Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Yπερεργασία χωρίς πληρωμή!

Αποθέωση του εκσυγχρονισμού σε χώρους όπου η λειτουργία είναι συνεχής όλο το 24ωρο

Από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση τα αντεργατικά της σχέδια, καθώς αρνείται να πληρώσει τους εργαζόμενους για εργασία τις Κυριακές, για τα νυχτερινά, εξαιρέσιμα και για αιτιολογημένη υπερωριακή απασχόληση.

Η κυβέρνηση δηλαδή εφαρμόζει μια νέα - εκσυγχρονιστική - αρχή: Δουλέψτε χωρίς να πληρώνεστε!

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών. "Επειδή τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Ιδρύματα Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ είναι υπηρεσίες 24ωρης βάσης, σχεδόν όλο το προσωπικό υποχρεώνεται σε υπερωριακή εργασία μισής ώρας προς συμπλήρωση του οχταώρου" επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και υπογραμμίζει: "Τα μεγάλα κενά που υπάρχουν κυρίως σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό - είναι κενές 25.000 οργανικές θέσεις - αναγκάζουν τις υπηρεσίες σε καταστρατήγηση του πενθημέρου και των διευκολύνσεων λόγω μητρότητας, ενώ πολλές φορές υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε διπλοβάρδιες. Τα κενά συνεχώς διευρύνονται, αρκετοί εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, ενώ δεν έχει εξαγγελθεί ακόμα καμιά νέα πρόσληψη για το 1998".

"Η κυβέρνηση ενώ μας υποχρεώνει σε υπερεργασία και κυκλικό ωράριο, αλλά και απασχόληση κατά τις αργίες, αρνείται να μας πληρώσει γι' αυτές τις υπηρεσίες", τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προειδοποιεί τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών ότι "δε θα επιτρέψει αυθαίρετες περικοπές δεδουλευμένων αποδοχών" και τους καλεί να προχωρήσουν στην έγκριση των προτάσεων των ιδρυμάτων για το μισάωρο, τις Κυριακές, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά ακόμα την αύξηση του ωρομίσθιου για τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμα κατά 45%, για να μην αμείβεται η νύχτα και η αργία λιγότερο από την καθημερινή εργασία.

  • Στις 31.3.1998 οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα κάνουν 24ωρη πανελλαδική απεργία και πεντάωρη στάση εργασίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα γίνουν πορείες.
Κινητοποιήσεις στο Κρατικό της Νίκαιας

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν στις 16 Μάρτη, αποφάσισαν χτες σε συγκέντρωσή τους οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή - αναδρομικά από 1.1.1998 - των νυχτερινών, αργιών και υπερωριών.

Σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι θα κάνουν επίσχεση εργασίας. Επίσης, για αύριο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων των Νοσοκομείων του συγκροτήματος (Νίκαιας, Τζανείου, Μεταξά, Δυτικής Αττικής, Θριάσιο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και Ασκληπιείο Βούλας).

Στη χτεσινή συγκέντρωση οι εργαζόμενοι του Κρατικού κατήγγειλαν τον πρόεδρο του νοσοκομείου, ο οποίος ζήτησε απ' τις υπηρεσίες τα ονόματα όσων πήραν μέρος στην κινητοποίηση.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, ο οποίος έδωσε την υπόσχεση ότι θα καταβληθούν τα ποσά που διεκδικούν οι εργαζόμενοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Διορθωτικές" υποσχέσεις του υπουργού(1998-05-27 00:00:00.0)
Αγώνας και όχι υποταγή(1998-04-10 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουν τα νούμερα και όχι η υγεία!(1998-04-09 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης των σωματείων(1998-03-21 00:00:00.0)
Μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά(1998-02-25 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις(1997-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ