Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
"Τιμωρεί" τους μαθητές για τους αγώνες τους

Με μαθήματα τα Σάββατα και περικοπή των πενθήμερων εκδρομών, αλλά και παράταση του διδακτικού έτους "τιμωρεί" το υπουργείο Παιδείας τους μαθητές που "τόλμησαν" να συμμετάσχουν στις καταλήψεις που έγιναν σε Γυμνάσια και Λύκεια το περασμένο διάστημα. Αυτό προβλέπεται σε υπουργική απόφαση, η οποία "προωθείται προς δημοσίευση που αφορά την κάλυψη των απολεσθέντων διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων των σχολικών μονάδων".

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε οι διδακτικές ώρες που χάνονται λόγω καταλήψεων να καλύπτονται οπωσδήποτε με περιορισμό ή κατάργηση κατ' αρχήν των σχολικών περιπάτων και των πολυήμερων εκδρομών.

Προβλέπεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που αυτό δεν αρκεί για την κάλυψη των ωρών, "αξιοποιούνται αργίες που μεσολαβούν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους (Σάββατα, εορτές και διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα)". Τέλος, αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις παρατεταμένης κατάληψης, το υπουργείο Παιδείας "εξετάζει και το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους στο συγκεκριμένο σχολείο". Μάλιστα, ο διευθυντής κάθε σχολείου είναι "υποχρεωμένος να συντάσσει και να υποβάλει για έγκριση συγκεκριμένο πρόγραμμα για την κάλυψη των διδακτικών ωρών που χάθηκαν στον προϊστάμενο της διεύθυνσης ή του γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".

Στην απόφαση γίνεται αναφορά στο "γεγονός ότι με το Νόμο 1566/85 η πολιτεία θεσμοθέτησε όργανα και εκχώρησε σ' αυτά αρμοδιότητες προκειμένου να διαμορφωθούν προϋποθέσεις και όροι αποτελεσματικής και ουσιαστικής παρέμβασης για διασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, τόσο στον τομέα της υποδομής όσο και στο καθαρά λειτουργικό μέρος", αλλά και το ότι καταλήψεις, "φαινόμενο εποχιακό και επαναλαμβανόμενο τα τελευταία χρόνια, έχει ως επακόλουθο την απώλεια πολλών διδακτικών ωρών, με σοβαρές συνέπειες για το σύνολο των μαθητών".

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ

Την απαράδεκτη μορφή "τιμωρίας" προς τους μαθητές των ΤΕΛ του Βόλου που επέβαλε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή το να γίνονται κανονικά μαθήματα τα Σάββατα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ.

Οπως αναφέρει, η ποινή "κάθε άλλο παρά να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες έχει στόχο". Σημειώνει ότι οι κυβερνώντες, "επιλέγοντας μία πολύ έντεχνα επιχειρηματολογημένη ποινή, θέλουν όχι μόνο να περάσουν την αντίληψη ότι "αυτά παθαίνετε όταν αγωνίζεστε", αλλά και να οδηγήσουν τους μαθητές στην παθητικότητα και να στρέψουν και τους καθηγητές ενάντια στους μαθητικούς αγώνες".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση δείχνει το κατασταλτικό της πρόσωπο στους μαθητές μέσω των διευθύνσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. "Σαν κομμουνιστές καταγγέλλουμε αυτή τη συνεχιζόμενη αυταρχικότητα της κυβέρνησης, που μετά την ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών, στρέφεται τώρα, τη συγκεκριμένη περίοδο που οι μαθητές έχουν αποκτήσει μια πανελλήνια οργάνωση, και σ' αυτούς. Πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες, που δεν εφαρμόστηκαν ούτε στις μεγάλες καταλήψεις του '91, μας οδηγούν αρκετές δεκαετίες πίσω σε εποχές τρομοκρατίας, που σήμερα την περίοδο αυτή δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει", τονίζεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ