Το 64,3% των σημερινών χρηστών ηρωίνης ξεκίνησαν με χασίς, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ. Το 74,2% των χρηστών είναι άνεργοι ή δεν έχουν σταθερή απασχόληση
Μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η κάνναβη αποτελεί τον προθάλαμο των σκληρών ναρκωτικών έφερε και πάλι χτες το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με βάση τα στοιχεία του 1996 από τα παιδιά που προσέγγισαν κάποια από τα κέντρα ενημέρωσης και θεραπείας του ΚΕΘΕΑ.
Από τα στοιχεία λοιπόν, προκύπτει ότι ανάμεσα σε 1.471 άτομα - 1.263 (85,7%) ήταν άνδρες και 208 (14,3%) γυναίκες - για ολόκληρη τη χρονιά του 1996, που προσέγγισαν κάποια από τα εννιά κέντρα ενημέρωσης και θεραπείας του ΚΕΘΕΑ, το 64,3% παραδέχτηκε ότι πειραματίστηκε πρώτη φορά στη ζωή του με ουσίες χρησιμοποιώντας χασίς. (Δηλαδή, 3 από τους 5 σημερινούς ηρωινομανείς ξεκίνησαν με χασίς). Το 14,9% ξεκίνησε τη χρήση με χάπια και το 4,9% χρησιμοποίησε πρώτη φορά ηρωίνη.
Οι χρήστες, όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία, ξεκίνησαν τα ναρκωτικά - ανεξαρτήτως ουσίας - στα 16 χρόνια, ενώ το ένα τρίτο ξεκίνησε στα 14.
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ προειδοποίησαν με δραματικό τρόπο για τον οικονομικό στραγγαλισμό του κέντρου: "Τα χρήματα που δίνει το κράτος, αποκλείουν κάθε είδους νέα παρέμβαση και ανάπτυξη προγραμμάτων. Είχαμε προβλέψει τη δημιουργία ενός Κέντρου στη Θράκη και δυο στη Θεσσαλονίκη, τα οποία δεν προχώρησαν. Συγχρόνως αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε περικοπές στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα", επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς και τόνισε: "Τα περισσότερα κέντρα μας λειτουργούν οριακά, αφού οι οικονομικές μας δυνατότητες δεν αφήνουν περιθώρια για στελέχωσή τους με προσωπικό. Σήμερα η αναλογία φτάνει ένας θεραπευτής για κάθε δέκα χρήστες".Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Μπ. Πουλόπουλος, αναφερόμενος στα στοιχεία του Κέντρου, επισήμανε: "Είναι φανερό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ηρωινομανών έχει ξεκινήσει τα ναρκωτικά από τη χρήση χασίς. Σίγουρα υπάρχει μια σχέση, η οποία δεν είναι απαραίτητα και κανόνας, αφού οι χρήστες ηρωίνης ακολούθησαν την πορεία κάνναβη - χάπια - ηρωίνη". Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για την αποποινικοποίηση ή όχι, ο Μπ. Πουλόπουλος είπε: "Οταν υπάρχει μια ουσία σε διαθεσιμότητα και μάλιστα είναι και νόμιμη, τότε αυξάνεται η χρήση της".
Οι χρήστες εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο. Ο μέσος όρος διακοπής είναι τα 15,5 χρόνια για τα αγόρια και για τα κορίτσια τα 16,5 χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 28,8% έχει ολοκληρώσει το λύκειο ή έχει κάνει άλλες σπουδές, το 32,1% έχει τελειώσει μόνο το δημοτικό και το 39,3% έχει τελειώσει το γυμνάσιο.
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η εργασιακή κατάσταση των χρηστών, αφού το 74,2% είναι άνεργοι ή δεν έχουν σταθερή απασχόληση. "Αυτή η κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο και στην επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων, αφού, αν δεν επανέλθει εργασιακά, τότε υπάρχει κίνδυνος υποτροπής", τόνισε ο Μπ. Πουλόπουλος.
Το 81,4% των χρηστών είπαν ότι χρησιμοποιούν την ηρωίνη σαν κύρια ουσία χρήσης. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της ηρωίνης είναι τα 20 χρόνια και το 73,2% κάνει ενδοφλέβια χρήση, ενώ το 64,8% κάνει χρήση σε καθημερινή βάση. Το 10,8% χρησιμοποιεί ως κύρια ουσία την κάνναβη (ποσοστό που αφορά κατά κύριο λόγο τους εφήβους). Το 5,3% χρησιμοποιεί τα χάπια και το 1,2% το αλκοόλ.
Τέλος, από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο ένας στους τρεις τοξικομανείς δεν έχει κάνει ποτέ εξετάσεις για κάποιο νόσημα. Οσοι όμως από αυτούς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, το 31,6% έχει προσβληθεί από ηπατίτιδα, ενώ το 0,5% από τον ιό του ΕΪΤΖ.