Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μεθόδευση τεχνητού αδιεξόδου

"Ανεξαρτησία" ζητούσαν οι Αλβανόφωνοι διαδηλωτές στην Πρίστινα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το βασικό σύνθημα της χτεσινής συγκέντρωσης περίπου 50.000 Αλβανόφωνων στην Πρίστινα ήταν ένα: "Ανεξαρτησία". Διόλου περίεργο μιας που αυτό, δηλαδή η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, είναι πλέον το βασικό αίτημα όλης σχεδόν της αλβανόφωνης ηγεσίας, η οποία ούτε και χτες προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου με τις σερβικές αρχές...

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την Ανεξάρτητη Ενωση Φοιτητών του παράνομου αλβανικού πανεπιστημίου της Πρίστινα. Οι συμμετέχοντες σ' αυτή δεν ήταν μόνο φοιτητές, αλλά και μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων ή πολιτικών κομμάτων.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Σέρβοι αστυνομικοί παρακολουθούσαν την εκδήλωση, μοιάζοντας - σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία - "ανήσυχοι" μπροστά στην εκτέλεση της εντολής, να αποφύγουν, δηλαδή οποιαδήποτε αντιπαράθεση με το πλήθος των χιλιάδων διαδηλωτών.

Οι συγκεντρωθέντες, από την πλευρά τους, διαδήλωσαν όχι μόνον το αίτημα για "ανεξαρτησία" του Κοσσόβου, αλλά και την απονομή δικαιοσύνης για τα πάνω από 80 θύματα που έχασαν τη ζωή τους στην Ντρένιτσα από τα τέλη του Φλεβάρη. Αλλα συνθήματα καλούσαν... το ΝΑΤΟ να επέμβει (!), ιδίως όταν ο κύριος όγκος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το Αμερικάνικο Πολιτιστικό Κέντρο της Πρίστινας...

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ν.Ο. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ολοκλήρωνε τη συνάντησή του με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής εθνοσυνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ. Μετά τη συνάντησή του, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταφερόταν κατά της αλβανόφωνης ηγεσίας, λέγοντας "πως δεν υπάρχουν δικαιολογημένοι λόγοι που να επιτρέπουν στους εκπροσώπους της αλβανόφωνης εθνικής μειονότητας να μην εμπλακούν σε ανοιχτό διάλογο με τη σερβική κυβέρνηση". Στην ίδια ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς επανέλαβε ότι "το πρόβλημα του Κοσσόβου είναι μόνον της Σερβίας και όχι διεθνές". Ωστόσο, από σχετικό τηλεγράφημα του "Γαλλικού Πρακτορείου", που επικαλέστηκε δήλωση του Αυστριακού βουλευτή Πέτερ Σνάιντερ, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, έγινε γνωστό πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μπορεί να δεχτεί υπό προϋποθέσεις τη διεθνή μεσολάβηση για να διευθετηθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο!

Παρά, όμως, τη ρητή άρνηση της αλβανόφωνης ηγεσίας να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, το Βελιγράδι επιμένει να μη δέχεται το "όχι" ως απάντηση, διαμηνύοντας διά στόματος του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Ράτκο Μάρκοβιτς, πως "η κυβέρνηση της Σερβίας παραμένει ανοιχτή για συνομιλίες δίχως όρους πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν το Κόσσοβο, οποιαδήποτε ώρα και οπουδήποτε".

Ο Αντέμ Ντεμάτσι, ηγέτης του Κοινοβουλευτικού Κόμματος Κοσσόβου, δήλωσε χτες πως η "κυβέρνηση αισθάνεται ενοχή για την τρομοκράτηση ενός ολόκληρου έθνους στο Κόσσοβο", ενώ ο Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, της Δημοκρατικής Ενωσης Κοσσόβου, επαναλάμβανε την έκκλησή του προς τη Δύση να υποστηρίξει το αίτημα των Αλβανόφωνων για "δημοκρατία και ανεξαρτησία".

"Απευθύνουμε έκκληση για βαθύτερη και πιο άμεση δέσμευση της διεθνούς κοινότητας και ζητούμε, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες", δήλωσε ο Ρουγκόβα στην Πρίστινα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Σβετοζάρ Μαρόβιτς, προειδοποίησε χτες το Βελιγράδι για τον κίνδυνο ενδεχόμενης καταστροφής εάν δεν επιλυθεί σύντομα η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. "Φοβάμαι ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση δεν έχει εξετάσει όλες τις πιθανότητες. Η καθυστέρηση της επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, οδηγεί σε μία αβέβαιη, επικίνδυνη και καταστροφική κατάσταση", υπογράμμισε ο Μαρόβιτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Βιγιέστι".

Τέλος, η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Παρίσι, ζήτησε χτες τη διενέργεια έρευνας από δικαστήριο του ΟΗΕ για τις πρόσφατες συγκρούσεις των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας με Αλβανόφωνους του Κοσσόβου. Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι στην περιοχή γίνονται εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ και χρόνια και ότι ο αριθμός των θυμάτων αλλά και τα είδη των τραυμάτων που έφεραν, "αποκάλυψαν τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι σερβικές δυνάμεις και τον τρόμο που έσπειραν σε αυτήν την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, που είναι επιμελώς αποκομμένη από κάθε διεθνή επιθεώρηση και κάθε ανθρωπιστική βοήθεια".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ