Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
"Αποκέντρωση" με αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο

Την προσπάθεια "αποκέντρωσης" του κράτους, που επιχειρεί η κυβέρνηση με μια σειρά θεσμικών ρυθμίσεων στο χώρο της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, εξήρε, με δηλώσεις του, κατά τη χτεσινή συνάντηση εργασίας με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και των Περιφερειών, στο Ζάππειο, ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλος.Στην κατεύθυνση της "επιτυχίας" αυτής της προσπάθειας - που στην πράξη μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση της κεντρικής διοίκησης, με το άπλωμα των εξουσιών της κρατικής εξουσίας σε όλα τα επίπεδα Αυτοδιοίκησης - ο υπουργός ξεκαθάρισε πως πρέπει να βιαστούν.

Γιατί; Διότι "Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος, ώστε να αντέξουμε τον αδυσώπητο ανταγωνισμό που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Η αποτελεσματικότητα όμως αυτή - όπως συνάγεται και από τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού, που υποτάσσουν όλες τις κυβερνητικές επιλογές στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - συνίσταται στον"καλύτερο" σχεδιασμό, διοχέτευση και εφαρμογή των πιο αντιλαϊκών πολιτικών αποφάσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, τη χτεσινή συνάντηση εργασίας, απασχόλησε το θέμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις Περιφέρειες. Οπως δήλωσε ο υπουργός, υπάρχει κάποια κωλυσιεργία από ορισμένα υπουργεία στη διαδικασία καταγραφής των αρμοδιοτήτων που πρόκειται να μεταφερθούν. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 28 Φλεβάρη, οπότε και θα εκδοθούν τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης των Οργανισμών των υπουργείων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνη. Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως ορισμένα υπουργεία, στις λίστες των αρμοδιοτήτων τους που πρόκειται να μεταφερθούν, έχουν εξαιρέσει αυτές τις Αττικής, κάτι που όπως είπε θα απασχολήσει τη συζήτηση για τη Μητροπολιτική Διοίκηση. Ανακοίνωσε, ακόμη την πρόσληψη 370 ειδικών επιστημόνων για τη στελέχωση των περιφερειών.

Αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν του έχει δοθεί ακόμα το πόρισμα της σχετικής Επιτροπής. Μόλις αυτό συμβεί και κατόπιν συζήτησης με τα συναρμόδια υπουργεία, η κυβέρνηση θα το καταθέσει στη Βουλή. Για το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα είπε πως "πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα" και στην κατεύθυνση αυτή θα δοθεί έμφαση στο πειθαρχικό του μέρος. Τέλος είπε πως επιτελικό ρόλο στην προσπάθεια "αποκέντρωσης" θα διαδραματίσουν οι Οργανισμοί των υπουργείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μπαλάκι» στις Περιφέρειες(2002-12-18 00:00:00.0)
Θέλουν και πολιτική συμφωνία για την υποταγή τους(1998-05-22 00:00:00.0)
Είπαν "ναι" στο "καπέλωμα"(1997-05-24 00:00:00.0)
Σε ρόλο διαχειριστή του κυβερνητικού προγράμματος(1996-11-28 00:00:00.0)
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε(1996-04-30 00:00:00.0)
Αναβαθμίζεται η εξάρτησή της(1996-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ