Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΤΕ
Προβληματισμοί από τα συνδικάτα

Ερωτηματικά και προβληματισμό για την πορεία των Προγραμματικών Συμφωνιών (ΠΣ) διατυπώνουν πέντε σύλλογοι εργαζομένων του ΟΤΕ, ενώ και σήμερα το ΔΣ του Οργανισμού εξετάζει άλλο ένα πακέτο προγραμματικών με σημαντικότερη την προμήθεια καλωδίων οπτικών ινών. Οι διοικήσεις των πέντε συλλόγων (ΠΕΤΕΜ, ΠΕΠΑΣΥ, ΠΣΔΜ, ΣΦΗΜ και ΠΑΣΠΥΤΕΜ) με κοινή ανακοίνωσή τους, αν και διαπιστώνουν ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος οδήγησε την επιχείρηση σε οριακό σημείο και σε μειονεκτική διαπραγματευτική θέση έναντι των υποψήφιων προμηθευτών της, ωστόσο καλούν τη Διοίκηση να πάρει αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, οι πέντε συνδικαλιστικοί φορείς εφιστούν την προσοχή της Διοίκησης σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα για τους όρους σύναψης των ΠΣ, που μετά και τον καθορισμό του Πλαισίου Προγραμματικών Συμφωνιών, το οποίο βασίστηκε στις προτάσεις της Price Waterhouse, παρ' όλα αυτά δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Συγκεκριμένα αναφέρονται στον τρόπο καθορισμού των βασικών τιμών, ώστε να μην επιδέχεται ερμηνείες κατά το δοκούν. "Λεπτό σημείο" θεωρούν και το ποια υλικά θα ενταχθούν τελικά στις πενταετείς ΠΣ και ποια στις τριετείς. Ερωτηματικό παραμένει για τις εγγυήσεις που θα υπάρχουν για την αξιόπιστη εφαρμογή της "ρήτρας του πλέον εκλεκτού πελάτη", όταν είναι γνωστό ότι ο ανταγωνισμός εμποδίζει προμηθευτή και πελάτη να δημοσιοποιούν τις στρατηγικές τους και ν' αποκαλύπτουν στοιχεία των συμφωνιών τους. Επίσης, τα σωματεία του ΟΤΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για τις ΠΣ που αφορούν υλικά τεχνολογίας ήδη εγκατεστημένης και δοκιμασμένης, έναντι υλικών τεχνολογίας που θα εισαχθεί για πρώτη φορά. Ακόμα θεωρούν αναγκαία τη διατύπωση ρητών όρων στις ΠΣ, που θα παρέχουν στον ΟΤΕ τη δυνατότητα διάλυσης των συμφωνιών, σε περίπτωση που αποδεδειγμένα βλάπτονται τα συμφέροντά του.

Τέλος, εκτιμούν ότι οι ΠΣ δεν είναι πανάκεια, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή τους, ενώ για τους κινδύνους "δεσμεύσεων" που ορισμένοι επικαλούνται ότι οι συνεπάγονται οι ΠΣ, επισημαίνουν ότι άλλο η δέσμευση από την τεχνολογία και άλλο η δέσμευση από τον προμηθευτή...

  • Σήμερα το μεσημέρι τα μέλη των διοικήσεων των πέντε σωματείων, (εκφράζοντας τη θέληση 6.5000 μελών) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα κάνουν συγκέντρωση έξω από την αίθουσα του ΔΣ του ΟΤΕ, ζητώντας την αύξηση του επιστημονικού επιδόματος για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και τη χορήγηση επιδόματος στους πτυχιούχους ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι για το αίτημα αυτό τα σωματεία είχαν και στο παρελθόν κάνει ανάλογες διαμαρτυρίες χωρίς όμως η Διοίκηση να ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ