Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκηση της δύναμης κρούσης του ΝΑΤΟ

Ευρείας κλίμακας άσκηση, όπου θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά το νέο δόγμα επιχειρήσεων επιβολής της "νέας τάξης", διεξάγεται σε Νορβηγία και Ισπανία, με τη συμμετοχή όλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και εφτά χωρών της "Σύμπραξης για την Ειρήνη"

Ασκηση προσαρμογής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο νέο επιθετικό του δόγμα, που προβλέπει επεμβάσεις για την επιβολή της "νέας τάξης" σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα, θα διεξαχθεί από τις 9 μέχρι τις 21 του Μάρτη. Πρόκειται για άσκηση ευρείας κλίμακας, όπου θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ θα πάρουν μέρος, για πρώτη φορά, και εφτά χώρες του ΝΑΤΟικού παραρτήματος με την ψευδεπίγραφη επωνυμία "Σύμπραξη για την Ειρήνη" (Αυστρία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία).

Η άσκηση αυτή με την επωνυμία "STRONG RESOLVE - '98" είναι η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), που διεξάγεται ανά τριετία σε όλη την περιοχή του ΝΑΤΟ. Η συγκεκριμένη άσκηση διεξήχθη για πρώτη φορά το 1992, ενώ το 1995 έγινε κατά το ήμισυ, καθώς εστιάστηκε στη Νορβηγία και έλαβαν μέρος μόνο χώρες του βόρειου τομέα του ΝΑΤΟ, λόγω της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Στο σενάριο της άσκησης προβλέπεται η δημιουργία δύο ταυτόχρονων κρίσεων, μιας στην περιοχή του Βορείου Ατλαντικού με επίκεντρο τη Νορβηγία και μιας στην περιοχή της Ιβηρικής Χερσονήσου που θα επικεντρωθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος στην αντιμετώπιση της υποθετικής κρίσης στη νότια πτέρυγα με τη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ", τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, καθώς και με αριθμό επιτελών, που θα διατεθούν στο επιτελείο της Μεικτής Συνδεδυασμένης Δύναμης.

Ενδεικτικά του χαρακτήρα της άσκησης είναι τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ."Φέτος η άσκηση, σημειώνεται, σχεδιάστηκε κυρίως για την εξάσκηση της δυνατότητας του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίζει δύο κρίσεις που εκδηλώνονται ταυτόχρονα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές με εξέταση όλου του φάσματος των αποστολών που είναι σε θέση να αναλάβει το ΝΑΤΟ". Το καινούριο στοιχείο που αναδεικνύεται μέσα από αυτή την άσκηση είναι ότι στη διάρκειά της θα εξεταστεί για πρώτη φορά το δόγμα επιχειρήσεων της Μεικτής Συνδεδυασμένης Δύναμης (CJTF), το οποίο "περιλαμβάνει τη συγκρότηση, διάθεση, ανάπτυξη και επάνοδο στην έδρα τους χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών μονάδων και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολεμικών αποστολών". Θα δοκιμαστεί δηλαδή η ετοιμότητα και η λειτουργία των μηχανισμών επέμβασης που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ. Η CJTF είναι το επιτελείο της δύναμης κρούσης του ΝΑΤΟ για επεμβάσεις ανά τον κόσμο αστυνομικού χαρακτήρα.

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Νέο κύμα τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο σημειώθηκε χτες. Από τις 2 το μεσημέρι άρχισαν να γίνονται μαζικές είσοδοι τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο σε περιοχές πλησίον των ακτών της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου. Συνολικά μπήκαν 24 τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-16 και F-4 (Φάντομ) τα οποία προκάλεσαν 16 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 12 παραβάσεις του FIR Αθηνών, ενώ σημειώθηκαν και 11 εμπλοκές με τα 24 ελληνικά μαχητικά από τα οποία και αναχαιτίστηκαν.

Στο μεταξύ η Τουρκία ανακοίνωσε, για τρίτο συνεχή μήνα, τη δέσμευση εκτεταμένων περιοχών του Αιγαίου που καλύπτουν και ελληνικό εθνικό χώρο, για υποθετική διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων, τις οποίες βέβαια συνήθως δεν πραγματοποιεί, αφού αντικειμενικός σκοπός της είναι μέσω των δεσμεύσεων περιοχών να εδραιώσει ένα καθεστώς αμφισβήτησης των ελληνικών δικαιωμάτων στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ