Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκή σύμπλευση με κυβέρνηση

Συμφωνεί με την "τροπολογία Παπαντωνίου", αλλά τη θεωρεί αποσπασματική και αναποτελεσματική για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ! Διαφοροποιήσεις τακτικής ηγετικών στελεχών, μόνο για το αν θα υπερψηφιστεί ή όχι

Απλόχερη και απροκάλυπτη υποστήριξη στην κυβερνητική επιχείρηση αφαίρεσης των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ - αλλά και γενικότερα - προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ. Παράλληλα την ενθαρρύνει να πάρει πιο "γενναία" μέτρα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο δε διαφωνεί με την "τροπολογία Παπαντωνίου", αλλά τη θεωρεί αποσπασματική και αναποτελεσματική στην κατεύθυνση του "εκσυγχρονισμού" των ΔΕΚΟ. Στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή, υπήρξε ουσιαστική ομοφωνία σε σχέση με την τροπολογία, αλλά σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την τακτική της ψήφισής της στη Βουλή. Οι Στ. Μάνος, Ντ. Μπακογιάννη και Δ. Σιούφας τάχθηκαν υπέρ της υπερψήφισης, με το σκεπτικό να μη δοθούν προσχήματα στην κυβέρνηση - και όχι μόνο - να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι υπονομεύει τον "εκσυγχρονισμό", ενώ τα υπόλοιπα στελέχη (Πρ. Παυλόπουλος, Μιχ. Λιάπης, Γ. Αλογοσκούφης) τάχθηκαν κατά της ψήφισης της τροπολογίας, ακριβώς για να καταδειχτεί ότι με τη διάταξη δεν επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ! Τελικά συμφωνήθηκε να περιμένουν αύριο την οριστική επαναδιατύπωση της τροπολογίας για να καθοριστεί η τελική στάση του κόμματος. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε εξερχόμενος ο Στ. Μάνος, ο οποίος είπε ότι "δεν είναι δυνατόν να πληρώνει η κυβέρνηση εκατοντάδες δισ. για να κάνει το κέφι των συνδικαλιστών"!

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν αργότερα και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος, Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Η συγκεκριμένη διάταξη, είπε αναφερόμενος στην "τροπολογία Παπαντωνίου", είναι ημίμετρο "και με αυτή δεν επιτυγχάνεται ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ". Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ "δε στέκεται, φυσικά, στη διατήρηση των όποιων κεκτημένων" των εργαζομένων. Οταν ερωτήθηκε ποια θεωρεί ως κεκτημένα, περιορίστηκε να αναφέρει την υπέρβαση των μισθολογικών δαπανών σε σχέση με τα υψηλόβαθμα στελέχη. Απέφυγε ωστόσο να ενθαρρύνει τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία, στο όνομα του... "ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού". Ταυτόχρονα επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ, με έμφαση στις αστικές συγκοινωνίες. Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της στελέχωσης της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά "προς τα έξω" η κριτική εστιάστηκε μόνο στις γνωστές αιχμές του Κ. Σημίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή. Ετσι, ο εκπρόσωπος κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταγγείλει τη διαφθορά και τη διαπλοκή που περιέγραψε και να κατονομάσει τα συμφέροντα και ποιοι τα εκπροσωπούν. Την ίδια στιγμή, για το θέμα αυτό δύο παράλληλες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό κατέθεσαν η Ντ. Μπακογιάννη και ο Δ. Σιούφας!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ