Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Τιμή στους αγωνιστές του ΔΣΕ

Εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε από τη ΝΕ Αχα'ϊας του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 80χρονα του Κόμματος, με ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συγκινητικά περιστατικά ηρωισμού και αυτοθυσίας των κομμουνιστών θυμήθηκαν οι παλιότεροι και έμαθαν οι νεότεροι κομμουνιστές στην εκδήλωση, που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και τους αγωνιστές του ΔΣΕ που έπεσαν στην Αχαϊα στη διάρκεια της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης της Πάτρα συναντήθηκαν νεολαίοι κάθε ηλικίας: ασπρομάλληδες ΕΠΟΝίτες αντάμωναν με τους ΚΝίτες και έδωσαν υπόσχεσηπως θα συνεχίσουν τον αγώνα των νεκρών μέχρι την τελική νίκη.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος αναφέρθηκε στην 80χρονη ιστορία του Κόμματος, δίνοντας έμφαση στην τριετία 1946 - 1949 την περίοδο του άνισου αγώνα του ΔΣΕ κατά της ξένης αντίδρασης και των ντόπιων υποστηρικτών της. Στη συνέχεια ο Σπ. Στριφτάρης έκανε αναφορά στη σημερινή κατάσταση της χώρας, η οποία και πάλι βρίσκεται μπροστά σε νέα δεσμά εξάρτησης και υποδούλωσης στους ιμπεριαλιστές και το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αντίστασης των εργαζόμενων σ' αυτές τις επιλογές, τονίζοντας πως το καλύτερο μνημόσυνο στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία είναι η πάλη των εργαζόμενων μέσα από τη δημιουργία ενός ρωμαλέου αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου που θα παλεύει, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού, την ανάδειξη μιας πλατιάς λαϊκής εξουσίας, για την οποία έδωσαν τη ζωή τους πολλοί αγωνιστές.

Στη συνέχεια ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης παρουσίασε το χρονικό της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην Αχαϊα και του αγώνα του ΔΣΕ. Παρουσίασε στοιχεία και ιστορικά ντοκουμέντα αυτού του αγώνα κάνοντας αναφορές σε εκείνους που έπεσαν σε μάχες, εκείνους που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν και εκείνους που δολοφονήθηκαν από το παρακράτος εκείνη την περίοδο με κατάληξη το χτύπημα του παράνομου μηχανισμού που στρατολογούσε μαχητές για τον ΔΣΕ, την περίφημη γιάφκα Ματζούτσου.Στη διάρκεια της ιστορικής αναφοράς γινόταν λογοτεχνική αφήγηση ζωντανών περιστατικών, ανάγνωση επιστολών αγωνιστών λίγο πριν φτάσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα αλλά και απαγγελία αποσπασμάτων από τη "Ρωμιοσύνη" του Γιάννη Ρίτσου από την ΚΝίτισα φοιτήτρια Λένα Γκαβαποστόλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ