Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι στο Κιλελέρ

Το Κιλελέρ μάς καλεί. Αύριο, Κυριακή, στην Καρδίτσα, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο μνήμης και τιμής στους εξεγερμένους κολίγους της Θεσσαλίας και υπόσχεσης συνέχισης των αγώνων της αγροτιάς, για να μείνει στον τόπο της και να καλλιεργεί τη γη της, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καρδίτσας θα βρίσκονται αγρότες απ' όλη τη χώρα και μαζί τους εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, νέοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού. Για να δηλώσουν συμμετοχή στο μεγάλο ταξίδι με το "τρένο του αγώνα". Για να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κοινή πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των πολυεθνικών του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο φετινός τριήμερος γιορτασμός του Κιλελέρ, που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, έχει αγωνιστικό, παλλαϊκό χαρακτήρα, ως συνέχεια των μεγαλειωδών αγροτικών αγώνων των τελευταίων χρόνων, που βρήκαν τη λαϊκή συμπαράσταση και τη συμπαράταξη των εργαζομένων και των άλλων μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Αγώνες, που θέτουν βάσεις για τη δημιουργία του Λαϊκού, Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου, το οποίο θα αντιπαλεύει τους "κηδεμόνες" της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τους ντόπιους υποτακτικούς τους, ανοίγοντας το δρόμο για προοδευτικές αλλαγές στην Ελλάδα.

Σήμερα, 88 χρόνια μετά την εξέγερση και τη θυσία των κολίγων, οι ξωμάχοι απλώς άλλαξαν αφεντικά. Τότε ήταν Ελληνες χρηματιστές που έγιναν, "εν μιά νυκτί" και γαιοκτήμονες, αγοράζοντας "αντί πινακίου φακής" τους τουρκικούς τίτλους των κτημάτων. Τώρα αφεντικά είναι η ΕΕ που, μέσω των ελληνικών κυβερνήσεων, επιχειρεί ν' αρπάξει την αγροτική γη και να τη δώσει σε ανώνυμες εταιρίες και απρόσωπους νεοτσιφλικάδες, καθιστώντας τους αγρότες κολίγους στη γη που απέκτησαν με αγώνες και αίμα. Να γιατί, όπως οι τότε κυβερνώντες τάχθηκαν υπέρ των τσιφλικάδων και χρησιμοποίησαν τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό για το αιματοκύλισμα των εξεγερμένων κολίγων και τα δικαστήρια στη συνέχεια, για να τους αποθαρρύνουν από νέους αγώνες, έτσι και οι σημερινοί χρησιμοποιούν τα ίδια "όπλα" εναντίον της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό και σημαδιακό ότι στις 10 Μάρτη, στην επέτειο της δολοφονίας του Μαρίνου Αντύπα, η κυβέρνηση, μέσω του "αγροτοδικείου" Τρικάλων, καταδίκασε 64 αγωνιστές, στερώντας τους και το δικαίωμα της έφεσης.

Ολοι, λοιπόν, σήμερα στην Καρδίτσα, στο γιορτασμό του Κιλελέρ. Για να δοθεί απάντηση στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και των δικαστηρίων σε βάρος της αγροτιάς. Για να συστρατευτούμε στον αγώνα για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, για να μην ερημώσουν τα χωριά μας, για ν' αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία, που θρέφει το λαό μας, δίνει δουλιά στους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, στους μικρεμπόρους, σπουδάζει χιλιάδες νέους, συντηρεί χιλιάδες απόμαχους της δουλιάς. Για να στείλουμε μήνυμα λαϊκής ενότητας και δυναμικής στην πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, κανείς δεν πρέπει να λείψει. Αύριο στην Καρδίτσα των "μπλόκων των τρακτέρ", στη Θεσσαλία, των ηρωικών παραδόσεων του αγροτικού κινήματος, συναντιέται η Ελλάδα του μόχθου και του αγώνα. Η Ελλάδα που παλεύει σήμερα για να μην τη διαφεντεύουν οι αγάδες των Βρυξελλών, να μη δει τους ξωμάχους της να ξαναματώνουν όπως πριν 88 χρόνια στο Κιλελέρ. Ολοι αύριο, στις 11 το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καρδίτσας. Το νέο αγωνιστικό ταξίδι ξεκινάει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org