Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ομόφωνα υπέρ του Αλσους Ριζάρη

Ομόφωνα και με τη χαρακτηριστική φράση «ούτε μια πέτρα να μην χτιστεί», το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας τάχθηκε ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Αλσους Ριζάρη με την επιχειρούμενη ανέγερση στο χώρο του ιδιωτικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης των Β. και Ε. Γουλανδρή.

Παράλληλα, το Σώμα στην πρόσφατη συνεδρίασή του εξέφρασε ομόφωνα τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων να διασωθεί το Αλσος ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, που τόσο ανάγκη έχει η κορεσμένη αυτή περιοχή της Αθήνας και που αναδείχτηκε σε καταφύγιο κατά τον πρόσφατο σεισμό.

Από την πλευρά της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) ο σύμβουλος, Χ. Παπαμάργαρης σημείωσε ότι δεν μπορεί το Ιδρυμα Γουλανδρή να απαιτεί τη δωρεάν απόκτηση ανεκτίμητης αξίας γης, σε μια περιοχή μάλιστα υπερκορεσμένη πολεοδομικά και κυκλοφοριακά. Και επανέλαβε τη θέση της παράταξης για τη διατήρηση του Αλσους με ανάπτυξη του πρασίνου και για τη χωροθέτηση του Μουσείου σε άλλο μη κοινόχρηστο χώρο, με εγγυήσεις για τη μη εμπορευματοποίηση των εκθεμάτων του.

Αντίθετα, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Δήμο Ελληνικού, που εισηγήθηκε η νομαρχιακή αρχή. Την εισήγηση καταψήφισε η ΝΑΣ με το σκεπτικό ότι η έγκρισή της σημαίνει και αποδοχή των κυβερνητικών σχεδιασμών για την τύχη του χώρου. Αντίθετα, όπως σημείωσε ο σύμβουλος της ΝΑΣ, Χ. Παπαμάργαρης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πρέπει να δηλώσει κατηγορηματικά τη θέση να γίνει ολόκληρη η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μητροπολιτικό πάρκο, με ήπιες χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής. Ο δε φορέας διαχείρισης να είναι δημόσιος, με τη συμμετοχή σε αυτόν της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ