Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κύριο είναι ο λαϊκός αγώνας

Αποσπάσματα από την εισήγηση της ΝΑΣ που παρουσίασε ο Σπύρος Χαλβατζής

"Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα μορφή για την πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και μια κερκόπορτα για τον ακρωτηριασμό των κατακτήσεων της εργατικής τάξης".

Στη διατύπωση αυτή συμπύκνωσε ο Σπύρος Χαλβατζής την εκτίμηση για το τι είναι, πράγματι, τα ΤΣΑ. Παρουσιάζοντας την εισήγηση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στη συζήτηση, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό και τις επτά περιοχές που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την εφαρμογή των ΤΣΑ, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

"Είναι γεγονός ότι όχι μόνον αυτές οι εφτά περιοχές που επιλέχτηκαν, αλλά και πάρα πολλές ακόμη στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Λαύριο, την Εύβοια, ορισμένα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, όπου η ανεργία, η εγκατάλειψη, είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Σε πολλές απ' αυτές τις περιοχές πέρασε ο οδοστρωτήρας των ιδιωτικοποιήσεων. Εκεί που έκλεισαν εργοστάσια, ορυχεία, ναυπηγεία και άλλες παραγωγικές μονάδες. Κι έκλεισαν όχι γατί δεν ήταν βιώσιμες οι πιο πολλές, αλλά έκλεισαν ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των επιταγών της ΕΕ. Σ' αυτές τις περιοχές το ποσοστό της ανεργίας έχει πάει στα ύψη. Εχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σ' αυτές τις περιοχές χιλιάδες άνθρωποι πεινάνε κι άλλοι ζουν με συσσίτια. Μερικές απ' αυτές τις περιοχές αρχίζουν να ερημώνουν".

Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, επισήμανε ο ομιλητής, "προωθούνται σ' αυτές τις περιοχές επειδή ακριβώς, στην αθλιότητα που διαμορφώνεται, πιστεύουν οι κυβερνητικοί και όσοι τους στηρίζουν, ότι οι αντιστάσεις των εργαζομένων, θα είναι, αντικειμενικά, αδύναμες. Εκεί στοχεύουν όλοι όσοι προωθούν αυτή τη διαδικασία".

Αποπροσανατολίζουν

Αναφερόμενος στο γιατί η ΝΑΣ στέκεται κατηγορηματικά αντίθετη στην προώθηση και εφαρμογή των ΤΣΑ είπε:

"Εμείς δεν αρνιόμαστε έτσι απλά. Αναδεικνύουμε τα αίτια της τραγικής κατάστασης πολλών εργαζομένων. Τα αντιπαλεύουμε, όπως και κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού της, αλλά και διαστρέβλωσης της κατάστασης, αποπροσανατολισμού, και αποδιάρθρωσης παραπέρα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και δυστυχώς μια τέτοια προσπάθεια είναι η εφαρμογή των ΤΣΑ, αφού, όπως και από τους εμπνευστές τους, ομολογείται:

1. Δεν εφαρμόζονται στη βάση ενός υποχρεωτικού προγράμματος ανάπτυξης της χώρας. Αναπτύσσονται εθελοντικά και δεν αποτελούν ούτε ασπιρίνη στον καρκίνο της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

2. Δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά προωθούνται αποσπασματικά με διαφορετικούς σκοπούς ανά περιοχή.

3. Δεν προστίθενται νέοι πόροι, αλλά με τα ίδια οικονομικά μέσα, τα ΤΣΑ αποτελούν μια νέα μορφή παρέμβασης στην παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τη μεταβίβαση νέων βαρών για κοινωνικές υπηρεσίες στο λαό μετά από τον περιορισμένο χρόνο χρηματοδότησής τους.

4. Αποτελούν μια πρόσθετη επιδότηση του κεφαλαίου.

5. Τέλος, αποτελούν ένα μέσο άμβλυνσης συνειδήσεων για να γίνουν αποδεκτά όλα τα παραπάνω".

"Η τοποθέτησή μας αυτή για τα ΤΣΑ, συνέχισε, επιβεβαιώνεται από τις γραπτές ομολογίες των εμπνευστών τους, αλλά και από τα στοιχεία εφαρμογής τους. Εφαρμόζονται κύρια σε κοινωνικές υπηρεσίες, όπως: Φύλαξη σχολείων, φύλαξη ηλικιωμένων στο σπίτι, φύλαξη διαβάσεων μαθητών, αλλά και για παιδικούς σταθμούς. Σε υπηρεσίες περιβάλλοντος, σε πάρκα και πολιτιστικά κέντρα, σε υπηρεσίες ενημέρωσης ανέργων, σε γραφεία νέων".

Τι κάνουμε;

Μεγάλο μέρος της εισήγησης αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται. "Πολύ σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με τα ΤΣΑ, είπε ο Σπ. Χαλβατζής είναι το μέγα πρόβλημα της οργάνωσης της πάλης κατά της ανεργίας. Διότι, πέρα από τις αναλύσεις για το τι είναι και πού στοχεύουν τα ΤΣΑ, το διά ταύτα είναι τι κάνει το μαζικό κίνημα, το συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, πώς καταπιάνονται με το πρόβλημα οι αγωνιστικές δυνάμεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής. Πώς συμβάλλουν, πώς βοηθάνε για την οργάνωση των ίδιων των ανέργων και στον αγώνα για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας; Τι προοπτική χαράσσουν ώστε να βρίσκονται στο πλάι του λαού, να στηρίζουν τους αγώνες του και όχι να μπαίνουν εμπόδιο στην πάλη του;".

Δίνοντας ορισμένες απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα και αναφερόμενος ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση ο εισηγητής σημείωσε: "Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" θεωρεί ότι, μπορεί μεν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, όμως δε θα πρέπει οι αιρετοί να μένουν απαθείς, όταν κλείνουν εργοστάσια στο χώρο ευθύνης τους και πολύ περισσότερο δε θα πρέπει να μπαίνουν μπροστά και να υλοποιούν μια πολιτική, η οποία συμβάλλει στην ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην κατάργηση του οχταώρου και του εφταώρου, στην αλλαγή γενικότερα των εργασιακών σχέσεων, όπως συμβαίνει με την προώθηση των ΤΣΑ. Η ΤΑ πρέπει να είναι, μαζί με το λαό, διεκδικητική και μαχητική. Να αγωνίζεται για μια άλλη ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα και όχι να υποτάσσεται στη λογική των μονόδρομων της ΕΕ. Υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας. Είναι μέγα ψεύδος ότι ο δρόμος των πολυεθνικών, της ΕΕ και του Μάαστριχτ είναι μονόδρομος".

Μαζί με τους εργαζόμενους

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και νομαρχιακή, τόνισε, δεν πρέπει να μετατραπεί σε στήριγμα των επιλογών της ΕΕ και των επιδιώξεων της κυβέρνησης και του ΣΕΒ. Εχει χρέος να δράσει σε μια άλλη κατεύθυνση. Να αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για μια πορεία παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας. Να εναντιωθεί στη λογική που υπαγορεύεται από την ΕΕ και οδηγεί στην αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας".

"Δε θεωρούμε λύση, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, κάποιοι χορτάτοι να πετάξουν ένα κομμάτι ψωμί στους άνεργους. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι δε ζητάνε ωριαία ελεημοσύνη. Δουλιά ζητάνε. Το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή απαιτούν.

Δε θέλουν να μοιράσουν την πείνα, τη φτώχεια, τη δυστυχία. Δε δεχόμαστε τη λογική της ελεημοσύνης, όπου το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα ο δήμαρχος Αθήνας και κάποιοι άλλοι δήμαρχοι θα μοιράζουν ένα κομμάτι ψωμί και ένα πιάτο σούπας στους φτωχούς".

Το κύριο είναι...

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε:

"Το κύριο ζήτημα είναι: Τα αντεργατικά αυτά Σύμφωνα, βρίσκουν την υποστήριξη αρκετών Νομαρχιακών, Δημοτικών αρχών, άλλων τοπικών φορέων, καθώς και των συνδικαλιστών της κυβέρνησης. Με αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, όπως διατείνονται οι προπαγανδιστές τους, αλλά, αντίθετα, θα λειτουργήσουν ως νέος πυροδοτικός μηχανισμός κατά των γενικότερων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με το μοίρασμά της σε περισσότερους, με τη "μαύρη" εργασία αλλοδαπών εργατών, ούτε με νέα προνόμια στους μεγαλοεργοδότες και με κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οταν η αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης συνεχίζεται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, "λύση" για την ανεργία δεν μπορεί να δοθεί ούτε με το Β Πακέτο Ντελόρ, ούτε με τη συμπίεση του εργατικού κόστους, ούτε με την υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση διείσδυση του κεφαλαίου στα Βαλκάνια.

Η ανεργία, σημαντικός παράγοντας των δυσκολιών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο, αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Και όπως αποδείχνεται έμπρακτα αυτό δε γίνεται, ούτε μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της διαβόητης "ελεύθερης αγοράς", δηλαδή, της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου.

Το κύριο είναι να αναπτυχθεί ο οργανωμένος αγώνας του λαϊκού κινήματος, να καταφέρει να διαμορφώσει όρους μαζικής λαϊκής πάλης, να συγκροτήσει ένα μέτωπο κοινωνικοπολιτικό, για να βάλει ρότα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει θετική συμβολή σ' αυτή την αγωνιστική πορεία του λαού".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ