Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκρηκτικό μείγμα

Ολα τα τελευταία χρόνια στα ειδησεογραφικά δελτία, το άκουσμα και μόνο της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου συνδυασμένης συνήθως με γεγονότα βίας, γίνεται κατά καιρούς "βουκέντρα" ανησυχίας για τους λαούς της περιοχής. Καθόλου τυχαία, έχουν χρησιμοποιηθεί επίθετα και χαρακτηρισμοί σχεδόν κοινότοποι, οι οποίοι ακριβώς τονίζουν την ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση σε αυτή την περιοχή των Βαλκανίων, που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις εμπλοκής με τον ένα ή άλλον τρόπο. Οροι όπως "πυριτιδαποθήκη", "βραδυφλεγής βόμβα", "πληγή"... αποδίδουν ακριβώς την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ομως, σε μια εποχή ασύδοτου ανταγωνισμού, για το μοίρασμα επιρροών και αγορών, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δε "χαμπαρίζουν" από συνέπειες και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτές τις εξετάσεις τις έδωσαν και πολύ πρόσφατα, με τον τρόπο που "έλυσαν" τις διαφορές τους, αφού αιματοκύλησαν και διέλυσαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Οπως και σχεδόν για κάθε περιοχή του πλανήτη, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και ΕΕ πετάγονται "εκεί που δεν τους σπέρνουν", με σενάρια που ανακατεύουν αντιθέσεις, ανοίγουν "ορέξεις", ωθούν για "πρωτοβουλίες", (βλέπε τη μόλις προ ημερών πρόταση του Π. Στογιάνοφ αμέσως μόλις κατέφτασε από τις ΗΠΑ που πρωτόγραψε ο "Ρ"), ή ψάχνουν για άλλοθι που θα τους ανακηρύσσει "διαμεσολαβητές" του προβλήματος (βλέπε, για παράδειγμα, τη μόλις χτεσινή πρόταση του Φ. Νάνο για "ευαισθητοποίηση των ευρωατλαντικών κυβερνήσεων... ").

Με αυτές τις κινήσεις δε διακρίνεται εύκολα με την πρώτη ματιά ο ασύδοτος ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά επίσης επειδή πρόκειται για σενάρια που μπροστά στους σκοπούς κινητοποιούν τις πιο απίθανες πολιτικές, οικονομικές και κατά περίπτωση στρατιωτικές δυνάμεις, διαπλέκονται συμφέροντα και επιδιώξεις που, συγκρουόμενα, δημιουργούν ακριβώς αυτό το εκρηκτικό "μείγμα" για την περιοχή ολόκληρη. Οι όποιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα ήταν ανίσχυρες, αν δεν έβρισκαν συνενόχους που ή τους κάνουν απ' ευθείας τα χατίρια, ή βρίσκουν ευκαιρία να "ποντάρουν" τις επιμέρους επιδιώξεις τους πάνω στο αίμα των λαών. Τέτοιοι συνένοχοι στρατολογούνται από τη μία ή την άλλη μεγάλη δύναμη, αλλάζουν στρατόπεδο στην πορεία, ανάλογα το "τάξιμο" και όλοι μαζί κρατούν τη φλόγα που πλησιάζει σταθερά την μπαρούτη...

Τα προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών ή και μεταξύ των γειτόνων κρατών είναι υπαρκτά. Ποτέ, όμως, δε θα λυθούν με τους καλοθελητές που πετάγονται είτε απ' ευθείας, είτε δίνοντας "σκονάκια με τα θέματα", για να προωθήσουν τις ξεχωριστές τους θέσεις στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση ενωμένοι ή χωριστά, ανάλογα το στάδιο του εσωτερικού ανταγωνισμού και την τελική επιδίωξη δεν είναι μόνο κακοί σύμβουλοι, είναι φορείς της καταστροφής ή της υποταγής των λαών. Την αληθινή νηφάλια λύση της συνεννόησης και της ειρηνικής συμβίωσης, που σέβεται τα δικαιώματα των λαών μπορούν να τη δώσουν μόνο οι ίδιοι οι λαοί με την αγωνιστική τους συντονισμένη πρωτοβουλία, αναδεικνύοντας και τις πολιτικές δυνάμεις που όχι μόνο έχουν "κλειστά τα αυτιά" στα επικίνδυνα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών, αλλά αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να ανατρέψουν τα σχέδιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ