Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ισες αποστάσεις παίρνει ο ΟΗΕ

Ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, που ξεκίνησε χωριστές συναντήσεις με Κληρίδη και Ντενκτάς, δηλώνει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και επαφίεται σε αυτούς να λύσουν το πρόβλημα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ακολουθώντας τακτική ίσων αποστάσεων, άρχισε χτες τις χωριστές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, που επέστρεψε χτες από το Ισραήλ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Χτες το μεσημέρι ο Ν. Κόρντοβεζ είχε στην τουρκοκρατούμενη Λευκωσία συνάντηση με τον Ντενκτάς, στον οποίο επέδωσε επιστολή - πρόσκληση του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Ρ. Ντενκτάς, σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση, υποστήριξε και πάλι ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες έχουν τερματιστεί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι παρελθόν. Οταν δε, του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη θέση του γύρω από το θέμα αυτό, είπε ότι δεν είναι ο Κόρντοβεζ που έδωσε τέλος σ' αυτό τον κύκλο των διακοινοτικών συνομιλιών αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Πρόεδρος Κληρίδης. Εχουμε όλη την καλή διάθεση, πρόσθεσε, να συζητήσουμε μια λύση του Κυπριακού στη βάση των συνομιλιών δύο ίσων κοινοτήτων. Δυστυχώς, είπε, η άλλη πλευρά θεώρησε τον εαυτό της περισσότερο ίσο από εμάς, με αποτέλεσμα να αλλάξει τη βάση των διαπραγματεύσεων. Απ' εδώ και μπρος, πρόσθεσε, η βάση των διαπραγματεύσεων είναι διαφορετική. Οταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί ο Ντενκτάς, είπε ξεκάθαρα ότι απ' εδώ και μπρος οι συνομιλίες θα διεξάγονται μεταξύ "δύο κρατών"!

Ο Ρ. Ντενκτάς, όταν ρωτήθηκε τι περιλαμβάνει η επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ που του επέδωσε ο Ντ. Κόρντοβεζ, είπε ότι δεν πρόκειται για πρόσκληση. Δεν υπάρχει, είπε, σ' αυτή την επιστολή συγκεκριμένη ημερομηνία συνάντησης μεταξύ Κληρίδη και του ιδίου. Ανέφερε επίσης ότι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ του έθεσε ορισμένα ερωτήματα, τα οποία αφού τα μελετήσει θα δώσει τις απαντήσεις του κατά τη σημερινή νέα συνάντησή του με τον Κόρντοβεζ.

Από την πλευρά του ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ περιορίστηκε να δηλώσει ότι είχε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Συζητήσαμε, είπε, όλα τα θέματα, θέσαμε τις ερωτήσεις μας και θα πάρουμε αύριο (σήμερα) τις σχετικές απαντήσεις. Σκοπός μας είναι να διερευνήσουμε αν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Νωρίτερα, ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ είχε τονίσει ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι αρκετά δύσκολη και επαφίεται στον Γλ. Κληρίδη και τον Ρ. Ντενκτάς να λύσουν το πρόβλημα. Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε, και του ίδιου, μόνο υποβοηθητικός μπορεί να είναι.

Ο Ντ. Κόρντοβεζ έκανε τις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνάντησή του με τους πρέσβεις των πέντε χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το αντικείμενο της αποστολής του. Τους ενημέρωσε, πρόσθεσε, για το περιεχόμενο της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Ρ. Ντενκτάς.

Ανέφερε επίσης, ότι οι όροι εντολής του είναι να προσφέρει υπηρεσίες ως σύμβουλος του ΓΓ του ΟΕΗ για τη συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης. Και πρόσθεσε: Αν ο Γλ. Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποφασίσουν να αλλάξουν το πλαίσιο λύσης, το οποίο είχαν συμφωνήσει στις συνομιλίες του 1977 και 1979 και είχε υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσουν τα Ηνωμένα Εθνη... Ο Ντ. Κόρντοβεζ θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη.

Στο μεταξύ, το θέμα των 14 αγνοούμενων για τους οποίους ο Κύπριος επιχειρηματίας ισχυρίστηκε από τον Καναδά, όπου είναι εγκαταστημένος, ότι βρίσκονται στη ζωή, πρέπει να θεωρείται λήξαν, δήλωσε χτες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Μαρκίδης, ο οποίος τόνισε επίσης ότι ακόμη και αν αποδειχθεί πως οι πληροφορίες του Μιχ. Κυπριανού δόθηκαν εσκεμμένα για λόγους παραπλάνησης, είναι δύσκολη η άσκηση ποινικής δίωξής του λόγω νομικού κωλύματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποκάλυψε ότι είχε χτες δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Μιχ. Κυπριανού, αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενό τους. Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι ο βοηθός αρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Στεφάνου, θα αναχωρήσει σήμερα για τον Καναδά προκειμένου να πάρει κατάθεση από τον Μιχ. Κυπριανού. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από συνεννόηση του Γενικού Εισαγγελέα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Κοσίη και τον αρχηγό της Αστυνομίας κ. Χ"Λοϊζου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε ο νέος κύκλος συναντήσεων Κληρίδη - Ντενκτάς(2002-09-12 00:00:00.0)
Ο Κληρίδης στη Ν. Υόρκη(2001-09-08 00:00:00.0)
Σε κατώτερο επίπεδο οι συνομιλίες;(1998-07-03 00:00:00.0)
Ευθύνες στη διεθνή κοινότητα(1998-06-30 00:00:00.0)
Διπλωμάτες πάνε κι έρχονται(1998-03-18 00:00:00.0)
Ο σκυτάλη τώρα στον Χόλμπρουκ(1997-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ