Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Την περιοχή επισκέπτεται ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Σφοδρές ήταν και χτες, για τέταρτη συνεχή μέρα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες σε πολλές πόλεις της Δυτικής Οχθης. Για πρώτη φορά, όμως, χτες η παλαιστινιακή Αστυνομία παρενέβη και απώθησε ακόμη και βίαια τους διαδηλωτές, προκαλώντας την έντονη αγανάκτησή τους.

Στον καπνό των δακρυγόνων τυλίχτηκαν, για τέταρτη μέρα, η Χεβρώνα, το χωριό Ντούρα και η Ναμπλούς, καθώς επί ώρες δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούονταν με τον ισραηλινό στρατό. Στη Ναμπλούς Παλαιστίνιοι αστυνομικοί απώθησαν με δακρυγόνα και κλομπ τους διαδηλωτές προκειμένου να μην πλησιάσουν τον ισραηλινό στρατό, που περιφρουρούσε γειτονικό εβραϊκό οικισμό, ενώ στη Χεβρώνα, μετά από συνεννόηση, οι Ισραηλινοί στρατιώτες σταμάτησαν να πυροβολούν με λαστιχένιες σφαίρες, έτσι ώστε να παρέμβουν οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και να απωθήσουν το πλήθος. Εντούτοις, και χτες 10 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν, 7 από λαστιχένιες σφαίρες και 3 από τα κλομπ των Παλαιστινίων αστυνομικών.

Η παρέμβαση της παλαιστινιακής Αστυνομίας προκάλεσε, αρχικά, την έκπληξη και στη συνέχεια την απογοήτευση και την οργή των διαδηλωτών, που, με συνθήματα, εξέφρασαν την απορία τους πώς είναι δυνατόν να δέχονται τα χτυπήματα αδελφών. Ο αναπληρωτής διοικητής της παλαιστινιακής Αστυνομίας στη Ναμπλούς, Νιντάλ Ασούλι, παραδέχτηκε ότι ήταν πολύ δυσάρεστο για τους άνδρες του να βρίσκονται απέναντι από τους διαδηλωτές, όμως, υπογράμμισε ότι ήταν η μοναδική λύση για να μην υπάρξουν περαιτέρω τραυματισμοί, θάνατοι και βία. Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί στρατιώτες τήρησαν εμφανώς πιο υποχωρητική στάση από τις προηγούμενες μέρες αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν πολύ τις λαστιχένιες σφαίρες, ιδιαίτερα μετά τη γνωστοποίηση από ιατρικές πηγές ότι ένας 13χρονος Παλαιστίνιος διαδηλωτής είναι κλινικά νεκρός εξαιτίας του τραυματισμού του στο κεφάλι από λαστιχένια σφαίρα.

Λίγες ώρες αργότερα, μικρής ισχύος βομβιστική έκρηξη σημειώθηκε στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Παλαιστίνιοι. Ο επικεφαλής της ισραηλινής Αστυνομίας στην Ιερή Πόλη, Γιαϊρ Γιτζάκι, ανακοίνωσε ότι δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί οι συνθήκες της έκρηξης. Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο είτε να την είχαν κρύψει στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να τη μεταφέρουν στη δυτική εβραϊκή πλευρά της πόλης ισλαμιστές εξτρεμιστές, είτε να την έχουν τοποθετήσει Εβραίοι εξτρεμιστές.

Φτάνουν Ανάν και Κουκ

Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνουν την επόμενη βδομάδα τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όσο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. Ο Κόφι Ανάν, που πρόκειται να πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, στο Λίβανο, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κομίσει σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους καμία νέα ειρηνευτική πρόταση, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες ο ρόλος του μεσολαβητή - εγγυητή έχει αποδοθεί στις ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Ρόμπιν Κουκ αναμένεται να φτάσει στην περιοχή την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί τόσο με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οπως υποστηρίζουν βρετανικές πηγές, ο Κουκ θα επισκεφθεί και την περιοχή Αμπού Γκνέιμ ή Χαρ Χόμα στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ, όπου έχει αρχίσει η κατασκευή νέου εβραϊκού οικισμού παρά τις εντονότατες αντιδράσεις των Παλαιστινίων και τις αντίθετες αποφάσεις του ΟΗΕ, όπου και θα συναντηθεί με τον Φαϊσάλ Χουσεϊνί, υπεύθυνο της Παλαιστινιακής Αρχής για την Ιερουσαλήμ. Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην περιοχή εξέφρασε και η γαλλική κυβέρνηση διά στόματος αναπληρωτή εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Υβ Ντουτριό. Ο Γάλλος αξιωματούχος κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να ρίξει "άπλετο φως" στην έρευνα που διεξάγεται για το επεισόδιο που πυροδότησε τις διαδηλώσεις και την παλαιστινιακή οργή και επανέλαβε ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" πρέπει να απεμπλακεί από τα αδιέξοδα, στα οποία έχει περιέλθει πριν να είναι "πολύ αργά για όλη την περιοχή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεισόδια σημάδεψαν πάλι την επέτειο της μεγαλύτερης κατάσχεσης γης(2000-03-31 00:00:00.0)
Αυξάνει η ένταση στη Δυτική Οχθη(1998-03-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται πάλι η ένταση(1997-07-03 00:00:00.0)
Ενταση και σφοδρές συγκρούσεις(1997-07-02 00:00:00.0)
Ανησυχητικά εκρηκτική ηρεμία(1997-04-01 00:00:00.0)
Αιματοκύλισμα στο κέντρο του Τελ Αβίβ(1997-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ