Ομόθυμη η απόφαση των κατοίκων. Ετοιμότητα για αγωνιστική διεκδίκηση αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να πουλήσει, ως οικόπεδα, το χώρο
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τα καταστροφικά της σχέδια για τσιμεντοποίηση και οικοπεδοποίηση του χώρου που σήμερα καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Ελληνικού, έκτασης 6.800 τ. μ. μετά τη μετεγκατάστασή του στα Σπάτα, εμφανίζονται οι κάτοικοι των περιοχών του Αλίμου, της Αργυρούπολης, του Ελληνικού και της Γλυφάδας.
Η μεγάλη συμμετοχή τους στη χτεσινή ανοιχτή συζήτηση που έγινε για το θέμα στο Ανω Καλαμάκι, καθώς και η εκδήλωση της πρόθεσής τους να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ήταν ένα μήνυμα - απάντηση στην πρόσφατη έκθεση Σπράου και στις εξαγγελίες Λαλιώτη για την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά του χώρου.
Στη συζήτηση επισημάνθηκε από τους δημάρχους των περιοχών, η ανάγκη χαρακτηρισμού του χώρου σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής, ώστε να καλυφθούν οι σχετικές ανάγκες του λεκανοπεδίου, ενώ πρότειναν τη σύσταση και λειτουργία ενός φορέα διαχείρισης που θα πρέπει να συγκροτηθεί με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας και των δήμων της περιοχής.Την ανάγκη για συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, εργαζομένων, μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων, κοινωνικών οργανώσεων, που θα αγωνιστούν για να μην οικοπεδοποιηθεί και τσιμεντοποιηθεί ο χώρος του αεροδρομίου, επισήμανε ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών Σπ. Χαλβατζής. Υπάρχουν, τόνισε, οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης κατά των αρπαχτικών που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν χιλιάδες στρέμματα γης, αφού τα τσιμεντοποιήσουν. Ειδική αναφορά, έκανε επίσης, στα σχέδια για ανατροπή του Ρυθμιστικού της Αθήνας προς την κατεύθυνση ακόμα μεγαλύτερης τσιμεντοποίησης.
Από το ΚΚΕ χαιρέτισε ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Κωστόπουλος τονίζοντας την ανάγκη συγκρότησης μιας ομάδας με τη συμμετοχή νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικάτων και του Πολυτεχνείου που θα παλέψουν για τη διεκδίκηση του χώρου και τη χρήση του ως Λαϊκού Μητροπολιτικού Πάρκου."Κάθε μέτρο, κάθε στρέμμα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την Αθήνα. Αν συμφωνήσουμε σε κοινούς στόχους, τότε επιβάλλεται να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το χώρο", είπε.
Η αναφορά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ήταν αυτό που απουσίαζε από την εισήγηση του νομάρχη Αθηνών Δ. Ευσταθιάδη.Κατά τα άλλα ο νομάρχης δήλωσε ότι ο χώρος πρέπει να χαρακτηριστεί ως χώρος μητροπολιτικού πάρκου, πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού και ότι πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε χρήση αεροδρομίου στο διηνεκές. Οι χρήσεις γης, συνέχισε, για την αξιοποίηση του χώρου, πρέπει να είναι συμβατές με τον χαρακτηρισμό του και να μην επιτρέπουν μορφές εμπορικής εκμετάλλευσης της γης.
Οι δήμαρχοι Αλίμου, Αρ. Αργυρίου,Αργυρούπολης Χαρ. Σαραφίδης,Γλυφάδας Θ. Σπονδυλίδης και Ελληνικού Κ. Κορτζίδης, τόνισαν ότι ο φορέας διαχείρισης του χώρου θα πρέπει να είναι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι δήμοι της περιοχής και συμφώνησαν να χαρακτηριστεί ο χώρος στο σύνολό του μητροπολιτικό πάρκο. "Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς του Νομού Αττικής και όλος ο λαός της περιοχής. Κινδυνεύει να χαθεί ένας σημαντικός χώρος για το λεκανοπέδιο", επεσήμανε ιδιαίτερα ο Κ. Κορτζίδης.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης έχει δηλώσει ότι οι κάτοικοι των όμορων με το αεροδρόμιο του ελληνικού δήμων θα πρέπει να πληρώσουν ένα ειδικό τέλος επειδή τα σπίτια τους θα αποκτήσουν υπεραξία (! ) όταν μεταφερθεί το αεροδρόμιο στα Σπάτα, ενώ υπάρχει δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος της συνολικής έκτασης ως οικόπεδα σε ιδιώτες.