Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει τοπικών εκλογών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Εντονες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ενόψει των τοπικών, περιφερειακών και κοινοτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής. Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών αυτών κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο, τόσο για τον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και για τη Δεξιά καθώς εκατέρωθεν το εκλογικό αποτέλεσμα εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν δεν κρύβει τους φόβους του για τη διαφαινόμενη, κατά τόπους, συνεργασία του δεξιού συνασπισμού των φιλελευθέρων (UDF) και των νεογκωλικών (RPR) με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν. Ο ακροδεξιός ηγέτης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τον δεξιό συνασπισμό για συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί "συναίνεση σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης". Επισήμως, ο δεξιός συνασπισμός έχει απορρίψει το αίτημα του Λεπέν. Εντούτοις, σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, οι τοπικοί εκπρόσωποι του δεξιού συνασπισμού φέρονται να διάκεινται ιδιαίτερα θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαθούν ψήφοι προς το Εθνικό Μέτωπο όταν μπορεί να επιτευχθεί μια προγραμματική συμφωνία".

Από την πλευρά του, ο Λιονέλ Ζοσπέν, σε δημόσια ομιλία του στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας, κάλεσε όλες τις τοπικές επιτροπές του κυβερνητικού συνασπισμού να "επιλέξουν ανοιχτά ψηφοδέλτια", σε μια εμφανή προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της εκλογικής προτίμησης.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι υποψήφιοι του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να συγκεντρώσουν το 40% των ψήφων, ο δεξιός συνασπισμός το 32% και το Εθνικό Μέτωπο 15%. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα ανατρέπει το υπάρχον σκηνικό στις τοπικές κοινωνίες, καθώς σήμερα οι 20 από τις 22 περιφέρειες ελέγχονται από τη Δεξιά, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, τουλάχιστον, τις 14 περιφέρειες. Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών είναι πολύ κρίσιμο και για τον κυβερνητικό και για το δεξιό συνασπισμό. Η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναβεβαιώσει τη λαϊκή ψήφο εμπιστοσύνης στις επιλογές της, ενώ στους κόλπους του δεξιού συνασπισμού αναμένονται δραματικές εξελίξεις σε περίπτωση ήττας, καθώς, ήδη, έχει έρθει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου δεξιού κόμματος, στο οποίο θα συγχωνευτούν οι φιλελεύθεροι και οι νεογκωλικοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ