Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Οργή και αγανάκτηση για τις κυβερνητικές αθλιότητες

Νέες προκλήσεις από τον Γ. Λιάνη. Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα

Την οργή και αγανάκτηση προκαλούν πλέον τα καμώματα των κυβερνώντων γύρω από την υπόθεση του σταθμού της ΔΕΗ στη Φλώρινα, το αποδεδειγμένα υψηλό τίμημα που προσφέρουν στον Κοπελούζο και το όλο σκάνδαλο της εκχώρησης του ενεργειακού τομέα της χώρας σε ιδιώτες. Μετά τον πρωθυπουργό και την "εκσυγχρονίστρια" Β. Παπανδρέου, τη σκυτάλη πήρε χτες ο "προεδρικός" Λιάνης, αποδεικνύοντας ότι όλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ αποτελούν μια ενιαία και επικίνδυνη παρέα. Αφού προχτές κομπορρημονούσε στα καφενεία της Φλώρινας πως, αφού το έργο της ΔΕΗ θα γίνει, "από εδώ και πέρα θα είμαι για πάντα βουλευτής", εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι "το έργο θα γίνει, παρά τις δόλιες συμπεριφορές που υποκινούνται από τα μεγάλα συμφέροντα και παρά την κατασυκοφάντησή του από μερίδα του ακροδεξιού Τύπου και όλως περιέργως από τον "Ριζοσπάστη"".

Το θράσος και η αθλιότητα των κυβερνώντων δεν αγγίζει το "Ρ". Το ΚΚΕ και η εφημερίδα του, παρά το γεγονός ότι έχουν θετική άποψη για την αναγκαιότητα κατασκευής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, από την αρχή με συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις κατάγγειλαν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τις υπόγειες συναλλαγές της κυβέρνησης με τον όμιλο Κοπελούζο. Ο διαχωρισμός όμως που επιχείρησε να κάνει χτες ο εξάδελφος της Δ. Λιάνη - Παπανδρέου για τους συκοφάντες και μη, αποδεικνύει πόσο έξω από τα όρια αναγκάζονται να κινηθούν όσοι επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Για την ιστορία και με δεδομένο ότι ο εν λόγω βουλευτής κατονομάζει μόνο το "Ρ", αξίζει να δούμε το χτεσινό Τύπο και πώς παρουσίασε το θέμα της Φλώρινας:

Στον "ακροδεξιό - κατά τον Γ. Λιάνη - Τύπο" λοιπόν, συγκαταλέγονται (με αλφαβητική σειρά) οι εξής εφημερίδες: "Αυγή", "Αθηναϊκή", "Βραδυνή", "Εξουσία" και "Καθημερινή".

Στις μη ακροδεξιές εφημερίδες ο βουλευτής Φλώρινας προφανώς θα συγκαταλέγει εκείνες που "αντικειμενικά" παρουσιάζουν τις εξελίξεις του θέματος και μάλλον πρόκειται για την "Απογευματινή" και την "Ελευθεροτυπία".

"Προοδευτικές" - ίσως και κάτι παραπάνω - εφημερίδες ο κ. Λιάνης θεωρεί όσες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, χειροκροτούν τις κυβερνητικές επιλογές. Τέτοιες εφημερίδες, που χτες έκαναν λόγο για "αντεπίθεση" της κυβέρνησης, για"καταγγελία των συκοφαντών", για "ανάσα στο λαό της Φλώρινας" και άλλα παρόμοια, είναι οι: "Αδέσμευτος Τύπος", "Αυριανή", "Εθνος", "Ελεύθερη Ωρα","Νέα", "Νίκη" και "Λόγος"!

Η εισαγγελική έρευνα

Στα δημοσιεύματα του Τύπου απέδωσε χτες ο γγ του υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την εισαγγελική έρευνα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Αποσιωπώντας επίμονα το γεγονός ότι ορισμένες από τις αποκαλυπτικές πλευρές του σκανδάλου κατάγγειλαν ακόμα και ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο Ν. Αθανασάκης περιορίστηκε να πει ότι "υπάρχει μία εντολή, μία παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας για τη διενέργεια μιας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τα δημοσιεύματα".

Στο μεταξύ συνεχίζεται με εξέταση μαρτύρων η προκαταρκτική έρευνα για το σκάνδαλο, που διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Κ. Τζαβέλλας, με εντολή του προϊσταμένου του Γ. Κολιοκώστα. Μέχρι χτες είχε καταθέσει μόνο ένας μάρτυρας, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε. Αρμόδια πηγή της Εισαγγελίας έσπευσε, μάλιστα, να προκαταλάβει τους εκπροσώπους του Τύπου, διαμηνύοντάς τους ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ακολουθηθεί "όσο το δυνατό μεγαλύτερη διακριτικότητα και μυστικότητα", μια και οι μάρτυρες είναι κυρίως πολιτικά πρόσωπα.

Πάντως έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελικός λειτουργός, που ανέλαβε να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα περί ασύμφορης για το Δημόσιο σύμβασης, όσον αφορά την ανάθεση του έργου, θα ζητήσει τα πρακτικά της Βουλής από τη σχετική συζήτηση και θα καλέσει ως μάρτυρες τόσο τους ομιλητές, όσο και τους παρεμβαίνοντες με Επερωτήσεις βουλευτές, όλους δε ανεξάρτητα από τη θετική ή αρνητική τοποθέτησή τους στο ζήτημα αυτό. Επίσης, θα καλέσει τους υπεύθυνους της ΔΕΗ και φυσικά αυτούς που υπέγραψαν τη σύμβαση, καθώς και δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με το θέμα. Ανοιχτό παραμένει, τέλος, το ενδεχόμενο να κληθούν να καταθέσουν και υπουργοί της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο Δ. Κοπελούζος έδωσε χτες κατάθεση μιας ώρας στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Ι. Γαβρίλη, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας που γίνεται με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα του Τύπου για "διαπλεκόμενα συμφέροντα", σε σχέση με τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Την εισαγγελική έρευνα είχε διατάξει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org