Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης

Την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, μέσα από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι τρεις από τις έξι δραστηριότητες που προτείνονται στο πλαίσιο των "προτάσεων δράσεων για την ανάπτυξη της τοπικής απασχόλησης στις δυτικές περιοχές του Πειραιά", αφορούν την εκπαίδευση.

Οι δραστηριότητες αυτές αναφέρονται στη φύλαξη των σχολείων, στους σχολικούς τροχονόμους, στην ενισχυτική διδασκαλία μαθητών και δημιουργική απασχόληση, όπου με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης μόνο το 24% είναι με πλήρη απασχόληση, ενώ το 70% είναι συνεργάτες με ωρομίσθιο "με αδιευκρίνιστο εργασιακό καθεστώς μερικής και επισφαλούς απασχόλησης, όπου εργοδότης είναι φορέας αδιευκρίνιστης νομικής μορφής και εταίροι είναι δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις, η νομαρχία, το δημόσιο, ο ΟΑΕΔ, το ΕΚΠ, ιδιώτες, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων", αναφέρει στην ανακοίνωση η ΕΛΜΕ υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει "ένταση των πελατειακών σχέσεων σε τοπικό επίπεδο (αποκέντρωση στο ρουσφέτι)".

Η ΕΛΜΕ Πειραιά τονίζει ότι με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης "η πολιτεία σταδιακά μεταβιβάζει δραστηριότητες και υποχρεώσεις της σε τοπικούς φορείς, χωρίς να μεταφέρονται οι σχετικοί πόροι, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή των γονιών στη δαπάνη". Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η χρηματοδότηση γίνεται αρχικά από τον ΟΑΕΔ, με πρόβλεψη για σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των αποδεκτών των υπηρεσιών, δηλαδή των γονιών, που σημαίνει σταδιακή μετατόπιση των δαπανών στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά συμμετέχει, μαζί με εργατικά σωματεία της πόλης σε επιτροπή, για να αποτρέψουν την υπογραφή του τοπικού συμφώνου απασχόλησης. Επίσης, καλεί τους συμβαλλόμενους φορείς να μην υπογράψουν τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και να παλέψουν όλοι μαζί για να προσληφθούν οι μόνιμοι φύλακες και να γίνει η ενισχυτική διδασκαλία με τις διατάξεις που ήδη ισχύουν, με πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ