Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΕ
ΔΕΥΤΕΡΟ "ΝΑΤΟ"
συγκρότησαν στη Ρόδο

Τη δημιουργία και "Ευρωπαίου χωροφύλακα", που θα πραγματοποιεί επιχειρησεις στα πλαίσια και συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ, αποφάσισαν οι χώρες - μέλη της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης

Η δημιουργία του στρατιωτικού μηχανισμού, σε ρόλο "Ευρωπαίου χωροφύλακα", που θα "διαχειρίζεται" τις κρίσεις στην Ευρώπη, στο όνομα της ΔΕΕ, αλλά για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που ολοκληρώθηκε χτες στη Ρόδο.

Πρόκειται για ένα είδος ευρωπαϊκών δυνάμεων ταχείας επέμβασης, στη λογική της νέας δομής του ΝΑΤΟ, που θα συγκροτούνται μόνο από ευρωπαϊκές χώρες και χώρος ευθύνης τους θα είναι ολόκληρη η Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, θα αποτελούν τις δυνάμεις "εσωτερικής" καταστολής της "γηραιάς ηπείρου", πάντα βέβαια στην κατεύθυνση επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ο μηχανισμός αυτός θα δανείζεται στρατιωτικά μέσα και υποδομή από το ΝΑΤΟ, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του θα είναι ότι θα συμμετέχουν με δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπαίνοντας έτσι σε μια διαδικασία στρατιωτικής ενοποίησης με το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ήδη, έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη συγκρότηση αυτών των δυνάμεων και έχει προγραμματιστεί για το 2000 η διεξαγωγή της πρώτης άσκησης σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.


ΣΕΛ.  7

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ