Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ
Εγρήγορση και διαμαρτυρία

"Στις 29 Απριλίου γιορτάζεται η Μέρα του Χορού. Στην Ελλάδα αφιερώνουμε μια μέρα το χρόνο σε μια ιδέα, για να μπορούμε να τη θάβουμε άνετα τις υπόλοιπες 364 μέρες.Μπορεί να φαίνεται αυτό οξύμωρο, αλλά, δυστυχώς, ο κλάδος του χορού βρίσκεται σήμερα σε ώρες μεγάλης πίκρας και διαμαρτυρίας. Στην Ελλάδα μοιάζει ειρωνική η γιορτή αυτής της Μέρας του Χορού". Με αυτά τα λόγια, το Σωματείο Χορού και Ρυθμικής,συναντά φέτος την Παγκόσμια Μέρα του Χορού. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με πικρές διαπιστώσεις για τη θέση και τύχη του χορού στην Ελλάδα, αναφέρεται στο παρελθόν και παρόν του χορού και στην καθυστερημένη "ανταπόκριση" των θεσμών.

"Ο νέος χορός, ξαναγυρίζοντας στις παλιές του ρίζες, κάνει πιο επιτακτική και περιεκτική την επικοινωνία, αποδεικνύοντας έτσι τη δύναμη της τέχνης αυτής. Ο χορευτής σήμερα δεν παριστάνει, είναι ο ίδιος του ο εαυτός, επικοινωνεί άμεσα με την παρουσία του".

Πίνα Μπάους δήλωσε πως η τιμιότητα και η ακρίβεια στην κίνηση, είναι το σημαντικότερο δίδαγμα που πήρε από το δάσκαλό της, τον Κουρτ Γιοός.Η Μ. Βίγκμαν, που χάραξε το νέο χορό, πεθαίνει το 1973 στα 87 της χρόνια, όταν η Π. Μπάους αρχίζει τη δουλιά της στο Βούπερταλ. "Σειρά συμπτώσεων ή φυσική μετάβαση;" διερωτάται ο ιστορικός και συμπληρώνει "μετά τον πόλεμο υπήρξε μια εγκράτεια, μια πολιτική ανοχή". Υπάρχει όμως η επόμενη γενιά, που πρέπει να μιλήσει γι' αυτούς τους δασκάλους με σεβασμό και εκτίμηση".

"Στην Ελλάδα είχαμε πολλούς μεγάλους δασκάλους: Κούλα Πράτσικα, Ραλλού Μάνου, Κώστα Νίκολς, Λεωνίδα Βάκουλη, Μοριάνοβ, Ελλη Ζουρούδη και την Αγάπη Ευαγγελίδη,πραγματική μαθήτρια της Βίγκμαν και διπλωματούχο της σχολής της, που δίδαξε πολλές γενιές χορευτών στην Ελλάδα".

"Σήμερα υπάρχει μια παρεξήγηση γύρω από το θέμα της άνθησης του χορού στον τόπο μας: σαν να βγήκαν ουρανοκατέβατοι οι χορογράφοι και οι χορευτές ή έστω, χάρη στα λιγοστά εκατομμύρια που έδωσε σε μερικούς η πολιτεία. Από εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και από διαβάσματα, παρατηρούμε να γίνεται μια παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας του χορού".

"Ας γρηγορούμε! Και ας δώσουμε για την ημέρα του χορού ένα φόρο τιμής στους Ελληνες δασκάλους που πέρασαν, παρέδωσαν και έφυγαν".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ