Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Προκλήσεων συνέχεια...

Συνεχίζεται η προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής των ΗΠΑ, με επίσκεψη που προγραμματίζει σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στο 2ο Γυμνάσιο της Αγ. Παρασκευής

Με την τακτική των μυστικών και "χαμηλών" τόνων "κοινωνικών" επισκέψεων, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας Ν. Μπερνς, συνεχίζει επίμονα και σταθερά την προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, παρουσιάζοντας ένα υποκριτικό προφίλ "ευαισθητοποιημένου πολίτη". Η νέα επίσκεψη - πρόκληση, αναμένεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες να πραγματοποιηθεί σήμερα στο 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής στις 11.00 το πρωί, όπου ο εν λόγω διπλωμάτης είναι προσκεκλημένος της Διεύθυνσης του Σχολείου. Αυτή τη φορά η επίσημη δικαιολογία της επίσκεψης του πρέσβη, είναι να ενημερωθεί για το πώς γίνεται το μάθημα στο Γυμνάσιο αυτό, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του σε ένα περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα (Global) με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής.

Ενδεικτικό της μυστικότητας αλλά και των σοβαρών ευθυνών που έχει η διεύθυνση του σχολείου για την "περίεργη" επίσκεψη του πρέσβη, είναι και οι απαντήσεις που πήραμε όταν μιλώντας με τον διευθυντή του σχολείου, αυτός επιδίωξε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι "δεν πρόκειται για πολιτική εκδήλωση και ότι αν θα συμμετάσχει ο κ. πρέσβης, αυτό δε γίνεται με αυτή του την ιδιότητα αλλά ως εκπροσώπου αμερικανικών σχολείων που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα Global". Επίσης δηλώθηκε κατηγορηματικά ότι δε θα επιτραπεί είσοδος σε δημοσιογράφους γιατί "το σχολείο είναι εκτός πεδίου πολιτικής".

Ενήμερη για την "εθυμοτυπική" επίσκεψη του κ. Μπερνς ήταν και η Νομαρχία Αθήνας, στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο σχολείο, και μάλιστα σε επικοινωνία μας με το αρμόδιο τμήμα που ασχολείται με θέματα Παιδείας, επιβεβαιώθηκε απόλυτα η εν λόγω επίσκεψη.

Φυσικά το πρωτόγνωρο στη διπλωματική πρακτική, γεγονός της πολυπραγμοσύνης του πρέσβη, είναι μείζον πολιτικό ζήτημα και δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με τις άλλες "περγαμηνές" (βλέπε προκλήσεις του πρέσβη) στο σύντομο διάστημα που διορίστηκε τοποτηρητής στη χώρα μας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε, τις ύβρεις του πρέσβη στη ματωμένη ιστορία του τόπου σχετικά με το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα μετά την κατοχή, την ανοιχτή αμφισβήτησή του για τα όρια του εθνικού εναέριου χώρου και το καθεστώς στο Αιγαίο, την προσπάθεια μετατροπής των λιμανιών σε αναψυκτήρια για τα πληρώματα των "Ράμπο", την ξενάγηση γνωριμίας στο Δήμο του Ζωγράφου και την προσπάθεια πλασαρίσματος των αμερικανικών προϊόντων "οικολογικής προστασίας" στη Ζάκυνθο, που τελικά ματαιώθηκε.

Οπως και τα προηγούμενα "κοινωνικά σουλάτσα", οι προκλήσεις του Αμερικάνου γκαουλάιτερ και η προσπάθεια εξωραϊσμού της αμερικάνικης πολιτικής βρήκαν δυναμική απάντηση, στου Ζωγράφου, στη Ζάκυνθο, στο Φάληρο, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, από την ενωμένη πάλη του λαϊκού φιλειρηνικού κινήματος, την ίδια απάντηση θα βρουν και οι "εκπαιδευτικές" δήθεν ευαισθησίες του πρέσβη από τους μαζικούς φορείς της Αγ. Παρασκευής.

Με τον πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας

Το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ στις ΗΠΑ το φθινόπωρο αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του Κ. Καραμανλή με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ν. Μπερνς, που έγινε στα γραφεία της ΝΔ. Ωστόσο, στη συνάντηση που κράτησε μία ώρα, συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, για τα οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τις θέσεις της κυβέρνησής του και ζήτησε, έμμεσα πλην σαφώς, στήριξη από την ηγεσία της ΝΔ. Μάλιστα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη "μονομερή" στάση των ΗΠΑ απέναντι στα λεγόμενα εθνικά θέματα και να ενισχύσει τον "διαιτητικό" ρόλο τους, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων (Μίλερ κ. ά. ) με τις οποίες επιρρίπτονταν, για πρώτη φορά (! ) ευθύνες στον Ρ. Ντενκτάς για τη μη πρόοδο της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ν. Μπερνς εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα των ΜΟΕ.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και η επικείμενη, στο τέλος του μήνα, επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ. Σε ένα μέρος της συνάντησης παραβρέθηκαν οι Μολυβιάτης, Μαγγίνας και Μ. Γιαννάκου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ