Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αθάνατα "Απαντα" του Δ. Ψαθά

"Μεγάλοι Ελληνες πρωταγωνιστές στις κωμωδίες του Δημήτρη Ψαθά",τιτλοφορούνταν η έκθεση φωτογραφιών από παλιές παραστάσεις, ενώ στις προθήκες της αίθουσας Λόγου και Τέχνης στη "Στοά του Βιβλίου" "πρωταγωνιστές" ήταν οι 12,λιτά όμορφοι, συλλεκτικοί, πανόδετοι τόμοι (κυκλοφόρησαν σε 300 αντίτυπα) των "Απάντων" του Δημήτρη Ψαθά,τους οποίους παρουσίασαν προχτές το βράδυ οι εκδόσεις που δημιούργησε η κόρη του Μαρία Ψαθά,με στόχο να διασωθεί, προβληθεί και διαβαστεί από τις νέες γενιές το αθάνατο έργο του κορυφαίου κωμωδιογράφου, αλλά και χρονογράφου.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Μ. Ψαθά, υπογραμμίζοντας ότι η οικογένειά της, μελετώντας σήμερα το έργο του πατέρα της ενόψει της έκδοσης του συνόλου του (περίπου 40 τόμοι), διαπιστώνει ότι "η μαγική απήχηση του έργου του και σήμερα όπου κι απ' όπου κι αν παίζεται ή διαβάζεται, οφείλεται όχι μόνο και τόσο στο ταλέντο του, όσο στο ότι το έργο του στηρίζεται σε μεγάλες ανθρώπινες αξίες, που δεν παύουν να υπάρχουν, παρότι έχει αλλάξει η δομή της κοινωνίας μας".

Στην εκδήλωση μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας: "Ο Δ. Ψαθάς, ταλαντούχος χρονογράφος και κωμωδιογράφος, δίδασκε μέσα από το γέλιο - το μεγάλο "δώρο" που μας χάρισε. Το έργο του, διαχρονικό, είναι οδηγός αυτογνωσίας του γένους μας". Ομιλητής ήταν και ο Χάρυ Κλυνν,κατατάσσοντας τον Ψαθά στους μεγάλους σατιρικούς δασκάλους και τονίζοντας: "Ο Ψαθάς καταγράφεται ως πολιτιστική κληρονομιά στο γονίδιο του Ελληνα. Υπήρξε μοναδικός σατιριστής στην εποχή του υποκριτικού καθωσπρεπισμού, ο οποίος εξακολουθεί δυστυχώς να πλανάται στη συντηρητική ελληνική κοινωνία. Η σάτιρα του Ψαθά δεν έχει τίποτα υπερβατικό, τίποτα από τον "κόσμο" που ξεχνάει, γιατί στόχοι του ήταν η συγγραφική του ευχαρίστηση, η συμμετοχή του στα κοινά και η κινητοποίηση των αναγνωστών του να αντιδράσουν για τα όσα σατίριζε. Το γέλιο στον Ψαθά "τραυματίζει" με ένα αναπάντεχο χτύπημα, αλλά και από τη φύση του ελπίζει στον άνθρωπο". Ο καλλιτέχνης, του οποίου ο πατέρας ήταν συμμαθητής του Ψαθά στον Πόντο, αναφέρθηκε και στο "Η γη των Ποντίων",το "ιστορικό έργο του μη ιστορικού Ψαθά για το δράμα του ξεριζωμού των Ποντίων".

Η εκδήλωση έδωσε και χαρακτηριστικά δείγματα της δημιουργίας του Ψαθά, διά της φωνής ηθοποιών: Η Μάρω Κοντού διάβασε τον πρόλογο και η Μέλπω Ζαρόκωστα απόσπασμα από την περίφημη "Μαντάμ Σουσού".Ο Θάνος Καληώρας διάβασε απόσπασμα από τη "Χώρα των μιλόρδων",ενώ η έκπληξη ήρθε με το γραμμένο πριν τριάντα χρόνια, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο και μαχητικό χρονογράφημα "Ο ΝΑΤΟ αγρυπνεί",που επέλεξε να διαβάσει ο Τάσος Ράμσης. Τα άλλα, εκτός από τα αναφερόμενα παραπάνω, έργα που έχουν εκδοθεί είναι τα: "Η Θέμις έχει νεύρα", "Η Θέμις έχει κέφια", "Οικογένεια Βλαμένου", "Μικροί Φαρισαίοι", "Φον Δημητράκης", "Ζητείται κλέφτης", "Ο αχόρταγος", "Ξύπνα Βασίλη", "Φωνάζει ο κλέφτης".

Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ