλα, οι ίδιοι βουλευτές επανέφεραν το θέμα του περίφημου χουντικού γλεντιού, υποστηρίζοντας ότι η κασέτα - ντοκουμέντο, που παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ, υπήρξε αντικείμενο μοντάζ, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί - όπως υποστήριξαν - πειστήριο για οποιοδήποτε δικαστήριο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, όμως, διέψευσε ότι στην έρευνα που διενήργησε η ΕΡΤ για το βίντεο παρατηρήθηκε οτιδήποτε που να αλλοιώνει το περιεχόμενό του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ