Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ "ΕΥΡΩ"
Στους εργαζόμενους και καταναλωτές η ... λυπητερή

Την προσπάθεια του κεφαλαίου να μετακυλήσει το κόστος εισαγωγής του ΕΥΡΩ στους εργαζόμενους και γενικότερα στους καταναλωτές, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεσης σχετικά με τα πρακτικά ζητήματα της καθιέρωσης του ενιαίου νομίσματος.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "η εισαγωγή του ΕΥΡΩ αναμφίβολα δημιουργεί σοβαρότατα ζητήματα, ορισμένα μόνο από τα οποία φαίνεται να απασχολούν την Επιτροπή. Το κεντρικό στοιχείο που απουσιάζει κατά τη γνώμη μας από τον προβληματισμό της Επιτροπής στη σχετική ανακοίνωσή της και τις όποιες προετοιμασίες γίνονται σε επίπεδο ΕΕ και κρατών - μελών είναι το ποιος θα επιβαρυνθεί άμεσα ή έμμεσα, το ποιος τελικά θα κληθεί να πληρώσει το κόστος της προσαρμογής. Εμείς εκτιμούμε ότι σε συνθήκες απορύθμισης της αγοράς, αυτός θα είναι ο τελικός καταναλωτής, δηλαδή οι εργαζόμενοι με τη μέθοδο της μετακύλησης και όχι μόνο".

Ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε τη σχετική απειλή που επισείουν οι οργανώσεις του κεφαλαίου, και την οποία αναγνωρίζει η ίδια η Επιτροπή της ΕΕ, για να πετύχουν νέες φορολογικές διευκολύνσεις και απαλλαγές, νέα προνόμια, ή τουλάχιστον για να μην εφαρμόσουν τις αρχικές δεσμεύσεις για διπλή αναγραφή των τιμών.

Ο Γ. Θεωνάς τάχτηκε υπέρ του υποχρεωτικού χαρακτήρα της διπλής αναγραφής τουλάχιστον στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και της διανομής σαν "βασικό και ελάχιστο μέσο περιορισμού των κερδοσκοπικών τάσεων που χαρακτηρίζουν κάθε μετάβαση από ένα νόμισμα σε ένα άλλο". Αναφερόμενος στην άποψη για ανάγκη "ευελιξίας" των αγορών και για προαιρετικό χαρακτήρα της διπλής αναγραφής, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την αποφυγή των πληθωριστικών τάσεων και ότι μόνες τους οι αγορές δεν έδωσαν ποτέ λύσεις στα προβλήματα των καταναλωτών. "Παράλληλα", είπε, "θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες πάταξης των περιπτώσεων αισχροκέρδειας με άμεσες διοικητικές ή και ποινικές κυρώσεις και να υπάρξει μέριμνα για θέσπιση του δικαιώματος άσκησης αγωγής για προάσπιση συλλογικού καταστατικού συμφέροντος από τις οργανώσεις των καταναλωτών".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε τη λήψη "ειδικών μέτρων θετικής διάκρισης υπέρ των ΜΜΕ, και ειδικότερα των πιο μικρών από αυτές που απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των προσαρμογών στο ΕΥΡΩ". Αιτία γι' αυτό, "τα ιδιαίτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά και στα πλαίσια της σύναψης συμβάσεων υπεργολαβίας που θα τις αναγκάσει, ήδη από την αρχή της μεταβατικής περιόδου, να προβούν στις αναγκαίες τεχνικές προσαρμογές (λογιστικές, υποδομής κλπ.), γεγονός που ίσως αποβεί μοιραίο για πολλές από αυτές και επιταχύνει το κλείσιμό τους".

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε την κατηγορηματική του αντίθεση σε κάθε προσπάθεια να αποτελέσει και η τεχνική προετοιμασία εισαγωγής του ΕΥΡΩ πρόσχημα για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, μέσα από φορολογικές εκπτώσεις του επενδυτικού κόστους και του κόστους αναδιάρθρωσης, λόγω της καθιέρωσης του ΕΥΡΩ ή άλλα παρεμφερή μέτρα.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επανέλαβε το αίτημα "να προβεί η Επιτροπή στη δημοσίευση έκθεσης για τις επιπτώσεις του ΕΥΡΩ στις χώρες που δε θα μετέχουν σε αυτό, καθώς και για τα πρακτικά ζητήματα που θα τεθούν στις συναλλαγές ανάμεσα στις εντός και τις εκτός χώρες από την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος, αλλά και γενικότερα για το κοινωνικό κόστος του ΕΥΡΩ σε όλες τις χώρες της ΕΕ, που, τόσο το Συμβούλιο, όσο και η Επιτροπή αποδέχονται επίσημα ότι θα υπάρξει, αλλά επιμελώς αποφεύγουν να προσδιορίσουν, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι υπερασπιστές της ΟΝΕ".

Καταλήγοντας ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε "την αντίφαση και τη σκανδαλώδη πρόκληση ανάμεσα στην πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών και της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους και την πολιτική κατασπατάλησης πόρων του προϋπολογισμού για εκστρατείες "ενημέρωσης" και χειραγώγησης των εργαζομένων, με στόχο να αποδεχτούν μια πολιτική από την οποία δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν, όπως δείχνει και η τραγική κατάσταση που σήμερα βιώνουν".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org