Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Κυβερνητική ανοχή στην ασυδοσία

Με υπεκφυγές προσπάθησε χτες ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή να αποφύγει τις απαντήσεις στις συγκεκριμένες καταγγελίες του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου για τη συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες των διαφόρων μεγαλοκαταστημάτων. Ο Μ. Παπαϊωάννου οχυρώθηκε πίσω από το γεγονός ότι πλέον οι Επιθεωρήσεις Εργασίας υπάγονται στην αρμοδιότητα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και όχι του υπουργείου Γεωργίας και έφτασε στο σημείο - αντί ασχοληθεί με την ουσία των καταγγελιών - να καλέσει τον βουλευτή του ΚΚΕ να απευθύνει την Ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης!

Ο Μ. Κωστόπουλος απηύθυνε την Ερώτηση, με αφορμή πρόσφατη κινητοποίηση ιδιωτικών υπαλλήλων και πολλών φορέων στη Χίο ως έκφραση διαμαρτυρίας για την ασυδοσία που επικρατεί στη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι μελετάται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου του οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την υπαγωγή τους στις Νομαρχίες. Οσον αφορά τα καταγγελλόμενα από τον Μ. Κωστόπουλο, τα χαρακτήρισε γενικά, καλώντας τα Εργατικά Κέντρα να κάνουν συγκεκριμένες καταγγελίες.

Απαντώντας στους παραπάνω ισχυρισμούς, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι εάν πάμε στη λογική πως δεν είναι τυπική ευθύνη του υπουργείου Εργασίας το θέμα, τότε το ίδιο το υπουργείο σε λίγο χρονικό διάστημα δε θα έχει υπόσταση.

Οσον αφορά την προτροπή του υπουργού για συγκεκριμένες καταγγελίες, ο Μ. Κωστόπουλος τόνισε: "Η υπόθεση της Χίου είναι μία καταγγελία. Η χτεσινή πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και σωματείων της Θεσσαλονίκης είναι μία πρωτοβουλία που αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα και πρέπει να καταγράφονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ανεξάρτητα αν τυπικά δεν έχει την ευθύνη για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι "το ωράριο που συμφωνήθηκε ύστερα από μάζωξη κυρίων, να έχει αυτή τη διάρκεια, παραβιάζεται. Αυτό που συμφωνήσατε εσείς χωρίς να συμφωνούν οι εργαζόμενοι. Παραβιάζονται οι εργασιακές σχέσειςγενικότερα, οι συλλογικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, το ωράριο. Θα αφήσομε να λειτουργούν ασύδοτα τα μεγάλα καταστήματα, να ρημάζουν τους μικρούς και πρωτίστως να στραγγαλίζουν τους εργαζόμενους; Αν δεν τηρηθεί η νομοθεσία, σας πληροφορώ ότι η κατάσταση θα αγριέψει. Μπορεί σήμερα να κάθονται οι άνθρωποι, αλλά αύριο - μεθαύριο θα τους βρείτε μπροστά σας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ