Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ
Ερωτηματικά για τη χορήγηση μεθαδόνης
  • Μόνο με έγκριση των αρμόδιων υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ θα λειτουργούν τέτοια προγράμματα, είπε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης
  • Απ. Τασούλας: Στόχος πρέπει να είναι η απεξάρτηση και όχι η συντήρηση της εξάρτησης

Μόνο μετά από έγκριση των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης και σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ θα λειτουργήσουν προγράμματα μεθαδόνης για τους τοξικομανείς που βρίσκονται στις φυλακές, δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα.

Ο βουλευτής έφερε το θέμα στη Βουλή εκφράζοντας την ανησυχία του για τις φωνές που ακούγονται και την προπαγάνδα που αναπτύσσεται με επιδίωξη τη συντήρηση της εξάρτησης από τοξικές ουσίες και όχι την απεξάρτηση.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι φυλακισμένοι τοξικομανείς είναι περίπου 1.200 και το σωφρονιστικό κατάστημα για ανηλίκους που θα γίνει στη Θήβα θα είναι το "καλύτερο στην Ευρώπη". Επανέλαβε ότι όσο είναι υπουργός δε θα γίνει αποποινικοποίηση, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι να μην αποτελεί αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος η διακίνηση "από χρήστη σε χρήστη και μόνο για μικρή ποσότητα", αλλά να διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο Απ. Τασούλας τόνισε ότι η Ερώτηση εκφράζει ανησυχία γιατί ο προβληματισμός για τη μεθαδόνη είναι σαφής από καιρό. Και υπογράμμισε: "Αλλο πράγμα να δει κανένας, με όλες τις επιφυλάξεις, αν μπορεί και πότε να τη χρησιμοποιήσει σε προγράμματα απεξάρτησης και άλλο πράγμα αυτό που γίνεται, που ασκείται πίεση να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατα για συντήρηση της εξάρτησης".

Τονίζοντας ότι η απάντηση του υπουργού είναι ικανοποιητική, ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση του ΟΚΑΝΑ για το θέμα και αναλύοντας την ανησυχία του τόνισε:

"Ανησυχήσαμε για τους γιατρούς, γιατί ο κάθε γιατρός δεν μπορεί στο όνομα τού ότι είναι γιατρός να πει "κάνω χρήση μεθαδόνης και τη δίνω". Αυτό πρέπει να εντάσσεται σε ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης. Ανησυχήσαμε και φοβούμαστε ότι μπορεί να γίνεται στις φυλακές, αλλά τουλάχιστον να μη γίνεται και από τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο του κράτους".Ακούμε, συνέχισε, ότι υπάρχουν πιέσεις στο να χρησιμοποιηθεί η μεθαδόνη και θέλουμε να στηρίξουμε "οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται - και να αποκαλυφθεί αν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα - στην κατεύθυνση του να μη χρησιμοποιηθεί η μεθαδόνη και να μη γίνει αποποινικοποίηση".

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης

Ενημερώνοντας ο Γ. Ρωμαίος τη διακομματική επιτροπή για τη "μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών", ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία έχει σημειώσει επιτυχίες στον τομέα της αντιμετώπισης της εμπορίας και διακίνησης των ναρκωτικών. Ανακοίνωσε ότι έχει ενισχυθεί η Δίωξη Ναρκωτικών και με χρήματα και με εξοπλισμό και είπε ότι είναι ελάχιστοι οι αστυνομικοί που κατά καιρούς εμπλέκονται σε παρανομίες που αφορούν τα ναρκωτικά. Υπαινίχθηκε ότι στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ γίνεται παραγωγή ναρκωτικών και είπε ότι ζήτησε από τα όργανα της ΕΕ να θέσουν ως όρο για τη χρηματοδότηση αυτών των κρατών τη μη παραγωγή ναρκωτικών στα εδάφη τους. Αφησε δε να εννοηθεί ότι και στην Ελλάδα "ξεπλένεται βρώμικο χρήμα από ναρκωτικά και όπλα" και είπε ότι η αντιμετώπισή του βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αφού καταφέρθηκε κατά όσων "φωνασκούν στην τηλεόραση με επιδίωξη τη δημιουργία ρατσιστικού κλίματος", είπε ότι προχθές το βράδυ έγιναν 400 περιπολίες, ελέγχθηκαν 2.000 άτομα, από τα οποία 45 ήταν αναμεμειγμένα σε αξιόποινες πράξεις. Οι περιπολίες είπε θα ενταθούν καθώς από τη Δευτέρα αναλαμβάνουν υπηρεσία 1.500 νέοι αστυφύλακες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εκσυγχρονιστική» διαχείριση των ναρκωτικών(2001-11-28 00:00:00.0)
Αδράνεια και διαχείριση υποθάλπουν τη σήψη(2001-06-08 00:00:00.0)
Πολιτική διαχείρισης των ναρκωτικών(1997-05-16 00:00:00.0)
Κλείνει το "18 Ανω"(1996-11-20 00:00:00.0)
"Νέα πολιτική"(1995-01-21 00:00:00.0)
Πολυτέλεια ο προβληματισμός για τα ναρκωτικά(1995-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ