Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Ο συμβιβασμός των διαχειριστών

Με άδειες καρέκλες και "επισημοποίηση" της αποδοχής του φορομπηχτικού και διαχειριστικού ρόλου, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έληξε το ετήσιο συνέδριο της Ενωσης στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερα ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στις εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στη Θεσσαλονίκη.

- Η μεθοδευμένη, από την ηγεσία της, απομάκρυνση σημαντικού αριθμού αιρετών να συμμετάσχουν και να εκφράσουν θέση στο συνέδριό τους.

- Ο προγραμματισμένος αποπροσανατολισμός πολλών εξ αυτών από τις εργασίες του συνεδρίου, με την παράλληλη στο χώρο διοργάνωση της έκθεσης προϊόντων ιδιωτικών εταιριών, την POLIS '97.

- Η επικύρωση των κυβερνητικών επιλογών για το θεσμό - ταγμένες στην υπηρεσία του "οράματος" της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - που προβλήθηκαν μάλιστα ως το αποτέλεσμα της διεκδικητικής πορείας της ΚΕΔΚΕ, τον τελευταίο χρόνο.

- Η αξιοποίηση, τέλος, του χώρου του συνεδρίου, από εκπροσώπους της "Κεντροαριστεράς", ώστε να προβάλουν την υποψηφιότητά τους στις ερχόμενες εκλογές και να επιβεβαιώσουν το όραμα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για το θεσμό, που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο "προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αξιοποίηση απ' αυτήν της επιστήμης του μάνατζμεντ, ανάληψη διοικητικής και φορολογικής εξουσίας".

Στοιχεία που συμπλήρωσαν, η αποθέωση του ρόλου της ΤΑ στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κράτους και η καταστρατήγηση της υποχρέωσης του θεσμού να λειτουργήσει με γνώμονα και σε όφελος των αναγκών του πολίτη, του εργαζόμενου ανθρώπου. Στοιχεία που ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες αιρετών, πολύ πριν από το συνέδριο (θυμίζουμε την επισήμανση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για απομάκρυνση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ από τα σημαντικά προβλήματα του θεσμού), για συμβιβαστική τακτική της ηγεσίας της Ενωσης, μέχρι του σημείου να λειτουργεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνέδριο χωρίς συνέδρους

Οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώθηκαν στο συνέδριο, ωθώντας την ΤΕΔΚΝΑ σε αποχώρηση, αμέσως μετά την - κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών - εισήγηση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ. Ωθώντας ακόμα και σε ξεχωριστή, προσωπική αποχώρηση, αφού ειδικά η τελευταία μέρα του συνεδρίου διεξήχθη με άδειες καρέκλες. Παρόντες ήταν μόνο οι σύνεδροι (κι αυτοί όχι όλοι, περίπου 75 στους 105) και μετρημένοι στα δάχτυλα παρατηρητές, από τους εκατοντάδες που συμμετέχουν στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ. Οι παρεμβάσεις, που σημειώθηκαν, κατά συνέπεια, ήταν λίγες.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά του "Καποδίστρια", ο Γ. Χατζοπλάκης,πρόεδρος της Κοινότητας Καρδιτσομαγούλας Καρδίτσας, τόνισε: "Μας λένε ότι θα 'ρθει η ανάπτυξη μέσα από τους νέους δήμους, που δημιουργούνται χωρίς επιπρόσθετα κονδύλια. Η ύπαιθρος χρειάζεται πρωτίστως νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δε συμβαίνει, αντίθετα επιτείνεται η ερήμωση με τη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η απομάκρυνση, ακόμα, του πολίτη από τον αιρετό".

Την ίδια μέρα, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ενωσης, Δ. Αβραμόπουλος,έκανε λόγο για "έντονο προβληματισμό που αναπτύχθηκε στο συνέδριο" και "για ενότητα των αιρετών". Μάλιστα, κι αφού είχε ψηφιστεί το ψήφισμα - αντιγραφή των κυβερνητικών επιλογών για το "μέλλον" του θεσμού, είπε: "Το συνέδριο παρήγαγε θέσεις".

Ψήφισμα για διαχειριστές

Χαρακτηριστικό της τυφλής υποταγής της ηγεσίας της Ενωσης στην "προοπτική" που χαράζει η κυβέρνηση για το θεσμό, είναι ότι στο ψήφισμά της αποκαλύπτει πως πέρσι ψήφισε, μη γνωρίζοντας, το πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων. Δηλαδή, αφού έχει ψηφίσει κι έχει στηρίξει ένα νομοσχέδιο, που ουσιαστικά καταργεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, "έρχεται" τώρα να δηλώσει πως "οι πόροι που διατίθενται για τους νέους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι προσθετικοί στους ήδη υπάρχοντες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή του εγχειρήματος...". Παράλληλα, αφού στήριξε και το χωροταξικό, συνακόλουθα, μέρος του νομοσχεδίου, κατακρίνοντας ακόμα και τις αντιδράσεις σ' αυτό, έρχεται να ζητήσει τη συγκρότηση εθνικής επιτροπής, που θα παρακολουθεί την πορεία της "μεταρρύθμισης" και θα προτείνει διορθωτικές παρεμβάσεις.

Την ανάγκη να αλλάξει η δομή και λειτουργία των συλλογικών οργάνων της ΤΑ (ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ) αναγνώρισε το ΔΣ της Ενωσης, προτείνοντας την αναλογική γεωγραφική εκπροσώπηση και την εκπροσώπηση των μειοψηφιών σ' αυτά. Δεν τόλμησε όμως να προτείνει και να απαιτήσει την απλή αναλογική στην εκλογή των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, φαλκιδεύοντας έτσι τον όρο. Οπως επίσης δεν τόλμησε να συζητήσει στο συνέδριο την πρότασή της να συνταχθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των παραπάνω οργάνων. Αυτό θα το κάνει το ΔΣ της Ενωσης.

Επίσης, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ανακήρυξε και επισήμως τη μετατροπή των δημάρχων σε διαχειριστές και διευθυντές διοικητικών μηχανισμών, που μέλημά τους θα είναι η είσπραξη χρημάτων. Μάλιστα, στα πλαίσια της διατήρησης του κύρους των αιρετών, αποφάσισε την απεμπλοκή τους από την ευθύνη της επιβολής φόρων, τελών και βεβαίωσης είσπραξης αυτών. Την ευθύνη αυτή θα την έχει ο... νόμος.

Παράλληλα, "έκανε γαργάρα" το 1,5 τρισ. δραχμές που παρακρατά η κυβέρνηση από τους πόρους της ΤΑ, από το 1990. Αρκέστηκε να ζητήσει την αύξηση του ποσοστού του φόρου εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, που αποδίδονται στην ΤΑ από 20% σε 25%. Την απόδοση στην ΤΑ μέρους του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Την αύξηση του ποσοστού που παίρνει η ΤΑ από τα τέλη κυκλοφορίας από 50 σε 75%. Θυμίζουμε πως πέρσι η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ είχε ομόφωνα συμφωνήσει με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμα, να δοθούν στην κυβέρνηση 10 δισ. από τα τέλη κυκλοφορίας που εισπράττουν οι δήμοι. Κορόνα του "διεκδικητικού" ψηφίσματος ήταν το αίτημα να δοθούν στην ΤΑ τα 7,5 δισ. με τα οποία επιβαρύνθηκαν οι ΟΤΑ από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Αν όχι, "προειδοποιεί" η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, στο ψήφισμά της, θα κινητοποιήσει δυναμικά τους ΟΤΑ. Θυμίζουμε και πάλι ότι το καλοκαίρι ανέστειλε κινητοποίηση για τη μη ικανοποίηση του παραπάνω αιτήματος και προέταξε την "αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών" ως τη λύση...

Τέλος, στο ψήφισμα διαπιστώνεται η "ανάγκη" διαλόγου για τις μητροπολιτικής περιοχές, ενώ παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες το αίτημα των εργαζομένων για προσλήψεις με βάση την ενιαία σχέση εργασίας (του δημοσίου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ