Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Σύντομα ο Κλίντον στην Αφρική

ΚΙΓΚΑΛΙ.-

Περιοδεία σε χώρες της Αφρικής θα πραγματοποιήσει από τις 22 του μήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

"Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επισκεφθεί μεταξύ άλλων αφρικανικών χωρών και τη Ρουάντα, όπου το 1994 σφαγιάστηκαν πάνω από 500.000 Τούτσι, στέλνει ισχυρό μήνυμα πως η γενοκτονία δεν είναι ανεκτή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρουαντέζου Προέδρου Παστέρ Μπιζιμούνγκου.

Από το Λευκό Οίκο έχει ανακοινωθεί πως ο Πρόεδρος Κλίντον θα επισκεφθεί για 12 μέρες αφρικανικές χώρες, όπως τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, την Γκάνα, τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και τη Σενεγάλη. Μάλιστα, οι ΗΠΑ θεωρούνται από τους ισχυρούς υποστηριχτές της σημερινής Ρουαντέζικης κυβέρνησης.

Οπως είναι γνωστό, το δρόμο για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αφρική είχε "στρώσει" η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία στη διάρκεια επίσκεψής της στη Ρουάντα τον περασμένο Νοέμβρη, είχε εκφράσει τη λύπη της κυβέρνησής της για την αποτυχία της Ουάσιγκτον και άλλων χωρών να σταματήσουν τη φοβερή γενοκτονία του 1994.

Ομως, πέρα από τη γενοκτονία του '94, το δράμα των επιθέσεων κατά αθώων κατοίκων αλλά και των αντιποίνων ανάμεσα σε αντάρτες της φυλής Χούτου και στρατιώτες της φυλής των Τούτσι δεν έχει σταματήσει. Ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά της χώρας, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες είναι συχνές και αιματηρές.

Χτες, εξόριστοι Ρουαντέζοι που ανήκουν στην οργάνωση "Επιστροφή Προσφύγων και Δημοκρατίας στη Ρουάντα", ζήτησαν από τον Πρόεδρο Κλίντον να καταδικάσει τη γενοκτονία χιλιάδων από στρατιώτες μέλη της φυλής των Τούτσι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org